Zuhan a lakásépítési kedv

Vágólapra másolva!
Az idei első kilenc hónapban mindössze 4077 új lakás épült, vagyis 37 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A visszaesés valamennyi régióra jellemző.
Vágólapra másolva!

A megyei jogú városokban az országos átlaghoz hasonló, 35 százalékos volt a lakásépítés visszaesése, a többi városban és a községekben az egy évvel korábbinak közel fele a használatba vett lakások száma - áll a Központi Statisztikai Hivatal friss jelentésében.

Növekedés csupán Budapesten következett be, ahol 3 százalékkal több, 1127 lakás, az összes új lakás több mint egynegyede épült. A budapesti növekedés jelentős része mindössze néhány nagyobb beruházáshoz köthető. Az összes használatba vett lakás közel felét Budapesten és Pest megyében adták át, emellett csak Győr-Moson-Sopron megyében épült számottevő mennyiségű, több mint 400 új lakás.

Győr-Moson-Sopron megye az egyedüli terület, ahol a korábbi viszonylag magas értékhez viszonyítva is emelkedett mind az engedélyezett lakóépületek száma, mind azok hasznos alapterülete.

Az újonnan épült lakóépületekben 62-ről 57 százalékra csökkent az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké 28-ról 38 százalékra nőtt.

A használatba vett lakások átlagos alapterülete 102 négyzetméter volt, ami 4 négyzetméterrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!