Tavaszra is csúszhat az IMF-megállapodás

Vágólapra másolva!
Tavaszig is elhúzódhatnak az IMF-tárgyalások, mivel a magyar félnek nem sürgős a megállapodás sajtóértesülések szerint. A céldátum egyáltalán nem újdonság, ugyanis néhány hete Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke sem tartotta kizártnak, hogy csak tavasszal jussanak egyességre a felek.
Vágólapra másolva!

Korántsem biztos, hogy ebben az évben megszületik a megállapodás az EU-IMF párossal egy nemzetközi hitelkeretről - mondta el a Népszabadságnak egy kormányközeli forrás, aki a tárgyalásokkal kapcsolatos információkat is ismeri. Elmondása szerint elképelhető az őszi megállapodás, de az sem zárható ki, hogy csak tavasszal jöjjön létre az egyesség.

A hír azonban szöges ellentétben van Orbán Viktor és Rogán Antal múlt heti nyilatkozataival, akik még 2012-es megállapodást rebesgettek, ezzel csökkentve a befektetői bizalmatlanságot, illetve az elemzői pesszimizmust, akik mindinkább a tárgyalások elhúzódására számítanak.

A kormánynak egyelőre nem sürgős a megállapodás, mivel nincsenek likviditási gondjai, valamint korábbi nyilatkozatok szerint akár az MNB 35,2 ezer milliárd eurós (júliusi adat) devizatartalékához is hozzányúlna adott esetben, még ha ezzel az EU haragját is váltaná ki. A 15 milliárd eurós hitelkeretre elsősorban a befektetői bizalom helyreállítása miatt, valamint a kamatfelár mérséklése végett lenne szükség a kormányközeli forrás szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!