Jó gyorsjelentés, osztalékemelés a BP-nél

Vágólapra másolva!
A tavalyi év azonos időszakához és az elemzői konszenzushoz viszonyítva is magasabb profitot ért el a világ egyik legnagyobb olajtársasága, a BP. Az vállalat árbevétele ugyan némileg kisebb lett a Bloomberg várakozásaitól, de az olajszektorban leginkább figyelt készletátértékeléssel számítotott profit 4,687 milliárd dollárra rúgott, lényegesen meghaladva a szakértők 4 milliárd dolláros prognózisát. A BP megemeli osztalékfizetését 12,5 százalékkal, így már negyedévente 9 centet fizetnek. A részvény 3,4 százalékos emelkedéssel nyitott Londonban.
Vágólapra másolva!

Európa második legnagyobb olajtársasága, a BP ma reggel tette közzé harmadik negyedéves gyorsjelentését. Az olajmamut egy részvényre jutó profitja a 27 cent volt, míg árbevétele 90,5 milliárd dollár. Az EPS szintjén sikerült a 22 centes elemzői konszenzust túlszárnyalni, árbevétel soron viszont ez nem jött össze (várt: 93,2 milliárd dollár).

Éves alapon a főbb sorokat tekintve visszaesésről számolt be a BP. Azt viszont érdemes észrevenni, hogy az olajiparban leginkább figyelt készletátértékeléssel számított profit lényegesen jobb lett a Bloomberg konszenzushoz képest. A társaság 9 centes negyedéves osztalékfizetést tervez, ami 12,5 százalékos osztalékemelést jelent. A közlemény alapján december 21-én fizethetik ki a befektetőknek a pénzt.

BP gyorsjelentés

A negyedév végére a tavalyi év hasonló időszakához képest a hitelek nagyság 25,8 milliárd dollárról 31,5 milliárd dollárra hízott, így az eladósodottság 18,9 százalékról 20,9 százalékra bővült.

A 2010-ben bekövetkezett Deepwater Horizon olajkatasztrófa után a vállalat úgy döntött, hogy 38 milliárd dollár értékben ad el eszközöket. A terv több mint 90 százalékát teljesítette a cég, mivel már 35 milliárd dollárnyi bevételt ért el. A második negyedév vége óta 6 milliárd dollár értékben vált meg a vállalat upstream (kutatás, kitermelés) eszközöktől és 5 milliárd dollár értékben dowstream (finomítás, kereskedelem) eszközöktől. Egy texasi finomító eladását október elején jelentette be a társaság.

A BP beszámolt a gyorsjelentésében arról, hogy a főbb számokat tekintve megegyezett a Rosnefttel az orosz leányvállalat, a TNK-BP 50 százalékos részesedésének eladásáról. A BP 17,1 milliárd dollár készpénzt és 12,84 százaléknyi Rosneft részvényt kap majd. A befolyó pénzből 4,8 milliárd dollárt pedig arra használnak fel, hogy tovább 5,66 százalékos érdekeltséget szerezzenek a Rosneftben. Papíronként 8 dolláros áron szerzi meg a pakkot az orosz államtól a BP, melyért 12 százalékos prémiumot fizet.

BP (LSE)

BP

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!