Tátva maradt az aranykereskedők szája

a
Vágólapra másolva!
Az arany áprilisi mélyrepülése után a MarketWatch által megkérdezett aranykereskedők arról számoltak be, hogy meglepődtek a fizikai arany iránti kereslet élénkülésétől. A Lehman Brothers 2008-as csődje óta nem látott érdeklődést tapasztaltak az arannyal üzletelők.
Vágólapra másolva!

Április közepén az arany az elmúlt 30 év legnagyobb kétnapos esését mutatta be, ami vélhetően számtalan határidős pozíció likvidálásával járt együtt. A nemesfém a mélyrepülés során áprilisban közel 8 százalékot veszített értékéből a márciusi záróárhoz viszonyítva.

Az arany összeomlása után azonban a MarketWatch által megkérdezett fizikai aranykereskedők inkább a kereslet élénkülését tapasztalták. Több cég szerint a Lehman Brothers 2008-as összeomlása óta a legmagasabb szintre ugrott az érdeklődés a nemesfém tömbjei iránt, illetve az aranypénzek iránt.

A Dillon Gage Metals vezetője a MarketWatchnak elmondta, hogy a most látott korrekció nem az eladókat vonzotta a piacra, hanem inkább lehetőséget látnak a befektetők a mostani zuhanásban, hogy vásároljanak.

Hasonló folyamatról számolt be a James Turk - aki a GoldMoney oldal alapítója - a MarketWatchnak, hogy a fizikai kereslet még mindig erős a nemesfémek iránt, ráadásul a zuhanás után az arany le is tudott dolgozni elég sokat a mínuszaiból.

Az amerikai pénzverde, mely az American Eagle arany érméket készíti arról számolt be az amerikai gazdasági újságnak, hogy az elmúlt három és fél év során először kellett a megugró kereslet miatt az értékesítést beszüntetnie az egytized unciás érmékből, mivel a készletek kiapadtak. Idén a kereslet 118 százalékos emelkedést mutat a tavalyi év azonos időszakához képest. Legutoljára 2009 novemberében kellett egy nagyjából 20 napos szünetet tartani az értékesítésben az előbb említett típusú érmék esetében a kialakult hiány miatt.

Forrás: [origo]

A Dillion Gage Metals arra is felhívta a MarketWatch figyelmét, hogy a jelenleg a fizikai aranyat 6-8 százalékkal drágábban veszik meg a tőzsdei, azonnali árhoz képest, holott korábban csak maximum 4-5 százalék prémium volt jellemző.

Arany napi grafikon (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!