Riogat a menedzsment - Kikre érdemes figyelni?

Vágólapra másolva!
A gyorsjelentési szezon ugyan a vállalati szektor fundamentumairól tár elénk többé-kevésbé friss képet, a beszámolókra adott reakciókat egyértelműen a várakozások befolyásolják. Lehet bármilyen gyenge egy jelentés, ha az elemzők rosszabbat vártak, például mert a menedzsment pesszimista jövőképet tárt eléjük. Lássuk, melyik cégek rontották el legjobban az elemzők kedvét!
Vágólapra másolva!

Tegnap az Alcoa gyorsjelentésével hivatalosan is elstartolt az amerikai gyorsjelentési szezon. A kilátások hosszú ideje talán a legborongósabbak, a megelőző negyedévekben egyre több negatív meglepetés született, az elemzői várakozások pedig mind pesszimistábbakká váltak az előttünk álló negyedévek kilátásaival kapcsolatban.

Mindezeken felül még egy szembeszökő tendencia is kirajzolódott az elmúlt hónapokban: mind több vállalat menedzsmentje igyekszik kijózanítani a befektetőket és elemzőket a korábbinál és a várakozásoknál is alacsonyabb bevételi és profitelőrejelzésekkel. Márpedig ki lenne igazán tisztában a vállalatok kilátásaival, hanem maga a menedzsment?

A mindenható várakozások

A gyorsjelentési szezon kiválóan rá szokott világítani, hogy rövid távon milyen kicsi a valódi fundamentális tényezők hatása a piaci hangulatra, és ezzel szemben mekkora hatalma van a várakozásoknak. Aswath Damodaran, a fundamentális vállalatértékelés világhírű guruja legutóbb írásában két érdekes példát is hoz a közelmúltból.

Szeptember 27-én a Research in Motion gyorsjelentésében 31 százalékos bevételcsökkenésről és 235 millió dolláros nettó veszteségről számolt be. Fundamentális szempontból szörnyűnek tűnnek ezek a számok, a részvény mégis 18 százalékot ugrott a hírre, javarészben azért, mert a befektetők még rosszabbra számítottak.

Ezzel szemben az Apple új okostelefonjából, az iPhone 5-ből hiába adtak el egyetlen hétvége alatt 5 millió darabot, és döntött meg minden korábbi rekordot az Apple történetében, az elmúlt hetekben majdnem 40 milliárd dollárt veszített a piaci kapitalizációjából a társaság. A visszaesés egyik fontos oka, hogy az elemzők 6-8-10 millió darabos értékesítést vártak az első napoktól, így az Apple csodás eredményével is csalódást okozott.

Mindez azt is jelenti, hogy azok a cégek, amelyekkel szemben erősen nyomottak a várakozások - például a menedzsment korábbi pesszimista prognózisa miatt - könnyebben okoznak pozitív meglepetést a gyorsjelentésükkel.

Ezért is érdekes a Marketwatch gyűjtése a "7 legijesztőbb menedzsmentprognózisról", azaz azokról a nagy cégekről, amelyek az előző gyorsjelentésükhöz riasztóan pesszimista előrejelzéseket társítottak. A gyűjtés persze erősen önkényes, de érdemes odafigyelni ezekre a cégekre, hátha ezúttal sikerül a jó irányba meglepniük a piacot.

1. Apple (Nasdaq)

Az előző gyorsjelentés után az egyébként legendásan konzervatív Apple kellemetlen hírrel szolgált az elemzők számára: a szeptemberben végződő negyedévre 7,65 dolláros egy részvényre jutó nyereséggel számolt a menedzsment, ami az akkor elemzői várakozásoknál nagyjából 25 százalékkal volt alacsonyabb. Az Apple-ről ugyan köztudomású, hogy olyan előrejelzéseket ad, amiket aztán kényelmesen túl tud szárnyalni, a prognózisra élesen esett az árfolyam. Aztán meg történelmi csúcsra emelkedett 700 dollár felett (onnan pedig szépen leszánkázott).

Az Apple október 25-én teszi közzé gyorsjelentését, amiben véleményünk szerint ismét lenyűgöző számok szerepelnek majd, de az iPhone-értékesítések terén minimálisan elvétheti a cég a felfokozott várakozásokat, amit az iPad értékesítések ellensúlyozhatnak. Az előző negyedévi kellemetlenségek szerintünk nem fognak megismétlődni.

2. Electronic Arts (Nasdaq)

A júliusi gyorsjelentésével egyidőben az EA menedzsmentje úgy nyilatkozott, hogy 7-12 cent lehet az egy részvényre jutó profit, szemben az elemzők által várt 14 centtel, azaz a legrosszabb esetet alapul véve akár 50 százalékos alálövésről is beszélhetünk, de a sáv közepét alapul véve is 31 százalékos volt a negatív meglepetés.

Hasonlóan az Apple-höz, az Electronic Arts is fel tudott kapaszkodni a negatív kommentár ellenére is. Sőt, hasonlóan az Apple-höz, az EA is éppen október 25-én teszi közzé a gyorsjelentését. Sajnos igazán kirobbanó eredményeket nem várhatunk, tekintve, hogy az elmúlt hetekben leginkább a videojáték-piac gyengeségeiről szóló híreket hallhattunk. Ezeket viszont az elemzők is hallották, így a konszenzus már lehet kellően visszafogott, hogy ne legyen kellemetlen meglepetés ismét.

3. Netflix (Nasdaq)

A guta kerülgethette a Netflix befektetőit is nyáron, hiába jósoltak az elemzők részvényenként 11 centes profitot a harmadik negyedévre, a menedzsment a most lezárult negyedévre nagyon homályos előrejelzést adott: a cég 10 centes veszteség és 14 centes nyereség között bármit elérhet. A sáv közepe (2 cent) is közel 85 százalékkal lőtte alá az elemzői konszenzust, nem véletlen, hogy alaposan megbillent a részvény.

Az elmúlt napokban ugyanakkor látványos felpattanást produkált a Netflix egy kedvező elemzői minősítésnek hála, aztán pedig jól le is ütötték, szintén egy elemzői leminősítés miatt. Úgy tűnik, az elemzői kar még nem egyöntetűen pesszimista, így az október 23-án érkező gyorsjelentés okozhat még kellemetlen pillanatokat.

4. Applied Materials (Nasdaq)

A technológiai cégek számára berendezéseket gyártó Applied Materials nyári gyorsjelentése után nem is tudott számottevő emelkedést felmutatni, közel 10 százalékkal jár alacsonyabban az árfolyam, mint akkor. A menedzsment 75 százalékkal alacsonyabb profitvárakozásokat tett közzé, mint ahogy az elemzők számolták, a cég szerint a szeptemberben lezárult negyedévben csak 0-6 centes egy részvényre jutó nyereségre érdemes számítani.

Az Applied Materials november 15-én jelent. A technológiai szektor az elmúlt negyedévekben igyekezett az amerikai gazdaság élére állni, de a globális kereslet gyengesége miatt az Applied Materials piaca erősen leszűkült. A cég ezért jelentős leépítéseket és átszervezéseket tervez, aminek hatását csak később érezhetjük. A várakozások viszont már rendkívül nyomottak, úgyhogy egy kis pozitív csalódás könnyen becsúszhat.

5. Big Lots (NYSE)

A kiskereskedelmi üzleteket működtető Big Lots 38 százalékos esést jelentett az előző negyedévben nettó profit terén, részben a csökkenő eladások, részben pedig a növekvő költségek miatt. A most lezárult negyedévre 2,8-2,95 dolláros részvényenkénti profitot prognosztizált a cég, ami jócskán alulmúlta a 3,3 dolláros elemzői konszenzust. A részvény 20 százalékot szánkázott lefelé a bejelentés napján, és azóta sem tudott igazán talpra állni.

A Big Lots még sokára, november 29-én teszi közzé gyorsjelentését, amiben további gyengélkedésre kell számítanunk. A kiskereskedelmi szektor kettészakadni látszik az elmúlt negyedévekben, és úgy véljük, a Big Lots inkább a lemaradó részhez fog tartozni az előttünk álló negyedévben is. Izgalmakat hozhat azért a gyorsjelentés, érdemes lesz odafigyelni.

6. Peabody Energy (NYSE)

A szénbányászattal foglalkozó Peabody Energy alaposan leforrázta a befektetőket júliusban, amikor is a harmadik negyedévre a várt egy részvényre jutó profit felére adtak prognózist, a konszenzusban 65 cent szerepelt, a menedzsment viszont csak 20-45 centre számít. Az előző negyedévben ráadásul a profit drasztikusan, 30 százalékkal csökkent, és az energiahordozók, így a szén iránti gyenge kereslet alapján ez a negyedév sem ígérkezik rózsásnak.

A Peabody október 23-án teszi közzé gyorsjelentését, amiben további csökkenésről lesz szó. Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a viszonylag lassan reagáló elemzői konszenzus nem tud lépést tartani a szén iránti kereslet zuhanásával, így ha lesz meglepetés, akkor az inkább fájni fog, mint sem.

7. Nucor (NYSE)

Az acéliparban érdekelt Nucor a fenti példákhoz képest egészen aprócska hidegzuhannyal örvendeztette meg az elemzőket szeptemberben, hiszen a várakozásoknál "csupán" 22 százalékkal alacsonyabb profitra figyelmeztetett. A cég menedzsmentje 30 és 35 cent közé teszi az egy részvényre jutó profit nagyságát, miközben az elemzők 42 centre számítottak.

A Nucor október 18-án jelent, és valószínűleg ugyanúgy borús kilátásokat fogalmaz majd meg, mint azok a szektortársak, amelyek az elmúlt hetekben üzembezárásokkal reagáltak az acélipari termékek iránti rendkívül gyenge keresletre. A Nucor helyzete a meglepetéssel tehát nagyon hasonlít a Peabodyéra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!