Nem szűnnek a robbanások Bejrútban, evakuálják az embereket

libanon
Füst száll fel Bejrútban izraeli légicsapás után.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Robbanásokról számoltak be Bejrútban, miután az izraeli hadsereg evakuálásra figyelmeztette az embereket a déli külvárosban. Az éjszaka folyamán az IDF azt mondta az embereknek Dahieh (a Hezbollah erődje a városban) különböző részein, hogy hagyják el a területet saját biztonságuk érdekében. Izrael már több mint egy hete támadja a várost, azt állítva, hogy a Hezbollah vezetését és infrastruktúráját veszi célba. Északabbra, a libanoni Tripoli városában jelentések szerint az izraeli csapások megölték a Hamász egyik vezetőjét. Észak-Izraelben folytatódott a légiriadó: pénteken több mint 220 rakétát lőttek ki Libanonból.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról korábban az Origo is beszámolt, Izrael tovább folytatja hadjáratát, ezúttal Libanonba vonult be a hadsereg azt követően, hogy napok óta bombázzák az országot. Tegnap este Bejrútban hatalmas robbanások hangjai követték egymást. Bejrút most már háborús övezet.

Az IDF szerint a Hezbollahnak több tisztje is meghalt, századparancsnokok és hat szakaszparancsnok is a halottak között van. Emellett több mint kétezer katonai célpontot támadtak meg Libanonban, benne katonai épületeket, fegyverraktárakat és rakétakilövőket.

Az IDF értékelése szerint több hétbe is telhet, amíg az északi lakosok visszatérhetnek otthonaikba, és még akkor sem tudják garantálni, hogy nem lőnek többé rakétákat vagy páncéltörő lövedékeket a határ menti településekre. 

Egy Bejrút déli külvárosait célzó izraeli légicsapás által lerombolt épület romjai 2024. október 5-én.
Fotó: AFP / ANWAR AMRO / AFP

Fokozódik a helyzet

Egész éjszaka helikopterek hangját lehetett hallani itt, ahogy az izraeli erők fokozták támadásaikat a dél-libanoni határ felett. 

A Hezbollah közölte, hogy intenzív harcokba keveredett a szárazföldön az IDF erőivel.

Libanonban több mint 1,2 millió ember kényszerült elhagyni otthonát a terjeszkedő izraeli támadás miatt és további közösségek evakuálását rendelték el, többek között Bejrút déli külvárosaiban - számolt be róla a BBC.

A Hezbollah azt állítja, hogy az éjszaka folyamán visszavert egy izraeli offenzívát Aadaysit Marjaayoun határ menti faluban. Állításuk szerint harcosaik megtámadták az izraeli csapatokat, visszavonulásra kényszerítve őket és veszteségeket okozva soraikban. Az IDF nem kommentálta a konkrét esetet.

A dél-libanoni falvak házaiban talált fegyverek és az ottani alagutak mennyisége meghaladta az előzetes várakozásokat. A fellelt fegyverek nagy része Iránban készült és viszonylag fejlettnek számít.

Füst száll fel Bejrútban izraeli légicsapás után.
Fotó: AFP / ANWAR AMRO / AFP

Izrael szerint károsodtak a Hezbollah katonai képességei, de továbbra is képes támadni az izraeli hátországot. 

Újabb tüzek keletkeztek az ország északi részén a becsapódó libanoni lövedékek nyomán. Pénteken is számos hullámban egész nap lőtték Libanonból az észak-izraeli településeket.

Libanonban az izraeli támadások következtében már egymillió embernek kellett elhagynia otthonát, közülük 100 ezren a szomszédos Szíria felé vették az irányt. 

A Közel-Kelet stabilitása rendkívüli mértékben megingott, magyar állampolgárokat is ki kellett menekíteni a területről, Biden azonban magára hagyta a Libanonban rekedt amerikaiakat.

Lerombolt épület Bejrútban.
Fotó: AFP / ANWAR AMRO / AFP

Bejrútban tett keddi látogatása során Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter keményebb megtorlást ígért, ha Izrael a keddi rakétatámadásra válaszul Iránt támadja.

Szeptember folyamán Izrael egy átfogó és rendkívül sikeres titkosszolgálati művelet eredményeként több magas rangú Hezbollah-vezetővel is végzett, köztük Hasszán Naszrallahhal, aki több mint 30 éven át vezette a terrorszervezetet. 

Egy másik művelet segítségével pedig megmutatták, hogy mennyire mélyen szivárogtak be a terrorhálózat mindennapjaiba, amikor Libanon és Szíria területén sorra robbantak fel a Hezbollah által használt csipogók, amelyeket az adóvevők követtek. A támadásban a terrorszervezet több tagja is meghalt, azonban civil áldozatok is voltak.

Október 1-jén beszámoltunk róla, hogy Irán kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre, és az egész országban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Legalább egy ember meghalt és többen megsérültek. Óvóhelyekre menekültek az emberek.

Ezt követően egy magas rangú izraeli vezető fenyegető videóüzenetet küldött az irániaknak, és Netanjahu is komoly válaszlépéseket ígért: lebombázhatják az atomlétesítményeket.

Franciaország és Izrael kezdeményezésére összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy megvitassák az Izrael elleni iráni rakétatámadás nyomán kialakult helyzetet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!