A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Történelmi csúcsra futottak az ázsiai tőzsdék

kína tőzsde hangulat
A concerned Chinese investor looks at prices of shares (red for price rising and green for price falling) at a stock brokerage house in Haikou city, south China's Hainan province, 4 December 2015. China stocks fell nearly 2 per cent on Friday (4 December 2015), breaking a four-day winning streak, dragged down by weakness in global markets, but the main indexes were still up for the week. The CSI300 index of the largest listed companies in Shanghai and Shenzhen fell 1.9 per cent to 3,677.59, while the Shanghai Composite Index lost 1.7 per cent to 3,524.99 points.
Vágólapra másolva!
Mindenkori csúcsok közelébe emelkedtek az ázsiai részvénypiacok hétfőn, miután az Egyesült Államokban a tőzsdék egy évtizede nem látott erővel indították el a 2018-as évet. Az élénk gazdasági növekedés és a kedvező infláció egyaránt támogatta a befektetők kockázatvállalását.
Vágólapra másolva!

Újabb 0,2 százalékot izmosodott hétfőn az ázsiai részvénypiacok legátfogóbb mutatójának számító MSCI index (amely nem tartalmazza Japánt), miután a múlt héten hat hónapja nem látott erős teljesítménnyel 3,1 százalékot emelkedett – írja a Reuters.

Azzal, hogy a mutató megütötte az 588,55 pontos szintet, erősen megközelítette a 2007 novemberében felállított, 591,50 pontos mindenkori rekord magasságot. Miközben a fülöp-szigeteki tőzsde új csúcsra ért, az ausztrál börze évtizedes magasságba emelkedett.

Japán ünnep miatt zárva volt, de a Nikkei a múlt héten 1992 óta nem látott magasságba szárnyalt.

A fontosabb mutatók közül, a kínai Shanghai Composite Index 0,52 százalékot, a hongkongi Hang Seng Index 0,28 százalékot erősödött hétfőn.

Erős növekedés, lendületes évkezdés

Az izmos évkezdés hátterében az áll, hogy a tavalyi globálisan összehangolt erős növekedés nemcsak a vállalati profitokat, de a részvénypiacokat is felfelé nyomta. Az idei év pedig ebből táplálkozva elég jó hangulatban indult a tőzsdéken, tekintve hogy

a világgazdaság legalább 4 százalékkal bővülhet 2018-ban

– hangsúlyozták a Bank of America Merrill Lynch elemzői.

A kedvező amerikai hangulat is támogatja az ázsiai piacokat Forrás: AFP/Getty Images/Stan Honda

Ezzel együtt a banknál igen optimisták a Japánon kívüli ázsiai térség növekedési kilátásaival kapcsolatban, és az általános képen a pénteki amerikai munkaerő-piaci adatok sem módosítottak. Noha a foglalkoztatottsági adatok elmaradtak a várakozásoktól, a jelentés mégis támogató hatással van a részvénypiacokra, mivel a munkanélküliségi ráta továbbra is alacsony, és nem érezhető olyan inflációs nyomás, amely arra ösztönözné az amerikai jegybank szerepét betöltő Fedet, hogy agresszív szigorítási politikába kezdjen.

A Wall Street ezzel együtt egy évtizede nem látott erős évkezdést produkált.

A Dow Jones index 2,3 százalékot, az S&P 500 2,6 százalékot, míg a Nasdaq 3,4 százalékot izmosodott a múlt héten.

A negyedéves amerikai vállalati gyorsjelentési szezon egyébként ezen a héten veszi kezdetét, és az elemzők arra számítanak, hogy nagyjából 10 százalékos (vagyis elég erős) lesz a profitnövekedés.

Lesz mire figyelni ezen a héten is

A piacok számára ezen a héten is érkeznek azonban fontos adatok, melyek módosíthatják a hangulatot.

Pénteken látnak napvilágot az amerikai fogyasztói árakkal és a kiskereskedelmi eladásokkal kapcsolatos számok,

de szerdán közzéteszik a decemberre vonatkozó kínai inflációs adatokat, illetve pénteken kijönnek a nemzetközi kereskedelemre vonatkozó adatok is.

Szintén érdekes lesz a dollár alakulása, miután a zöldhasú az elmúlt hetek rázós teljesítménye után némi megnyugvást mutat. Az amerikai deviza elmúlt időszakban produkált gyenge teljesítménye annak tudható be, hogy az erős nemzetközi gazdasági teljesítmény következtében egyre inkább úgy tűnik, nem a Fed lesz az egyetlen nagy jegybank, amely szigorít idén a monetáris politikáján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!