Nőni kezdtek a beruházások

Vágólapra másolva!
Hét éve először fordult elő az idén, hogy egy negyedévben több volt a beruházás, mint egy évvel korábban. Még az építési beruházások is nőttek, a feldolgozóiparban és a járműgyártásban azonban egyelőre nincs itt a fordulat.
Vágólapra másolva!

A magyarországi beruházások 2013 második negyedévében 4,6 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

A növekedés jelentős, de az első félév még így is mínuszos maradt az első negyedévi 8,7 százalékos visszaesés miatt: az 1659 milliárd forintos beruházási összeg összehasonlító áron 1,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A KSH szerint a beruházások negyedéves gyarapodását elsősorban a nagy súlyt képviselő szállítás, raktározás nemzetgazdasági ág 13,2 százalékos növekedése okozta, aminek nagyobb részét az alsóbbrendű útvonalak, egyéb útépítések és autópálya építések jelentették. Ezenkívül az ágazatban jelentős járműbeszerzés is történt.

A víztisztítási és csatornázási projektek eredményeképpen 79,3 százalékkal nőttek a beruházások a víz- és hulladékgazdálkodás területén. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény 48,8 százalékos bővüléséhez az árvízi védekezéssel kapcsolatos nagyprojektek, egyéb középületek felújítása és a katasztrófavédelmi fejlesztések járultak hozzá.

A több mint egynegyed súlyt képviselő feldolgozóipar beruházásai a negyedévben 0,5 százalékkal maradtak el 2012 második negyedévitől. A nagyobb súlyt képviselő ágazatok közül visszaesett még a gyógyszeripar és a járműgyártás, viszont nőtt a gép, gépgyártás.

Óriási meglepetés a hét éve nem látott mértékű negyedéves növekedés - írta kommentárjában Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. "Feltehetően véget ért a beruházások hét éve tartó szinte folyamatos visszaesése, mivel a következő időszakban az EU által támogatott beruházások tovább gyorsulhatnak, (...) élénkülhet a beruházási kedv a versenyszférában is" - tette hozzá.

A Nemzetgazdasűgi Minisztérium közleményében azt emelte ki, hogy a 4,6 százalékos bővülés még a válság előtti utolsó negyedéves növekedést, a 2007 negyedik negyedévében mért 2,6 százalékos szintet is meghaladja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!