Matolcsy: Van még tér a kamatcsökkentések előtt

Vágólapra másolva!
Van még tér a kamatcsökkentések előtt, mivel a infláció alakulása továbbra is megengedi a jegybanknak a vágásokat - mondta el Matolcsy György jegybankelnök a CNBC-nek adott interjújában. Matolcsy kiemelte, hogy az MNB teljesen független mindenkitől, és a kormánnyal csak stratégiai partnerei egymásnak.
Vágólapra másolva!

Matolcsy szavaiból az alábbiak derültek ki:

  • Csak a közép távú inflációs cél a horgonya az MNB monetáris politikájának. Ha csökken az inflációs ráta, akkor a jegybank követheti a csökkenő inflációs trendet. Ha viszont megáll az infláció csökkenése, akkor az MNB-nek is meg kell állnia a kamatcsökkentésekkel. Az áremelkedés oldaláról viszont továbbra is látnak teret az alapkamat vágására.
  • Az MNB-nek az inflációs célon kívül nincs más kitűzött célja, tehát nincs árfolyamcélja a forintra, és a jegybank mérlegére sem határoztak meg limitet. Ezen túl nem látják intervenciónak a szükségességét sem.
  • Magyarország egy kis nyitott gazdaság, és az MNB is egy kis, nyitott jegybank, ami azt jelenti, hogy gyengék vagyunk a nagyjátékosokhoz képest.

  • Matolcsy ismét rámutatott, hogy Magyarország vezette be először a bankadót az EU tagországai közül.
  • Ez annak a következménye, hogy a 2010-ben kezdődött új, unortodox gazdaságpolitika keretében nagyobb tehervállalásra kérték a nagybankokat.
  • Elismerte, hogy ez teher a bankoknak, de a kormány így tudta végrehajtani sikeresen a fiskális intézkedéseket, és rendbe tenni a költségvetést.
  • Arra a kérdésre, hogy nem aggályos-e a jegybank függetlensége szempontjából, hogy a kormány gazdasági minisztere volt, Matolcsy úgy válaszolt, hogy számos példa van hasonló esetre. Rámutatott, hogy Jens Weidman, a német Bundesbank elnöke is Angela Merkel gazdasági tanácsadója volt.
  • A jegybankelnök kijelentette, hogy az MNB 100%-ig független intézmény, tehát a kormánynak nincs befolyása a monetáris politikára. Matolcsy szerint, ha a miniszterelnök felhívná, és erősebb monetáris stimulusok beindítására kérné, nemet mondana, mivel a kormány kérésére ez soha nem történhetne meg. Az MNB és a kormány csupán stratégiai partnerek, ahogy a bankokkal is stratégiai szövetséget alakítottak ki.
  • Ezen túl kiemelte, hogy a különböző pénppiaci lobbi-csoportoktól is függetlenek, így a nagyobb piaci szereplőktől is teljesen független a hazai monetáris politika.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!