Turisták sétálnának az űrben, ha végre felszállna az űrhajójuk

Vágólapra másolva!
Kétszer kellett elhalasztani a világ első kereskedelmi alapon szervezett űrsétáját a SpaceX-nél. Ha azonban sikerülne végrehajtani a küldetést, az újabb mérföldkövet jelentene az űripar számára.
Vágólapra másolva!

Kedden, augusztus 27-én héliumszivárgás miatt 24 órával elhalasztották a világ első magán űrséta küldetésének startját, majd szerdán reggel ugyanúgy a halasztás mellett kellett dönteni kedvezőtlen időjárás miatt a SpaceX-nél, mely Floridából indította volna űrhajóját.

Mint a Vg a Reuters alapján emlékeztet rá, a Polaris Dawn nevű küldetés azért lenne történelmi jelentőségű, mert

ez az első alkalom, hogy egy magánkézben lévő küldetés utasai kiléphetnek űrhajójukból az űrbe, és ennek során csupán az űrruhájuk védené a testüket.

Elon Musk űrközlekedési vállalatának közlése szerint négy embernek lesz esélye, hogy az első magánutasok legyenek, akik a küldetés során elhagyják űrhajójukat, és kilépnek az űrbe. Ez jelentős mérföldkő lesz a kereskedelmi űrkutatás történetében – már ha végre el tudják indítani a küldetést, amire egyébként esély van a csütörtökig, augusztus 29-ig bezárólag.

űrséta, illusztráció
Gazdag űrturisták utaznak az űrbe, hogy megtegyék a világ első kereskedelmi űrsétáját (illusztráció)
Fotó: Shutterstock/Marc Ward /  Shutterstock/Marc Ward

A leendő utasok közül ketten a SpaceX munkatársai, Sarah Gillis és Anna Menon, a parancsnok, továbbá Jared Isaacman amerikai milliárdos, valamint az üzletemberhez közel álló pilóta, Scott Poteet. 

Isaacman 2021-ben már járt az űrben egy másik, általa bérelt SpaceX-küldetésen, az Inspiration4-en, amelyre Gillis képezte ki. A négy leendő utas intenzív felkészülésen esett át erre az ötnapos küldetésre, és űrsétájukat élőben fogják közvetíteni.

A SpaceX "Dragon" űrhajójának fedélzetéről indított űrséta teljes időtartama kb. 2 óra lesz, ebből ténylegesen az űrben töltött idő 15-20 percre várható.

A Bloomberg az eredetileg tervezett indulás előtt készített riportjában azt írja, ha az első kereskedelmi űrséta küldetése sikeres lesz, úgy az szolgáltatásként bekerülhet a SpaceX kínálatába, természetesen szem előtt tartva, hogy egyedi és eseti alkalmakról van szó a pénzért vásárolt űrséta-küldetések esetében.

S miközben a SpaceX ennek a mérföldkőnek az elérésére törekszik, közeledik egy másik, szintén történelmi jelentőségű űrküldetés végrehajtása is. A vállalat még az idei év végéig bezárólag négy civil űrhajóst fuvarozna az űrben a Föld sarki régiói fölött bolygó körüli pályán. Ez lesz a történelem első űrrepülése az Északi- és a Déli-sark fölött.

A 3-5 napos küldetés alatt a résztvevők a pólusok jelenségeit tanulmányoznák az űrből.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!