A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Közel 9 százalékkal csökkent az okostelefon-piac

vietnám, okostelefon
Woman using a smartphone. ho chi minh city. vietnam. Woman using a smartphone. Ho Chi Minh City. Vietnam. GODONG / BSIP
Vágólapra másolva!
A globális okostelefon-eladások tavaly közel 9 százalékkal csökkentek, ahogy a koronavírus-járvány az egész világgazdaságra rányomta a bélyegét – derül ki egy friss kutatásból. Vagyis annak ellenére is zsugorodtak az eladások, hogy igen erősen megnőtt az igény a digitális megoldásokra.
Vágólapra másolva!

Az okostelefon-eladások tavaly az első negyedévben zuhantak a legnagyobbat. Az év első három hónapjában ugyanis mintegy 20 százalékkal kevesebb készüléket adtak el, mint egy évvel korábban.

A második negyedévben szintén kétszámjegyű volt az éves alapú csökkenés, majd a július-szeptemberi időszakban egyszámjegyűre szűkült a piac zsugorodása.

Végül az év utolsó három hónapjában beindult a visszapattanás, így végül sikerült 9 százalék alatt tartani az egész éves csökkenést

– írja az RT.com a Digitimes Research adatai alapján.

Az év egészét tekintve a cégek összesen 1,24 milliárd darab készüléket adtak el, világszerte, ami 8,8 százalékkal maradt el a 2019-es év teljesítményétől. Az is látszott azonban, hogy bár a piac egésze zsugorodást mutatott, az 5G-kompatibilis készülékek iránt igen erős volt a kereslet – ahogy a szupergyors hálózatok egyre több helyen épülnek ki a bolygón. Az 5G telefonok eladásai tízszeres növekedést produkáltak 2019-hez képest, elérve a 280-300 millió darabos értékesítést.

Az év végére már a talpra állás jeleit mutatta a globális okostelefon-piac Forrás: AFP / BSIP/Godong

Két olyan vállalat volt 2020-ban, amely szembe tudott menni az általános piaci trenddel. Az Apple és a Xiaomi ugyanis több mint 10 százalékkal tudta növelni az eladásait. A két cég versenyez egyébként a bronzéremért a világ legnagyobb okostelefon-gyártóinak körében.

A piac két éllovasa, a Samsung és a Huawei mindeközben kétszámjegyű csökkenést szenvedett el tavaly.

A következő időszakban izgalmas lesz figyelni, hogy más nagy kutatócégek milyen adatokat tesznek közzé a 2020-as évről. Az International Data Corporation (IDC) például előzetesen úgy számolt, hogy összesen 9,5 százalékkal csökkent tavaly az okostelefon-piac, 1,2 milliárd eladott készülék mellett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!