Ezen gőzölhetett be Matolcsy

Vágólapra másolva!
Bár hosszú távon az MNB szerint fenntartható pályán alakul majd Magyarország adósságpályája, a következő években még emelkedést mutathat majd a GDP arányos államadósság mértéke. Ennek oka, hogy a növekedési kilátások középtávon romlottak, miközben az elsődleges költségvetési többlet mértéke is csökkenhet. Matolcsy György tegnap ezekre a prognózisokra gondolhatott, amikor etikátlannak és súlyosan károsnak bélyegezte az MNB ma megjelenő elemzését az államháztartás folyamatairól.
Vágólapra másolva!

Az MNB jelentése szerint a GDP arányos államadósság fenntartható pályán alakul hosszú távon, hiszen a 2012 végi 79 százalékos szintről 15 év alatt 66 százalékra csökkenhet annak értéke. Bár a maastrichti 60 százalékos szint elérésére még így is "csak" 45 százalékos valószínűséggel van lehetőség, az adósságpálya csökkenő trendje pozitívan értékelhető tényező.

Középtávon azonban az MNB szerint a GDP arányos adósságállomány emelkedésére van kilátás, hiszen a jövőre még várhatóan csökkenő mutató 2017-re ismét a 79 százalékos magasságokba kapaszkodhat.

Valószínű az MNB jelentésének ez az a pontja, amit Matolcsy György egy tegnapi konferencián súlyosan etikátlannak és ártónak bélyegzett. A miniszter szerint Magyarország kilépett az államadósság csapdájából, és a 3 százalék alatti költségvetési hiány azt jelenti, hogy a "költségvetés oldaláról" már nem nő az államadósság.

A miniszter hivatali optimizmusához képest az MNB valóban pesszimistább álláspontot fogalmaz meg. Ennek oka, hogy bár hosszabb távon a növekedési kilátásokkal kapcsolatban nem változott a véleményük, középtávon valamivel kedvezőtlenebbül látják a helyzetet, ráadásul a költségvetés elsődleges többletének is a csökkenését prognosztizálják az elkövetkező pár évben.


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!