A Soos Technology célja, hogy inkubációs rendszere révén megváltoztassa a hagyományos tojás-keltetőipart. A rendszerükön keresztül
a baromfi embriók nemi fejlődését befolyásolják azáltal, hogy a genetikailag hímnek születendő embrió tyúkká váljon kakas helyett.
Számos fizikai tényezőt alkalmaznak azért, hogy befolyásolják a szaporodásért felelős génexpressziót, beleértve a hőmérsékletet, a páratartalmat, a hangrezgést és a szén-dioxid szintet is.
A kereskedelmi célú tojás-keltetőipar köztudottan "kegyetlen" a hím csibékkel szemben. Mivel a hímek nem tudnak tojást rakni, és túl sok időbe telik, amíg húsuk megfelelő méretűvé válik, a hím csibéket gyakran leölik, amint kikelnek.
Ez azt jelenti, hogy 6 milliárd hím csibét ölnek le évente.
A Soos Technology ezen változtatna az inkubációs rendszerén keresztül, véget vetve az élet-, energia-, víz- és inkubációstér-pazarlásnak.
Azonban számos ország, például az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Kanada is törekszik arra, hogy megszabaduljon ettől a megszokott ipari gyakorlattól, és a nemekkel kapcsolatos kísérleteket folytat. Ez magában foglalja az embrió nemének meghatározását jóval a csibe kikelése előtt, annak érdekében, hogy teljesen elkerülhető legyen a hím csibék leölése.
A hím ikrákat eltávolítják az inkubációból, és oltások, továbbá háziállatok eledelének előállításához használják fel őket.
A texasi székhelyű cég, az Ovabrite technológiája különválasztja a nőstény és a hím tojást, a tojáshéjon keresztül kiszivárgó, nemre specifikus illékony molekulák felismerése segítségével. A jeruzsálemi székhelyű eggXYT a CRISPR nevű génszerkesztési módszert használja, amelynek eredményeként a hím embriók a fény hatására fluoreszkálnak.
A Soos Technology inkubációs rendszerével elkerülhetővé válik a hím csibék leölése a közeljövőben.
Forrás: Thespoon.tech