Itt az új NAV-feketelista

Vágólapra másolva!
Az adóhatóság ezúttal azoknak a vállalkozásoknak az adatait tette közzé, amelyeket be nem jelentett - vagy szabálytalanul bejelentett - alkalmazottak foglalkoztatásán kapták. Majdnem ötezren vannak.
Vágólapra másolva!

A 4659 cég és egyéni vállalkozó listáját böngészve úgy tűnik, hogy a vendéglátással és az építőiparral foglalkozó vállalatok vannak többségben, ami nem meglepő, hiszen ez a két terület az, ahol hagyományosan leginkább elterjedt a bejelentés nélküli foglalkoztatás.

Az tehát kevéssé szúr szemet, hogy a listán olyan ismert nevek is szerepelnek, mint például a Teréz körúton lévő Arriba gyorsétterem vagy az újlipótvárosi Panini kávézó.

A feketelistán ugyanakkor néhány kimondottan nagy cég is feltűnik, mint például a gödöllői székhelyű Avon Cosmetics. Emellett önkormányzatok, sőt, közhasznú társaságok, mint például a Budakeszi Vadaspark is megtalálhatóak az elkaszált szervezetek között.

A listán való szereplés természetesen nem sokat mond a megállapított jogsértés mértékéről. Néhány hónapja például nagy médiavisszhangot keltett, hogy a hagyományosan mintaszerű üzletpolitikát folytató Cserpes sajtműhely is feltűnt a listán. Később a cég képviselői azt mondták, hogy egy adminisztrációs hiba miatt kaptak minimális összegű, húszezer forintos, egyszeri bírságot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!