Vágólapra másolva!
Tovább tart az év eleji nagy rali utáni profitrealizálás és korrekció az ázsiai tőzsdéken, ahol a tegnapi mérsékelt esések után újra kisebb mínuszokat hoznak össze a vezető részvényindexek. Az amerikai piacokhoz hasonlóan a befektetők valószínűleg kivárnak a ma piaczárás után kezdődő tengerenúli gyorsjelentési szezon előtt, mivel nehezebb hetek várhatnak a börzékre. Ugyanis a fiscal cliff ügyében az utolsó pillanatban összetákolt megoldás után sokkal keményebb vitákra kell majd felkészülni a közeljövőben Amerikában, melyek később szintén megmozgathatják a piacokat. Amerikában ezért szintén kisebb veszteségeket produkáltak a tőzsdék. Az S&P 500 öt éves csúcsáról fordult vissza. A kissé borongósabb hangulat az európai piacokat is lejjebb nyomhatja, ahol a határidős indexek alapján néhány pontos eséssel indulhat a nap. 
Vágólapra másolva!

Vártnál nagyobb profit a Samsungnál

Az óvatosság és a kivárás jellemző az ázsiai börzékre az amerikai piacokhoz hasonlóan, ahol a befektetők valószínűleg egy mély lélegzetet vesznek a kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon előtt. Ezen túl valószínűleg az elmúlt napok emelkedései után profitrealizálás is zajlik, ami lejjebb nyomja a részvényindexeket.

A kereskedés lagymatagon zajlott, ezek következtében 0,7-0,9 százalékos mínuszokat hoznak össze az ázsiai tőzsdék. A japán Nikkei is tovább ereszkedik 22 hónapos csúcsáról, melyet az sem tud segíteni, hogy a japán pénzügyminiszter bejelentése szerint ESM kötvényeket akar venni Japán a jen további gyengítése céljából. A vásárlásokat a devizatartalékból fedeznék, de a befektetés összege egyelőre nem ismert.

A Samsung 1,3 százalékos mínuszban forog a dél-koreai tőzsdén, miután a cég közzétette előzetes számait néhány héttel gyorsjelentése előtt. A vállalat 8,8 ezer milliárd won profitot és 56 ezer milliárd wonos árbevételt ért el a negyedik negyedévben. Az előbbi esetében 8,5 ezer milliárd, utóbbinál pedig 56,4 ezer milliárd won volt az elemzői konszenzus. Főként az új Galaxy S III okostelefon és a Galaxy Note II tablet értékesítése segítette a negyedévet.

Forrás: [origo]

Öt éves csúcsán is járt az S&P

Kissé csendesebb kereskedés zajlott tegnap az amerikai piacokon, ahol az indexek mérsékelt mínuszokat hoztak össze. A befektetők óvatossága a a kezdődő nehezebb hetek előtt érthető lehet, az Alcoa számaival piaczárás után ugyanis megkezdődik a gyorsjelentési szezon. Ezen túl a közelgő költségvetési tárgyalások is felkavarhatják majd az állóvizet a közeljövőben, ugyanis a fiscal cliff felemás megoldása után sokkal keményebb vitákra kell felkészülni az érintettek között az adósságplafon, a kiadáscsökkentés és a költségvetés rendezésének kérdésében.

Ezen túl a piaci szereplők vélhetően profitrealizálásba kezdtek az év eleji nagyobb rali után, így a nap végi kisebb emelkedések után a Nasdaq 0,1 százalékos, az S&P 500 0,3 százalékos, a Dow Jones pedig 0,4 százalékos gyengülést hozott össze. Az S&P öt éves csúcsán is megfordult, ahol nem tudott viszont megragadni.

Forrás: [origo]

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül csupán a távközlési és az egészségügyi cégek papírjai voltak képesek erősödni, míg a közmű és energiaipari vállalatok gyengébben muzsikáltak. A pénzügyi szektort főleg a Morgan Stanley 1,9 százalékos, a Wells Fargo fél százalékos, valamint a Berkshire Hathaway 0,4 százalékos esése húzta lejjebb.

Forrás: [origo]

A Yum Brands papírjai 0,6 százalékot gyengülték, miután a vállalat által várt 4 százalék helyett 6 százalékkal esett Kínában a legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma a gyorsétteremláncnál. Ennek oka az lehet, hogy a kínai hatóságok december közepén bejelentették, hogy a Yum! egyik beszállítójánál olyan szereket használtak, melyek nem feleltek meg az előírásoknak, ami az üzletek forgalmának drasztikus csökkenéséhez vezethetett.

A Carlyle részvények nem mutattak tegnap jelentős elmozdulást, nagyon minimális pluszt szedtek össze annak ellenére, hogy a cég sikeresen eladta a China Pacific Insurance-ben fennálló részesedését. A tegnapi ügylet során 204 millió darab részvényt adtak el 796 millió dollárért, amivel a kockázati tőkealap történetének legsikeresebb kiszállását (exit) hajtotta végre.

Ma fontosabb makroadatra tegnaphoz hasnolóan nem számíthatunk, így vélhetően a kezdődő gyorsjelentési szezon miatti óvatosság határozhatja meg ma is a kereskedést.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!