Vágólapra másolva!
Felülteljesítő nap közepén a hazai tőzsde Európában, amit elsősorban a Richternek köszönhet a BUX, ráadásul a gyógyszerpapírban szép összeg fordul már meg a kereskedés feléhez közeledve. A forint reggel még lenézett 300 alá az euróval szemben viszont onnan visszajött, és jelenleg is a fontos szint felett tartózkodik.Európában a továbbra is magas munkanélküliség szomorítja el a befektetőket, mivel lényegében ugyanannyian voltak állás nélkül júliusban is, mint az azt megelőző hónapban. Emiatt pedig a vezető börzék is elmélyítették kezdetben csak kisebb mínuszaikat.Egyelőre Amerikában úgy tűnik nem foglalkoznak a befektetők a magas európai munkanélküliséggel, a határidős indexek alapján ugyanis kisebb pluszok várhatóak a New York-i nyitásban. Délután jön a Michigan-i fogyasztói bizalmi index és a Chicago-i beszerzési menedzserindex, ami majd irányt adhat a piacoknak, de fontos lesz az amerikai háztartások személyes jövedelmének és kiadásainak változását mutató adat is.
Vágólapra másolva!

Felülteljesítő a BUX

Felülteljesít eddig a budapesti tőzsde pár tizedes pluszával, amit elsősorban a Richternek és a Magyar Telekomnak köszönhet. A magyar börze pedig nemcsak a régióban halad az élen de egézs Európában is.

Forrás: investor.hu

A nagyobbik gyógyszergyártóban ráadásul elég nagy a forgalom, messze lepipálva ezzel az OTP-t és a Molt is. Az olajcég nem mutat nagy elmozdulást, továbbra is 16000 forintos szintjén egyensúlyozik.

Forrás: investor.hu

Az OTP ellenben lefelé veszi az irányt, és már 4200 forint alatt tartózkodik, elég alacsony forgalom mellett. A Magyar Telekom 0,7 százalékkal megy felfelé, az Egis ellenben csak tegnapi záróértékének közelében van. Záráshoz közeledve azonban felélénkülhetnek a mozgások, hiszen a hónap utolsó kereskedési napján többször tapasztalhattunk már ilyet.

A Richter árfolyama

Forrás: investor.hu

Az ELMŰ és az ÉMÁSZ is a tavalyival nagyjából azonos nagyságú bevételre tett szert az első félévben, ugyanakkor amíg az ÉMÁSZ 5 százalékos profitbővülésről számolt be addig az ELMŰ nyeresége 32 százalékkal zsugorodott az időszak során.

Nem tartott sokáig a forint ereje, mivel bár reggel benézett 300 alá is az euróval szembeni árfolyam, nap közepén már újra a 301-es szintet közelíti a hazai deviza. A dollár/forint 227,1-nél, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések 244-nél ingadozik.

EUR/HUF

Forrás: investor.hu

Elszomorodtak a befektetők Európában

Több makroadat is napvilágot látott ma az eurózónából, a munkanélküliségi ráta továbbra is 12 százalék fölött áll, ez pedig még mindig olyan magas szint, ami nagy kihívások elé állítja az országokat. A korábban publikált GDP-adatokból már azt lehetett látni, hogy elindult a kilábalás, azonban a stagnáló munkanélküliség még problémákat okozhat.

A piacok nem is reagáltak túl jól az adatokra, a korábbi minimális mínuszok kicsivel mélyültek. A gazdasági bizalom azonban nagyobb mértékben javult az eurózónában, mint azt előzetesen várták, ráadásul 2 éves csúcsot ütött, azonban úgy tűnik kevésbé érdekli a befektetőket. A térségben az előzetes számok alapján az infláció mértéke 1,3 százalékos volt éves alapon, egy tized százalékponttal alacsonyabb mint a prognosztizált.

Forrás: investor.hu

Lenyűgözte a befektetőket a L'Oréal, mivel a világ legnagyobb kozmetikai cége szépen növelte eredményét az idei első félévben, ráadásul a cég megerősítette idei évre vonatkozó várakozásait is. Ezért el is kezdték vásárolni a részvényeket a piaci szereplők, 4 százalékos pluszba segítve a papírokat.

A L'Oréal árfolyama (Párizs)

Forrás: Origo

A vártnál magasabb üzemi profitot ért el az év első hat hónapjában az Hermés. A luxusipari ráadásul megerősítette éves várakozását is, így akár 10 százalékkal is növekedhet az árbevétel 2013-ban, ha nem lesznek nagy mozgások a devizaárfolyamokban. A teljes évre vonatkozó profit az árbevétel százalékában pedig elérheti a 2012-es rekordértéket is. A luxuscég papírjai 2,8 százalékkal lendültek felfelé.

Könnyen keresztül húzhatják a világ második leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek a számításait. Egy független alapítvány, a KPN Foundation ugyanis megakadályozná a holland KPN telekomcég felvásárlását, melyet a telekommogul az érdekeltségi körébe tartozó América Móvilon keresztül kíván végrehajtani. A hírekre a KPN részvényeit több mint 5 százalékos mínuszba lökték a befektetők.

A KPN árfolyama (Amszterdam)

Forrás: Origo

Egyelőre Amerikában úgy tűnik nem foglalkoznak a befektetők a magas európai munkanélküliséggel, a határidős indexek alapján ugyanis kisebb pluszok várhatóak a New York-i nyitásban. Délután jön a Michigan-i fogyasztói bizalmi index és a Chicago-i beszerzési menedzserindex, ami majd irányt adhat a piacoknak, de fontos lesz az amerikai háztartások személyes jövedelmének és kiadásainak változását mutató adat is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!