Gyenge évkezdés az építőiparban

Vágólapra másolva!
Bár januárban jelentősen nőtt az új szerződések állománya a 1,5 százalékos visszaesést produkáló építőiparban, az összes megbízás száma január végén még így is jóval elmaradt a korábbitól.
Vágólapra másolva!

Idén januárban az építőipari termelés 1,5 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, havi összevetésben pedig 0,5 százalékos volt a visszaesés. Tavaly január óta mindössze egyetlen hónapban, tavaly novemberben ért el növekedést a szektor.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 6,8, az úgynevezett egyéb építmények alágazat termelése pedig 7,8 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Januárban az új szerződések volumene az egy évvel ezelőttihez képest közel 50 százalékkal emelkedett. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 56,4 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 37,2 százalékkal nőtt a 2011. januárihoz viszonyítva. A kiugró növekedés az épületek esetén néhány - szálloda, kereskedelmi és logisztikai épület építésére - januárban aláírt nagy értékű szerződésnek köszönhető. Az egyéb építmények esetén viszont a növekedés oka az előző évi rendkívül alacsony bázis volt.

Az új szerződések számának növekedése ellenére a január végi teljes szerződésállomány volumene továbbra is jelentősen, 30,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!