Vágólapra másolva!
Stagnálás jellemzi a főbb nyugat-európai indexeket, egyedüli kivételnek a spanyol IBEX számít, amit az S&P leminősítése húz lejjebb. Eközben a BUX kisebb mínusszal startolt el. Az E-Star annak ellenére emelkedik, hogy két projektjét is kénytelen volt értékesíteni a vállalat, azonban a befolyó összeget nem tudja felhasználni a közelgő kötvénytörlesztéshez.
Vágólapra másolva!

Spanyol alulteljesítés

Stagnálással indították a mai kereskedést a főbb nyugat-európai indexek, köztük a DAX-szal és a CAC40-val. A leggyengébb teljesítményt a spanyol IBEX nyújtja 1 százalékos mínusszal, ami a Standard and Poor's leminősítéséhez köthető. A Stoxx Europe 600 tíz szektora közül csupán a nyersanyagok, valamint a fogyasztó javak- és szolgáltatások tudnak némi növekedést felmutatni.

A befektetési kategória szélére sodorta Spanyolországot a Standard and Poor's, miután a hitelminősítő "BBB-"-ra rontotta az ország adósminősítését negatív kilátás megfogalmazása mellett "BBB+"-ról. Az S&P további leminősítés helyezett kilátásba, ha a GDP-arányos államadósság 100 százalék fölé emelkedne.

Tőzsdére lépne a Royal Bank of Scotland biztosítási üzletága, a Direct Line. A Reuters információi szerint legalább 765 millió fontot tőkebevonás a cél. A kibocsátási ár 175 penny lehet, ami alapján 2,65 milliárd font körül alakulhat a társaság értéke.

Tovább esik a Magyar Telekom

Kisebb csökkenéssel kezdte meg a mai kereskedést a BUX, melynek főbb komponensei közül az OTP és a Magyar Telekom is 0,2 százalékos mínuszban áll. A telekompapír 2 hónapos mélyponton tartózkodik a kormány tegnapi bejelentését követően, miszerint továbbra is szeretne egy negyedik szereplőt a hazai telekumminukációs szektorban. Korábban már írtunk róla, hogy egy török cég (vélhetően a Turk Telekom) 250-300 millió eurós beruházásra készül a magyar telekommunikációs szektorban.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Két magyar projektjét is értékesíteni kényszerül az E-Star. A kötvényesek viszont továbbra sem nyugodhatnak meg, ugyanis a 2,8 millió eurós vételárat nem tudja a cég felhasználni az október 24-én esedékes kötvénytörlesztéshez. A kedvezőtlen hír ellenére 5 százalék feletti pluszban is járt az E-Star árfolyama.

Tartásra javította a KBC Securities elemzője a Graphisoft Park részvényére megfogalmazott ajánlását az eddigi vételről a ma reggel megjelent magyar mid-cap részvényeket tartalmazó elemzésében. A szakértő várakozása szerint a vizsgált papírok közül az Állami Nyomda, valamint a Masterplast kecsegtet a legnagyobb növekedési potenciállal, 30, illetve 17 százalékos növekedési lehetőséget megfogalmazva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!