Vágólapra másolva!
A japán tőzsdén kívül emelkedni tudnak a vezető ázsiai börzék a pénteki kereskedésben. A tokiói parkett annak ellenére áll a negatív tartományban, hogy júliusban 2008 óta nem látott mértékben emelkedett az infláció, azt mutatva, hogy sikeres a japán monetáris politika.Tegnap Amerikában bár emelkedéssel zártak a New York-i indexek, nap végére visszavettek kezdeti nagyobb emelkedésükből. Ma a Michigan-i fogyasztói bizalmi index és a Chicago-i beszerzési menedzserindex adhat majd irányt a piacoknak, de fontos lesz az amerikai háztartások személyes jövedelmének és kiadásainak változását mutató adat is.A határidős indexek alapján nem egyértelmű hogyan nyithatnak az európai piacok, mivel a német DAX-ra emelkedést jósolnak a futures-ök, míg például a párizsi nyitásra enyhe mínuszok várhatóak. Ma az eurózóna fogyasztói bizalmáról és az inflációról érkeznek adatok, bár utóbbi még csak előzetes szám lesz.
Vágólapra másolva!

Lemaradó Tokió

Ázsiában a japán Nikkei indexen kívül emelkednek a tőzsdék. A tokiói börze annak ellenére tartózkodik a negatív tartományban, hogy a fogyasztói árak 2008 óta a legnagyobb mértékben emelkedtek júliusban, ami arról árulkodik, hogy a laza monetáris politikának meg lett az eredménye. Úgy tűnik Shinzo Abe ki tudja húzni az országot 15 éves deflációból.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: investor.hu

Vélhetően azért nincs kitörő öröm az adat kapcsán, mert az áprilisra tervezett adóemelések miatt többen attól félnek, hogy megállhat a gazdaság éppen csak kezdődő gyorsulása. Abe miniszterelnök egyébként több közgazdászt és gazdasági vezetőt is összehívott egy találkozóra, ahol megvitatják, hogy milyen hatással lenne az adóemelés a gazdaságra. Várhatóan október elején döntene a miniszterelnök a kérdésről.

A többi vezető parketten azonban emelkedések láthatóak, a dél-koreai Kospi 1, a Sydney-i index 0,8, míg a sanghaji 0,3 százalékkal emelkedik.

Forrás: investor.hu

Az ausztrál börzén az Evolution Mining részvényei 4 százalékkal emelkednek, miután az aranybánya bejelentette, hogy teljes évi vesztesége ellenére osztalékot továbbra is fizetni fog. Csütörtökön még közel 14 százalékkal lőttek ki a Qantas légitársaság részvényei miután a vállalat kellemes meglepetéssel szolgált éves eredmény számairól, ma viszont már korrigálja valamelyest tegnapi hatalmas raliját, 3,5 százalékos mínuszával.

Vetélytársa a Virgin Australia pénteken tette közzé jelentését, amiben bár a vártnál minimálisan kisebb veszteségről számolt be, részvényeit mégis 3 százalékos esésbe küldték a befektetők.

A kínai bankpapírok mínuszban állnak a Shanghai Composite emelkedése ellenére, mivel olyan hírek láttak napvilágot, hogy a rossz hitelek aránya emelkedhet a követező negyedévekben. Például az Industrial & Commercial Bank of China 0,2, míg a Bank of China 0,3 százalékkal csökken a pénteki kereskedésben.

Visszatáncolt az olaj és az arany

Emelkedéssel nyitottak tegnap az amerikai piacok a jó munkaerőpiaci és az erős GDP adat miatt, de a nap vége felé közeledve elfáradtak az indexek, bár a napot így is a pozitív tartományban fejezték be a börzék.

Forrás: investor.hu

Az olaj és az arany ára esett, miután az azonnali szíriai csapás valószínűsége csökkent, miután tegnap a brit parlament alsóháza a katonai beavatkozás ellen szavazott, és úgy tűnik az amerikaiaknak nehéz lesz közvetlen bizonyítékot találniuk arra, hogy valóban vegyi fegyvereket vetettek be. A WTI olaj ára 107 dollár, míg a Brent 115 dollár alá nézett be, az arany pedig 1408 dollár körül jár.

A WTI típusú olaj árfolyama (dollár/hordó)

Forrás: investor.hu

Az arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: investor.hu

Leválasztja a lakossági hitelezéssel és hitelkártyákkal foglalkozó üzletágát a General Electric - értesült a Wall Street Journal. A tervek szerint jövő év elején elsődleges tőzsdei kibocsátás keretében adják el a céget.

A Microsoft és az American Express is versenyzik azért, hogy a Foursquare közösségi alkalmazásban részesedést szerezzenek - számolt be a Bloomberg.

Hiába indult meglehetősen optimistán a Verizon Communications napja, végül csak 2,7 százalékos pluszban tudott zárni a részvény. A kezdeti optimizmust az adta, hogy a cég megveheti a Verizon Wirelessben lévő 45 százalékos Vodafone (London) részvénypakkot.

Elhalasztották az American Airlines gépvásárlásait, mivel az amerikai igazságügyi minisztérium egyelőre nem támogatja a US Airways-zel való egyesülést. Emiatt csúszhat a Bombardier és az Embraer gépek megvásárlása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!