Szabadulnak az aranytól az alapkezelők

Vágólapra másolva!
A hedge fundok is elkezdték leépíteni az aranypozícióikat az elmúlt napokban, a múlt héten 2007 óta nem látott ütemben zuhant vissza az emelkedésből profitáló pozíciók nagysága a piacokon az amerikai határidős tőzsdefelügyelet adatai szerint. A kisebb befektetők körében is kedvelt SPDR Gold Trust ETF-ben lévő arany mennyisége is zsugorodott az elmúlt héten a sárga fém mélyrepülése miatt.
Vágólapra másolva!

Keserves hetet zárt az arany, nagyjából 1,8 százalékot veszített a nemesfém az értékéből a piacon és végül héthavi mélyponton tért nyugovóra. Ugyan a hét közepén még rondábban festett az arany, de némileg sikerült magát összekapnia.

A hedge fundok és a nagyobb piaci szereplők az elmúlt héten ráadásul drasztikusan elkezdték csökkenteni az emelkedésből profitáló, long pozíciók mennyiségét. 2007 júliusa óta nem látott mennyiségben zárták le az opciós és a határidős pozíciókat a játékosok. A profik leginkább attól félnek, hogy a Fed a vártnál hamarabb vonja vissza a stimulusait. Az előző héten napvilágra került januári Fed ülés jegyzőkönyvéből is a nézetkülönbségeke derül fény, többen módosítanának a kötvényvásárlásokon.

Forrás: [origo]

A világ legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett befektetési alapja, az SPDR Gold Trust ETF-ben lévő arany mennyisége is komoly visszaesést mutat a csökkenő árak miatt. Legutoljára 2011 augusztusában lehetett látni akkora mértékű visszaesést az ETF-ben lévő arany mennyiségében, mint az elmúlt héten. Forrás: [origo]

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindek összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.



Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!