Vágólapra másolva!
Továbbra is a negatív tartományban áll a hazai börze, amit elsősorban a Mol gyengébb teljesítménye tart vissza. Az OTP is leadta kezdeti pluszait, míg a Richter eddig halványan emelkedni tud. A forint nem mutat nagy mozgásokat a mai kereskedésben, az euróval szembeni árfolyam a 301-es szint közelében mozog.Nyugat-Európában általános jó hangulat uralkodik, a londoni parkettet elsősorban a Vodafone 8 százalék feletti ugrása segíti. A határidős indexek alapján Amerikában kis pluszok várhatóak nyitásban. Délután még piacnyitás előtt érkezik a második negyedéves GDP-adat második olvasata, illetve a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek alakulása, ami még változtathatnak az árfolyamokon.
Vágólapra másolva!

A Mol nehezedik a magyyar tőzsdére

Továbbra is mínuszok uralkodnak a magyar tőzsdén, amivel a BUX ma alulteljesítő a régióban, bár ez nem meglepő hiszen tegnap igen szép ralit produkált a hazai börze.

Forrás: Origo

A blue-chipek közül az OTP már kissé gyengül, pedig reggel még emelkedni tudott a bankpapír. A Richter és az Egis viszont éppen ellenkezőleg mozgott ma, ugyanis a kereskedés elején még mínuszban álltak a gyógyszerpapírok, jelenleg viszont már halványan emelkedni tudnak. A Magyar Telekom tegnapi záróárán tartózkodik.

Forrás: Origo

A Mol 1 százalék feletti csökkenéssel korrigálja tegnapi nagy raliját, de még mindig a 16000 forintos szint felett van az olajpapír. A vállalattal kapcsolatos hír, hogy saját márkás mobiltelefon szolgáltatást indít hétfőtől a Mol, akinek a stratégiai partnere a Magyar Telekom lesz- írja a Népszabadság. A két cég még júliusban kötött stratégiai megállapodást egymással, amely több területre is kiterjed.

Peren kívüli egyezséget kötött tegnap a Graphisoft Park egyik korábbi bérlőjével, az AMRI-val a felek között folyamatban lévő összes eljárást illetően. A lépés következtében a menedzsment közzétette frissített várakozását a 2013-as évre, ami már a megállapodás hatásait is tartalmazza. A részvényesek örülhetnek, hiszen a korábban várt 1,7 millió eurós profittal szemben a legújabb prognózis 3,9 millió eurós nyereséget irányoz elő. A részvények közel 5 százalékos plusszal reagáltak a hírre.

A forint árfolyama ma 300-301 környékén jár az euróval szemben, azok után, hogy tegnap nagy kilengést mutatott a hazai deviza 303 fölé is szúrva. A dollár/forint 226,7-nél, míg a svájci frank/forint keresztárfolyam 244,4-nél ingadozik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Origo

12 hónapos diszkontkincstárjegyeket adott el ma az Államadósság Kezelő Központ, ahol 1,6-os lefedettség mellett 3,97 százalékos átlaghozamon értékesítették a papírokat. Ez csak 1 bázaiponttal marad el a májusban felállított történelmi mélyponttól.

Forrás: Origo

Kilőtt a Vodafone

Nyugat-Európában szép emelkedések láthatóak a nemzetközi hangulat javulása közepette. A londoni tőzsde teljesítményét a Vodafone bődületes emelkedése segíti, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy akár 130 milliárd dollárt is kaphat a Verizon Communications-től közös leányukban lévő részesedéséért. Az árakat nem kommentálták a felek, de azt a Vodafone-tól is megerősítették, hogy folynak a tárgyalások.

A Vodafone árfolyama (London)

Forrás: Origo

A pluszokat segíti, hogy Franciaországban javult az üzleti bizalom augusztusban. A német munkanélküliségi ráta pedig a várakozásoknak megfelelően alakult, ezért ez nem is mozgatta meg a piacokat.

Forrás: Origo

6 százalékos megugrással indította a mai kereskedést a francia Carrefour részvénye, ugyanis a ma reggel megjelenő gyorsjelentésében a profitabilitás javulásáról számolt be a világ második számú élelmiszer kiskereskedelmi áruházlánca. Ezzel gyakorlatilag visszaigazolódni látszik a tavaly júniusban kinevezett új vezér startégiája, amit már nagyon vártak a befektetők.

Az elemzői konszenzusnak nagyjából megfelelő pénzügyi évet zárt a Pernod Ricard. A szeszesitalgyártó cég organikus profitnövekedése 6 százalék volt a várt 5,8 százalék helyett. A társaság papíronként 1,64 eurós osztalék kifizetését tervezi. A várakozások szerint a most kezdődő pénzügyi év hasonló lehet a most befejeződötthöz, összességében pedig növekedésre számítanak. A befektetők reakciója kedvező, ugyanis a papírok 1,5 százalékkal kerülnek feljebb.

Gyenge első félévet zárt a Vivendi, a társaság árbevétele 10,84 milliárd eurót tett ki a várt 11,34 milliárd euróval szemben. A médiatársaság erősödő versenyre számít a piacain. A francia cég egyre közelebb járnak a Maroc Telecomban lévő érdekeltségeik eladásához és az Activision értékesítéséhez is.

Kis pluszok várhatóak a mai New York-i kereskedés elején a határidős indexek alapján. Délután az USA-ból jön a második negyedéves GDP-adat második olvasata, illetve a heti friss munkanélküliségi segélykérelmek alakulása, amelyek még piacmozgató hatással járhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!