Amerikában terjeszkedne a világ legnagyobb aranyfinomítója

Vágólapra másolva!
Aranyrudakat kíván értékesíteni a világ legnagyobb aranyfinomítója, a dél-afrikai Rand Refinery, mely így kívánja a külföldi tevékenységét kiterjeszteni. A társaság "nyitott kapukat döngethet", mivel a fizikai arany iránt óriási kereslet mutatkozik, ami megalapozhatja a terjeszkedésének sikerét.
Vágólapra másolva!

Bejelentette a dél-afrikai Rand Refinery, a világ legnagyobb aranyfinomítója, hogy az Egyesült Államokban kíván aranyrudakat értékesíteni, emiatt már szövetségre is lépett Amerika egyik legnagyobb aranykereskedőjének számító Dillon Gage Grouppal az értékesítések minél gördülékenyebb lebonyolítása érdekében - írja a Bloomberg.

A világ egyik legnagyobb aranybányájának, az AngloGold Ashantinak a tulajdonában álló Rand Refinery a Dél-Afrikán kívüli tevékenységét kívánja kiterjeszteni, mivel ezzel együtt csökkenteni szeretné az afrikai országtól való arany függőségét. A társaság ugyanis attól tart, hogy az arany iránti keresletét nem fogja tudni megfelelően kielégíteni a dél-afrikai kínálat.

A terjeszkedés sikerét az alapozhatja meg, hogy szinte soha nem látott mértékű kereslet mutatkozik a fizikai arany iránt, amiből a Rand Refinery is profitálhat. A World Gold Council legfrissebb jelentése szerint egy év alatt 12 százalékkal ugrott meg az aranyékszerek iránti kereslet az idei első negyedévben. Az USA-ban is régóta nem látott folyamatok bontakoztak ki, mivel 6 százalékos keresletnövekedésről számoltak be, ami az első jelentősebb növekedésnek számított 2005 óta.

Forrás: [origo]

A Rand Refinery ezenkívül ezüst kitermelését is növelni szeretné, mivel ennek a nemesfémnek a piacán is nagyra törő terveket szövöget. A Bloombergnek nyilatkozó Peter Major, a Cariz Corporation elemzője viszont ezzel kapcsolatban aggodalmainak adott hangot, mivel szerinte Dél-Afrikában korlátozottabb az ezüst kínálata, így a vállalatnak előfordulhat, hogy importálnia kell azt. Annak viszont magasabb költségei lehetnek, ami csökkentheti az ezüst értékesítésén elért profitot.

Dél-Afrika jelenleg a világ ötödik legnagyobb arany kitermelőjének számít, bár korábban világelső volt e tekintetben. Az országban tevékenykedő aranyfinomítókat több féle módon érinti az arany árfolyamának mélyrepülése. Egyrészt olcsóbban tudják beszerezni a nemesfémet a kitermelőktől, másrészt viszont alacsonyabb áron tudják tovább értékesíteni az előállított aranyat.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!