A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Mindent bevet a Dell felvásárlása ellen a milliárdos

Vágólapra másolva!
Minden áron meg kívánja akadályozni a Dell felvásárlását, és tőzsdéről való kivezetését a számítógépgyártó egyik nagytulajdonosa, Carl Icahn. A milliárdos befektető 5,2 milliárd dolláros hitelkeretet szerzett a korábban felajánlott sajátrészvény visszavásárlási programjának biztosításához, hogy így állítsa maga mellé a Dell részvényeseit, és hiúsítsa meg a felvásárlást. A Dell speciális bizottsága nyitottan fogadta a biztosítékkal megerősített ajánlatot, bár a végső szó a július 18-án összeülő közgyűlésé lesz, ahol eldőlhet, melyik fél nyeri a hónapok óta tartó ütközetet.
Vágólapra másolva!

Átnézte Carl Icahn júniusi nyilvános levelét a Dell felvásárlásokat vizsgáló speciális bizottsága, melyben a nagytulajdonos Carl Icahn 15,4 milliárd dollár értékű saját részvény visszavásárlási programot lebegtetett meg, abban az esetben, ha a jelenlegi tulajdonosok mellé állnak, és segítenek meghiúsítani Michael Dell és a Silver Lake közös felvásárlási szándékát. A bizottság közölte, hogy örömmel várják a további információkat a Icahn ajánlatának pénzügyi részleteiről, és csak azután fognak dönteni, hogy támogatják-e a milliárdos befektető ajánlatát.

A milliárdos Icahn szerint a szükséges dokumentumokat hétfőn piaczárás után el is juttatta a bizottsághoz, és ezen túl elmondta, 1,6 milliárd dollárt a Jefferies Group befektetési bank bocsátott a rendelkezésére. A hitelkeret egy 2,2 milliárd dolláros hatéves hitelből, és egy 3 milliárd dolláros három és féléves hitelből áll.

A hitelkeretre a korábban bejelentett sajátrészvény visszavásárlási program megvalósításának biztosítása miatt van szüksége Icahnnek. A Dell nagytulajdonosa még júniusban állt elő azzal az ötlettel, hogy 15,4 milliárd dollárért 1,1 milliárd darab Dell részvényt vásárolna vissza a befektetők segítségével, darabonként 14 dolláros áron, hogy így akadályozza meg az alapító és a Silver Lake akvizíciós szándékát.

Michael Dell és a Silver Lake kockázati tőketársaság ugyanis 24,4 milliárd dollárért szeretné felvásárolni a Dellt, és vezetné ki részvényeit a tőzsdéről, amit Icahn és szövetségesei mindenképpen meg szeretnének akadályozni. Icahnék szerint az alapító Michael Dell részvényenkénti 13,65 dolláros ajánlata túlságosan alulértékeli a céget, ezért a befektető és egy másik Dell-nagytulajdonos, a Southeastern Asset Management közösen ennél kedvezőbb választási lehetőségekkel próbálják megnyerni maguknak a Dell részvényeseit.

Dell árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

Ám a Dell pocsék negyedéves eredményeit látva az alapítónak eggyel több indoka lett a felvásárlás és kivezetés mellett, vélhetően emiatt állt elő Icahn a sajátrészvény visszavásárlási programmal júniusban. A történet viszont a végéhez közeledik, mivel a Dell részvényesei július 18-án döntenek arról, hogy elfogadják-e a Michael Dellék által felkínált 24,4 milliárd dolláros összeget, vagy Icahnék ajánlatát részesítik előnyben.

A 15,4 milliárd dollárt kitevő sajátrészvény visszavásárlási program több mint harmadát tudja Icahn ezekkel a hitelekkel biztosítani, a hiányzó közel 10 milliárd dollárból 7,5 milliárd dollárt készpénzzel, 2,7 milliárdot pedig különböző követelések eladásából teljesítene.

Icahn azért ragaszkodik minden áron a Dellhez, mert szerinte a számítógépipar továbbra is szép jövő előtt áll, annak ellenére, hogy a jelenlegi számok nem ezt mutatják. A PC-piac ugyanis évek óta szenved, az idei első negyedévben 14 százalékkal kevesebb személyi számítógépet értékesítettek, mint egy évvel korábban. Icahn úgy véli, hogy a hordozható táblagépek előretörése ellenére az olyan nagy számítógépgyártók, mint a Dell továbbra is erősek maradhatnak, mivel az irodákban változatlanul a cég gépeit fogják használni.

Forrás: Origo

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!