Amikor a kevesebb sokkal több

Vágólapra másolva!
Érdemes lehet fontolóra venni Bob Maynard, a több mint 14 milliárd dolláros vagyont kezelő Idaho Public Pension Plan befektetési igazgatójának tanácsát, aki szerint a napjaink piacain tapasztalt hatalmas komplexitás félrevezeti a befektetőket. Szerinte sokkal többre megyünk, ha inkább az egyszerűségre törekszünk döntéseink meghozatalánál. Az általa hangoztatott látásmód elsajátításához ráadásul nem is kell profi portfóliómenedzsernek lenni, egy átlagember a saját befektetéseinek kezelései során is sokat tanulhat belőle.
Vágólapra másolva!

Bob Maynard

Az Idaho Public Pension Plan befektetési igazgatójának elvének megértéséhez nem kell doktori fokozat, hiszen a hangsúly éppen az egyszerűségén van. Bob Maynard ugyanis úgy véli, hogy a komplex befektetői világra nem feltétlenül kell komplex válaszokat adnunk.

Példaként pont egy nagyon szemléletes példát hoz, méghozzá az egyik legtökéletesebben működő rendszerből, magából a természetből. Arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ egyik legsikeresebb túlélőinek, a csótányoknak egy kimondhatatlanul komplex világban sikerült kiérdemelniük ezt a megtisztelő címet, pedig mindehhez nem tesznek mást, mint egyetlen egyszerű elvet követnek: ha valahonnan veszélyt éreznek, ők mindig az ellenkező irányba kezdenek szaladni.

Ezt az elvet könnyedén átültethetjük a befektetések világába, és a saját portfóliónk diverzifikálásra. Ha valahol megérezzük a piaci volatilitást, induljunk az ellenkező irányba és akár évtizedekig növelhetjük „túlélésünk” esélyeit.

Ehhez azonban először be kell, hogy belássuk: a kevesebb időnként több. Bár sokan ezt úgy láthatják, hogy ez nem más, mint saját tudatlanságunk beismerése, ennek épp az ellenkezője igaz. Ha megismerjük saját korlátainkat az az intelligenciánk tökéletes jele és az egyetlen útja a további fejlődésünknek.

Ralph Wanger

Az awealthofcommonsense.com Ralph Wanger, az Acorn Fund portfólió menedzserének szemléletes példájával is bemutatja a követendő viselkedést. Ő úgy írja le a piac és a gazdaság viselkedését (Kostolányhoz hasonlóan), mint egy kutyát (piac), akit a gazdája (gazdaság) egy nagyon hosszú pórázon sétáltat. A történetben a gazda útvonala ismert, a kutya viszont ettől függetlenül, a póráz hossza miatt szinte bárhol felbukkanhat. Nem lehet tehát megjósolni, hogy a következő pillanatban merre jár a négylábú, de hosszútávon tudjuk, hogy a gazdával megegyező irányban fog haladni, hiszen úti céljuk is megegyezik.

A fő probléma az, hogy a piac legtöbb szereplője – kicsi és nagy befektetők egyaránt -, a kutyát figyeli és nem a gazdát. Sokan próbálják ugyanis a sokkal bonyolultabb utat járva a kiugrásokat eltalálni, de ez lehetetlen. Ebben az esetben is akkor járunk jobban, ha az egyszerűbb utat választjuk és a gazdaság irányát figyeljük, nem pedig a részvény árfolyamok napi ingadozásait.

Sokan mégis megpróbálkoznak ezzel és addig nem is lenne gond, amíg mindenki tisztában lenne a saját és lehetőségei korlátaival. Akkor van igazán nagy baj, ha a befektetők bonyolult modelljeiket és elméleteiket alkalmazva a biztonság hamis bizonyosságával katasztrofális döntéseket hoznak. Újra visszajutottunk tehát a komplexitás és az egyszerűség kérdéséhez.

Bár elsőre nem is tűnik olyan nehéznek elkerülni ezt a csapdát, a mai világban, amikor mindenhonnan áramlik az információ, és eszközök egész tárháza áll rendelkezésre, ez egyáltalán nem egyszerű. Nagyon fontos tehát, hogy arra is legyen megfelelő módszerünk, amivel kiszűrjük a zajokat, és csak a fontos információkra alapozva hozzuk meg a lehető legátláthatóbb döntéseinket.

Mindezt figyelembe véve próbáljunk meg nem elveszni a bonyolult folyamatok útvesztőjében. Portfóliónkat is az egyszerű átláthatóság elvét állítsuk össze, és a gazdaság irányát figyeljük, nem pedig az egyes árfolyamok ideges mozgását próbáljuk megjósolni. Kövessük tehát ezt az elvet és, ahogy Bob Maynard az ő idaho-i nyugdíj alapját sikeresen működteti, úgy ez a saját befektetéseinkél nekünk is sikerülhet. Ha pedig a konkrét elképzeléseink már megvannak mindezt akár már most megkezdhetjük az Investor Trader rendszerén keresztül.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!