A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nem nyugszanak a kedélyek az olaj piacán

Vágólapra másolva!
Már 50 dollárt emelkedett az arany a lokális mélypontjához képest, ami csekély vigasz, mivel az ázsiai kereskedésben - míg mi aludtunk - 1322 dollárig ütötték az árfolyamot. Az 1377 dolláros ma reggeli szint csak ebből a békaperspektívából mutat emelkedést, a múlt pénteki nyitásban még közel 200 dollárral volt feljebb a kurzus. Több termék is a hajnali órákban érte el a mélypontját, de a megnyugvó részvénypiacok,  a pozitív nyitást ígérő amerikai részvényindex határidők némi konszolidációt hozhatnak az elmúlt napok szabadesései után.
Vágólapra másolva!

Nem nyugszanak viszont a kedélyek az olajpiacokon, mind a WTI, mind a brent további 1,5 százalékot veszített értékéből a tegnapi záráshoz képest. Ráadásul a hajnali mini pánikban jártak 1-1 dollárral lejjebb is. A brent 5 dollárral van a múlt csütörtöki záró és 11 dollárral az áprilisi nyitóértéke alatt, ami rövid időn belül 10 százalékos értékvesztést jelentett. 100 dollár alatt tavaly júliusban járt utoljára az európai benchmark, akkor nem tartott sokáig a kirándulás, most több elemző is tartósan 100 dollár alatti árfolyamra számít. Az árakat elsősorban a növekedési kilátások körüli bizonytalanságok szorítják lefelé, az elmúlt napok amerikai és kínai gazdasági adatok nem adnak okot túl sok optimizmusra.

Brent árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az arany kétéves mélypontjáról korrigál és követi a platina és a palládium is 1-1 százalékos pluszokkal, nem tud velük tartani viszont az ezüst, amely annak ellenére van ma délelőtt újabb fél százalékos mínuszban, hogy a legnagyobb áresést is ő szenvedte el. Az ezüst piacán a szűk három nap alatt összeszedett bukta meghaladja a 15 százalékot, amellyel messze "kiemelkedik" a vesztesek közül.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ezüst árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A volatilitás várhatóan továbbra is megmarad a nemesfémek piacán, a rossz pozícióban ülők helyzetét tovább nehezíti, hogy a világ legnagyobb határidős nemesfém piaca a Chicago Mercantile Exchange-hez tartozó Nymex mind a négy nemesfémre megemelte a letéti követelményeket, amely újabb likvidálási hullámot indíthat el a mai amerikai nyitásban.

A likvidálási hullám továbbra is általánosnak mondható az árupiacokon. A fenti negatív rekordokon kívül a réz 17 hónapos, a szója, a búza és kukorica 9 hónapos mélypontjára hullott, a 24 árupiaci terméket követő Standard & Poor's GSCI index szintén 9 hónapja nem látott mélységben áll.

Az elmúlt évek slágertermékei , a tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) jelentős mennyiségű pénzkiáramlásokról számolnak be. Az alapkezelőknek ilyenkor nincs mérlegelési lehetősége, ha csökken a befektetett tőke, automatikusan csökkentik a vételi pozíciók számát. Mivel sok ETF szektorokba (nemesfémek, ipari fémek, gabonák stb.) vagy akár a teljes árupiaci vertikumba fektet, ezért a pénzkivonás minden terméknél érezteti a hatását.

Természetesen most mindenki az arany megváltozott viselkedésére fókuszál, de a folyamatok a többi terméknél is hasonlóak, egyelőre a mértékekben vannak eltérések. Mivel az illúzió az arany ( és az ezüst) piacán volt a legnagyobb és leghosszabb ideig tartó, elsőre itt látjuk a leghevesebb reakciókat...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!