Hamarosan indul a 10 milliárd forintos divat- és designipari pályázat előminősítése

GYÖRGY László
Budapest, 2020. szeptember 10. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart az Irinyi Terv iparstratégiai támogatásai program 2020. évi eredményeiről a minisztériumban 2020 szeptember 10-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Társadalmi egyeztetés kezdődött a divat- és designipari vállalkozásokat támogató, 10 milliárd forint keretösszegű pályázatról, az előminősítésre a jelentkezők november 16-tól regisztrálhatnak - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

György László hangsúlyozta: a divat- és designipar nem luxus,

csaknem 100 ezer embernek ad munkát, arányaiban az egyik legnagyobb exportkapacitással rendelkező ágazat, amelyben jelentős fejlődési potenciál van.

Mint mondta, a felhívásra mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek, a pályázat a modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodást segítő fejlesztéseket támogatja.

A központi régióban 3 milliárd forint, az ország többi régiójában együttesen 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás összege 5 millió és 150 millió forint között lehet, ez egyebek mellett új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licenc, know-how és immateriális javak beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, az információs technológia fejlesztésére, iparjogvédelmi tanácsadásra, marketingtevékenységre és tanácsadásra, valamint részben bérköltségekre is fordítható - ismertette.

György László kiemelte, hogy az előleg mértéke 100 százalékos, a támogatást elnyerők azonnal hozzájutnak a finanszírozási forráshoz. A támogatás feltételesen visszatérítendő, a pályázati felhívásban előírtakat teljesítő vállalkozásoknak vissza nem térítendő lehet.

A konstrukció részletein a 10 napos társadalmi egyeztetés eredményeképpen még módosíthatnak, a 10 milliárdos keretösszeg nem változik

- tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a legfontosabb feladat továbbra is az emberek életének és egészségének védelme, ugyanakkor a magyar gazdaságnak működnie kell. Felidézte a kormány ígéretét, amely szerint ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi újat hoznak létre. Mint mondta, rövid távon sikeres volt a gazdaságvédelmi akcióterv.

Az augusztusi adatok alapján a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót, csak 18 ezerrel volt kevesebb, mint tavaly augusztusban, de 780 ezerrel több, mint tíz éve ugyanebben a hónapban.

Az augusztusi ipari termelés csak 0,2 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól, az ipar megrendelésállománya mintegy 8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - mondta.

A kormány továbbra is támogatja azokat az ágazatokat, amelyek a leginkább hozzájárulnak a nemzetgazdaság fejlődéséhez és magas hozzáadott értékű munkahelyek létrejöttéhez - jelezte György László. Példaként említette, hogy az egészségipari, a zöldgazdasági vagy az élelmiszeripari fejlesztéseket célzó támogatások sorába tartozik a divat- és designipari vállalkozásokat támogató pályázat is.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője és György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója elmondta: csaknem 3000 aktívan exportáló hazai divat- és designipari vállalkozás van, tavaly az ágazat teljes bevételének 81 százaléka származott exportból.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a szektor szereplői a nemzetközi piacokon is megállják a helyüket;

ahhoz, hogy a világjárvány okozta kihívások után is felvegyék a versenyt a tőkeerős nemzetközi szereplőkkel, magas szintű technológiai fejlesztésekre van szükségük. Ezért kiemelt jelentőségűnek nevezte a pályázatot, amely hozzájárul a divat- és designipari vállalkozások jövedelem- és munkahelyteremtő képességének megőrzéséhez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!