Vágólapra másolva!
Optimistán kezdődik a mai kereskedés a hazai és a nemzetközi parketteken egyaránt, mivel ma reggel a japán jegybank megnövelte korábban elindított eszközvásárlási programját. A DAX 0,5, míg a CAC 40 0,4 százalékos pluszban indította a napot. A BUX viszont lemaradó a 0,2 százalékos növekedésével.
Vágólapra másolva!

A két legnagyobb részvény az élen

A MOL és az OTP indította a legjobban a mai kereskedést, 0,5-1 százalék körüli emelkedést értek el a kereskedés első pár percében. A MOL árfolyamát fűtheti, hogy a kurdisztáni régió és az iraki kormány megegyezett az olajexport mértékéről. A MOL kurd partnerét, a Gulf Keystone-t alaposan megrántották tegnap a hírre, 11 százalékos pluszban zárt.

A tegnap jó szereplést bemutató gyógyszergyártó cégek 0,5 százalékos mínuszban kezdték meg a napot, bár az aktivitás még mindig nagyon alacsony, emiatt pedig könnyen változhat a helyzet.

Bennfentes tranzakciókról szóló hírek is napvilágot láttak, az Állami Nyomda elnökhelyettese 16 770 darab részvényt adott el 436 forintos áron, míg az OTP vezérigazgató-helyettese pedig 3662 darab OTP-t adott el.

Óvatos pluszok Európában

Nagyjából 0,4-0,5 százalékos növekedést tudnak felmutatni a főbb európai benchmarkok, ezáltal a tegnapi csökkenés jelentős részét le is dolgozhatják az indexek. A piacokat valamelyest fűti a japán jegybank újabb stimulusa.

Az Inditex ma reggeli gyorsjelentése mind az elemzői konszenzusnál, mind a tavalyi év azonos időszakához képest jobban sikerült. 3,8 százalékos pluszban indította a napot a részvény.

A Financial Times értesülése alapján a BP a texasi finomítójának eladását tervezi. A vevő vélhetően a Marathon Petroleum lehet. Az FT forrása úgy tudja, megközelítőleg 2,5 milliárd dollárt kaphat a BP az egységért, melyet a 2010-es mexikói-öbölbeli katasztrófa miatt ad el.

Az Asia Pacific Breweries nagytulajdonosa, a Thai Beverage támogatja a Heineken 5,6 milliárd szingapúri dolláros felvásárlási ajánlatát, mely keretében a Heineken a Tiger Beer-t akvirálná. A közgyűlésnek ugyanakkor még rá kell bólintania az ügyletre.A Heineken 5 százalékos pluszban nyitott.

Négyhónapos csúcson a Nikkei

A Bank of Japan a ma reggel záródott kétnapos ülése után bejelentette, hogy 10 ezer milliárd jennel megnövelik az eszközvásárlási programjukat, így már a teljes keretösszeg 80 ezer milliárd jenre duzzad.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!