Hatalmasat buktak a spekulánsok

Vágólapra másolva!
Több milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el az elmúlt két hétben a kockázatos befektetéseikről híres hedge fundok. Ennek hátterében az amerikai kötvényhozamok emelkedése állt, mivel a befektetők félni kezdtek attól, hogy a Fed lassan mérsékli kötvényvásárlási programját. A brit Man Group hedge fundja két hét alatt több mint 1,5 milliárdot bukott befektetésein. A megjelent hírek hatására a cég árfolyama közel 15 százalékkal zuhant be.
Vágólapra másolva!

Óriási mértékű, több milliárd dolláros veszteséget szenvedtek el az elmúlt két hét során azok a hedge fundok, amelyek automatikus kereskedési rendszereket használnak a piaci mozgások lekövetésére. Az ok az amerikai kötvénypiacokon bekövetkező hozamemelkedés volt.

Mi az a hedge-fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.


Habár a hedge fundok már eleve nagyobb kockázatú befektetéseket keresnek, a most hatalmasat zakózó úgynevezett CTA stratégiát követő alapok még náluk is nagyobb rizikót vállalnak. A CTA stratégia azt jelenti, hogy az alapok leginkább derivatív eszközökbe fektetnek (opció, index, vagy nyersanyag) amelyek nagy tőkeáttételt jelentenek. Vagyis ha csak kisebb mértékben mozdulnak rossz irányba az árfolyamok már az is nagy veszteségeket jelent.

Forrás: Origo

Éppen ez történt most is. A befektetők félni kezdtek amiatt, hogy a Fed mérsékli kötvényvásárlási programját, ami akár a végét is jelenthetné az idén látott részvénypiaci ralinak. Ezt támasztja alá az elmúlt 3 évben látott tendencia is, azaz amikor estek a hozamok, akkor emelkedett az S&P 500 index. Az állampapírpiacon hozamemelkedés ment végbe (a tőzsdék is estek), ami igencsak fájdalmasan érintette az alapok hatalmas kötvényportfolióját. Mivel ha a kötvényhozamok emelkednek, az a papírok árfolyamának a csökkenését is jelenti egyben. A CTA hedge fundok pedig az elmúlt években a csökkenő hozamok alatt folyamatosan vásárolták az állampapírokat.

Forrás: Origo

A brit Man Group pénzügyi csoport hedge fundja, amely 16 milliárd dolláros eszközportfólióval rendelkezik, két hét alatt több mint 1,5 milliárd dollárt veszített. A hírek a Man részvényárfolyamát is a mélybe küldték, azok több mint 10 százalékkal zuhantak a szerdai kereskedésben.

A Man alapja 10 százalékot bukott 14 nap alatt nettó eszközértékéből. Habár a brit cég szenvedte el a legnagyobb buktát, nem ő volt az egyedüli a piacon. Az Aspect Capital több mint 6, míg a BlueCrest Capital 4,4 százalékot veszített. A világ legnagyobb CTA alapja, a Winton ellenben mérsékelni tudta veszteségeit, a londoni központú cég ugyanis "csak" 2,5 százalékos mínuszt ért el májusban. Ezt annak köszönhette a társaság, hogy diverzifikálta kereskedési algoritmusát, és kevesebbet fektet derivatív eszközökbe is.

A Man Group árfolyama (London)

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!