Lecsapott a medve az orosz tőzsdén

d
Vágólapra másolva!
Utolérte a medve az orosz tőzsdét, a januári csúcsok óta ugyanis mostanáig 20 százalékos zuhanást mutatott a részvények mozgását leképező RTS index. Definíció szerint beköszöntött az árfolyamok tartósabb hanyatlását feltételező medvepiac, azonban kicsit jobban szemügyre véve a folyamatokat erre már mintha korábban sor került volna. A jelző használatától éppen emiatt talán nem is érdemes jelen esetben megijedni, bár sajnos az egykor kedvelt részvénypiac gyengeségei enélkül is szembetűnőek.
Vágólapra másolva!

Ha egy részvényindex 20 százalékot esik, akkor definíció szerint azt mondjuk, hogy beköszöntött a medvepiac az adott tőzsdén. Ez tartósabb lejtmenetet feltételez, amihez jó adag befektetői pesszimizmus társul. Mivel az orosz RTS index a januári csúcsairól mostanra 20 százalékos veszteségeket halmozott fel, a külföldi hírportálok azonnal rá is ragasztották a medve jelzőt az eseményekre.

Érdemes persze itt megállni egy pillanatra és elgondolkozni kicsit azon, hogy vajon lehet-e most medvepiacot kiáltani egy olyan tőzsdén, mely két év alatt már ötödször esett 20 százalékos mértékben. Érzésre nagyon úgy tűnik, hogy az orosz börze nem most kezdett elgyengülni, hanem a medve már valamikor 2011-ben bekopogott az ajtón. Bár azóta nem esett tovább az index újabb mélységekre, de az talán mindent elmond, hogy a felfele korrekciókban egyre alacsonyabb csúcsokat sikerült csak elérnie.

Az RTS index alakulása (pont)

Ennek is köszönhetően rajzolódik ki egy háromszög a grafikonon, ami technikai szemmel nézve nem feltétlenül jelent sok jót a jövőt illetően. Ha az 1200 pont körüli erős szint elesik (márpedig a formáció szerint ennek van nagyobb esélye), akkor elindulhat az orosz papírok további mélyrepülése.

Az RTS index (pontban)

Forrás: Origo

Nagyon csodálkozni persze nem kell a látottakon. Az orosz részvénypiac energia túlsúlyos, vagyis a tőzsdei vállalatok nagyja megérzi azt, ha az energiaárak csökkennek. Márpedig az amerikai olaj és gázkitermelés felfutásával és a kínai növekedés lassulásával nehéz elképzelni azt, hogy az olaj vagy gázárak tartósan is emelkedő pályára állhatnának. Legalábbis most a befektetők nagyobb része így gondolkozik, így látja a jövőt.

Forrás: Origo

Az elmúlt negyedévekben az olajár már nem is igen ment semerre, ennek negatív hatásait érezhetik az orosz cégek. Ráadásul még ha közvetlen kapcsolat nincs is a szénhidrogén biznisszel, az orosz költségvetés nagyfokú függésén (és így a részvények értékelésénél használt kockázati prémiumokon) keresztül sok vállalat árfolyama közvetetten is megérezheti az energetikai szektor kedvezőtlen megítélését.

Forrás: Origo

Ahogy láttuk már eddig is, a nagy eséseket követően az orosz piac képes volt felfele korrigálni és emelkedni, ez akár az előttünk álló hónapokban is megtörténhet. Nagyon sok olcsó és túladott részvény van az országban (persze ezek nem véletlenül azok, eddig is olcsók voltak), melyeknek egyesek szerint kedvezhet az állam magasabb osztalékfizetésre vonatkozó elvárása is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!