Okos befektetés a nyugodt időskorért

Vágólapra másolva!
Ha a nyugdíjas éveinkre gondolunk, valószínűleg mind ugyanarra vágyunk: egy nyugodt, boldog időszakra, amelyet nem pénzügyi kilátástalanság, hanem anyagi függetlenség jellemez. Ennek eléréséhez szerencsére már számos befektetési lehetőség közül választhatunk.
Vágólapra másolva!
Forrás: freepik

Sokféle olyan célunk lehet életünk során, amelyek miatt eszünkbe jut, hogy be kellene fektetnünk némi pénzt - akár csak egy kisebb összeget havonta.

Akár a már meglévő - például örökölt vagy egy ingatlaneladásból származó - vagyonunk értékének megőrzése, akár egy vésztartalék felhalmozása a terv, mindenképpen az a legfontosabb, hogy jól válasszuk meg a befektetési stratégiánkat.

Ha pedig a nyugdíjas éveink anyagi biztonságának megalapozása a cél - amelyre az állami nyugdíj várható csökkenése miatt minden bizonnyal szükségünk lesz -, akkor hatványozottan nagy figyelmet kell szentelnünk arra, hogy mibe forgatjuk a pénzünket a szép hozamok reményében.

A lufipiac veszélyei

Szinte minden évtizednek megvan a saját felkapott befektetési eszköze. A 2000-es években a tech részvények örvendtek nagy keresletnek, 2010 után a kriptovaluták mentek igazán nagyot, 2020 elején pedig már az első kannabisz-alap is elérhetővé vált a tőzsdézők számára.

A nagyon népszerű befektetések azért tűnnek első ránézésre vonzónak, mert magas hozamok reményével kecsegtetnek, ráadásul könnyen azt hihetjük, hogy ha nagy a kereslet valamire, akkor azt könnyen eladhatjuk, amikor csak akarjuk.

Igen ám, de az utóbbi években mindig bebizonyosodott, hogy ha túl nagyra fújnak egy lufit, az előbb-utóbb ki fog durranni. Egy összeomlott rendszer befektetési eszközén pedig már szinte lehetetlen túladni jelentős veszteség nélkül.

Ha tehát egyszer belevágtunk, sosem tudhatjuk, hogy sikerül-e még “pluszosan” kijönni belőle. A felkapott befektetési eszközökkel tehát gyakorlatilag orosz rulettet játszunk, a végeredmények között pedig óriási eltérések lehetnek: vagy talicskánk lesz, vagy hintónk.

Biztosan hallottunk már például a bitcoinról. Ez egy nyílt forráskódú, digitális fizetőeszköz (kriptovaluta), amelyet 2009-ben bocsátott ki álnéven egy férfi. Ez a valuta később óriásit nőtt, hónapok alatt képes volt megtöbbszörözni az értékét, ezért még olyanok is beszálltak a bizniszbe, akik korábban - épp a kiszámíthatatlanság és a kockázatok miatt - semmibe sem mertek befektetni.

Akkoriban a bitcoin - majd később az egyéb kriptovaluták és a kriptobányászat - olyan volt, mint ma a koronavírus: minden nap rendszeresen jöttek ki hírek róla, szinte megkerülhetetlen téma volt.

A problémát az okozta, hogy egy-egy új információ vagy szakértői vélemény képes volt akár 30 százalékos elmozdulást generálni egyik óráról a másikra - és ez persze nem mindig nyereséget jelentett, nagy eséseket is láthattunk szép számmal.

Kriptovalutába egyébként a mai napig fektethetünk, azonban napjainkban sem sokkal stabilabb ez az eszköz. A kereskedés továbbra is elég szabályozatlan piacon történik, még mindig előfordulnak hatalmas kilengések, az elért nyereségek után ráadásul tetemes mennyiségű adót kell fizetnünk.

Az Investopedia szakértői ezért azt tanácsolják, hogy inkább ne próbáljunk meg felugrani egy száguldó vonatra, ugyanis benne van a pakliban, hogy előbb-utóbb kisiklik. Válasszunk inkább a hosszú távon kedvezőbb kilátásokkal rendelkező, hagyományos befektetési formák közül.

Forrás: freepik

Megfontolt befektetéssel a célunk felé

Hagyományos befektetési módszerekből is találhatunk bőven a piacon. Mostanában például nagyon dübörög az ingatlanpiac, amely többféleképpen is hasznot hozhat:

  • ha egy olcsóbb, rosszabb állapotú lakást vásárolunk, majd felújítjuk és korszerűsítjük azt, akkor a vételárnál jóval magasabb összegért adhatjuk el később,
  • ha kiadjuk albérlőknek az újonnan vásárolt ingatlanunkat, akkor hosszú távon havi plusz jövedelemhez juthatunk, később pedig akár mi magunk is beköltözhetünk.

Ám akkor sem kell kimaradnunk ebből a “buliból”, ha nincs elég pénzünk lakást vagy házat venni. Ott vannak ugyanis a REIT-ek (magyarul szabályozott ingatlanbefektetési társaságok), vagyis az ingatlanok hasznosításából élő vállalkozások, amelyeken keresztül mi is befektethetünk. Napjainkban már a tőzsdén elérhető ingatlanalapok is igen népszerűek.

Ha pedig spekulációra, vagyis aktív értékpapír-kereskedésre adnánk a fejünket, akkor alapvetően két lehetőségünk van:

  1. felkutathatjuk és kiválogathatjuk mi a magunk számára ígéretesnek tűnő értékpapírokat, amelyekbe külön-külön befektetünk,
  2. vagy választhatunk a “kész megoldások”, vagyis a tőzsdén jegyzett alapok (ETF-ek) közül.

Ez utóbbit választva egy jól diverzifikált portfólióhoz jutunk, amely többféle (akár több tucatnyi) befektetési eszközt foglal magában, így jelentősen enyhül a vagyonunk elvesztésének kockázata. Az ETF emellett könnyen hozzáférhető és viszonylag gyorsan eladható, ráadásul csak egy igen alacsony alapkezelői díjjal kell számolnunk.

Ebben a ligában mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb kockázati szintet: választhatunk például biztonságosabb, kötvénytúlsúlyos alapot, kiegyensúlyozott vegyes alapot, vagy akár egy rizikósabb, ám egyben nagyobb nyereséggel kecsegtető részvényalapot is. Létezik továbbá garantált alap is, amely azt ígéri, hogy megóvja a befektetett tőkénk értékét, illetve egy fix - ám viszonylag alacsony - hozamot biztosít.

Befektetésünk biztonságát növelhetjük, ha bankbetéteket, állampapírokat is felveszünk a listánkra, ajánlott továbbá többféle devizában is gondolkodni. Ha pedig aranyat is veszünk mindezek mellé, akkor ellensúlyozhatjuk az inflációs hatásokat. (Aranyat egyébként nem csak fizikai formában szerezhetünk be, hanem részvényként vagy EFT-ként is.)

A fent említett lehetőségek azonban csupán az elérhető teljes paletta töredékét teszik ki. Aki többre kíváncsi, az az investopedia.hu-n közérthetően elolvashat mindent a befektetésekről, ráadásul ingyenes befektetési tanácsadást is igényelhet.

A döntés kockázatos - nem muszáj egyedül meghoznunk!

A lehetőségek tárháza igen nagy, a tét pedig óriási: vagyonunk gyarapítása és megóvása, vagy akár a nyugdíjas éveink anyagi bebiztosítása. Ennek már csak a gondolatától is sokan szédülni kezdenek.

Épp ezért elengedhetetlen a megfelelő tájékozódás, ám még hozzáértőként is rengeteg időt és energiát emészt fel befektetésünk alakulásának nyomon követése - nem beszélve az átaggódott, álmatlan éjszakákról és az esetleges, hasraütés-szerűen meghozott, kockázatos döntésekről.

Ne szégyelljük hát beismerni magunknak, ha nem érezzük elég tapasztaltnak magunkat ahhoz, hogy egyedül döntsünk pénzünk, családunk, és nyugdíjas életünk sorsáról. Szakértői segítséggel azonban két legyet üthetünk egy csapásra:

  • nagyobb eséllyel fektetünk be olyan eszközökbe, amelyek valóban jövedelmezőek lesznek,
  • és sokkal nyugodtabbak leszünk - a jelenben és a jövőben is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!