Szeretnek pontosan fizetni a magyar cégek

Vágólapra másolva!
Európai összehasonlításban egyáltalán nem áll rosszul Magyarország a határidőre való fizetést tekintve. Az európai átlagnál jóval pontosabban fizetnek a magyar cégek, az extrém késések aránya pedig viszonylag alacsony.
Vágólapra másolva!

Magyarország viszonylag jól áll abban a felmérésben, amely a cégek határidőre való fizetését mérte fel. Az európai átlagban a vállalatok 37,8 százaléka teljesíti fizetési kötelezettségeit határidőre, Magyarországon ez az arány 40,8 százalék, vagyis átlag feletti.

A Dun & Bradstreet Hungária Kft. adatai szerint ha azt is figyelembe vesszük, hogy hány cég fizet egy napon belül, még jobb az arány, akkor 53 százalék teljesít időben. Ez azért reális megengedés, mert gyakran az adott munkanapon utalnak a cégek, de a banki tranzakció csak a következő napon zárul le, vagyis egy nappal később kapja meg a kifizetett partner a pénzét.

A felmérés szerint a határidőre való teljesítés 40,8 százalékos aránya mellett 51,4 százalék fizet 30 napon belül. Az extrém késések, vagyis a 90 napon túli fizetés aránya 2,4 százalék.

Nem ennyire kedvező a kép akkor, ha Németország fizetési szokásaihoz mérjük a magyart. Németországban a cégek 74,7 százaléka teljesíti számláit időben. Ennek ellentéte Spanyolország, Portugália és Lengyelország, ahol az extrém, 90 napon túli késések aránya a legmagasabb.

Spanyolországban 9,4 százalék fizet 90 napon túl, igaz, viszonylag jól állnak a határidőre való fizetéssel is, ez az arány 41,1 százalék. Portugáliában 21,8 százalék teljesít határidőre, 90 napon túl pedig 9,2 százalék. Lengyelországban 10,8 százalék fizet negyed éven túl és csak 34,5 százalék határidőre.

A Dun & Bradstreet európai felmérése szerint a mezőgazdaságban teljesítik a számlákat leginkább határidőre a vállalkozások, míg a szállítás és logisztika iparágban a legkevésbe. Az extrém késések a bányászatra jellemzők leginkább. Magyarországon nem a nehéz helyzetben lévő építőipari cégek fizetnek leginkább késve, hanem a gyártó iparágak vállalkozásai.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!