A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
15:50VívásFrance-Hungary
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
NyílNyíl

Újabb népszerű nyaralóhelynek lett elege a turistákból

Vágólapra másolva!
Valencia tartományban a helyi lakosságot egyre jobban zavarja a hatalmas turistaáradat, és erre adott válaszként korlátozni akarják az Airbnb-szerű szállásokat.
Vágólapra másolva!

Spanyolország déli Valencia régiója is csatlakozik azon tartományok egyre növekvő számához, amelyek torkig vannak a tömegturizmussal, és válaszul az Airbnb-szerű szállásfoglalás lehetőségeit korlátozzák. Minderről a regionális parlament szeptemberben szavaz majd.

A regionális kormány az illegális bérbeadás visszaszorítására törekszik, és a szabályokat megszegő bérbeadókat akár 600 ezer eurós bírsággal fenyegeti.

A Világgazdaság idézi Nuria Montest, Valencia vezető turisztikai tisztviselőjét, aki  a Financial Timesnak elmondta, hogy az apartmanok fontos szerepet játszanak a regionális gazdaságban, de „szabályozni és rendezni akarjuk őket, hogy a számuk ne növekedjen ellenőrizetlenül”. 

A Velencétől Lisszabonig terjedő dél-európai célpontok Airbnb-szerű lakáskiadóit azzal vádolják, hogy rendetlen, hangoskodó látogatókat fogadnak, felgyorsítják a közterületek „turistásodását”, és felhajtják az ingatlanárakat. 

A valenciai régióban, amely a Costa Blanca Déniától Torreviejáig terjedő partvidékét foglalja magában, az engedélyezett üdülőapartmanok száma 2015 óta 40 ezerről 106 ezerre emelkedett. Becslések szerint azonban a be nem jegyzett, feketepiaci lakások száma 50 ezer vagy annál is több lehet. 

Az év végére még az engedélyezett lakások is illegálisnak minősülnek majd, ha a tulajdonosok nem adják meg a Spanyolországban található összes ingatlan azonosítására szolgáló, 20 számjegyű hivatalos kódot.

Az engedélyeket ötévente meg kell majd újítani, és megtagadják, ha az adott ház lakástulajdonosai megtiltják az üdülőapartmanok használatát az épületben. 

Montes azonban hozzátette, hogy véleménye szerint az apartmanok üldözése Spanyolország-szerte túl messzire ment. „Úgy tűnik, hogy a turistalakásokat azonosították minden probléma okaként” – mondta, utalva a lakáshiányra és a növekvő bérleti díjakra. 

Spanyolország, Valencia, tengerpart,
Valencia zsúfolt tengerpartja idén júliusban
Fotó: Photo by Jose Jordan / AFP / Photo by Jose Jordan / AFP

Barcelonában néhány héttel ezelőtt radikális döntést hozott a turistákkal szemben a város vezetése. 

A polgármester bejelentette, hogy 2028-ra teljesen betiltják a lakások rövid távú bérbeadását.

Ez a jelenlegi adatok szerint több mint 10 ezer lakást érint a városban. A tiltástól azt várják, hogy így a helyiek kedvezőbb áron tudnak majd lakást bérelni, vagy venni. 

A polgármester szerint az elmúlt 10 évben a lakások rövid távú kiadása miatt ugrott fel radikálisan a lakások ára. Elmondása szerint, ha nem lesz nagy anyagi visszaesés, akkor 2029-re teljesen eltűnnek a turistalakások Barcelonából. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!