Szinte teljes lesz a nagybanki leállás, mutatjuk, mikor

Vágólapra másolva!
Digitális fejlesztések miatt előre tervezett leállás lesz a legnagyobb hazai bankban, számos szolgáltatásuk átmenetileg nem lesz elérhető.
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank a digitális fejlesztésekhez kötődő szolgáltatás változások kapcsán tette közzé, hogy 2024. szeptember 22-én újabb, előre bejelentett bankszünnapot tart.

otp bank, otpbank, logo, illusztráció
Az OTP Bank céglogója (illusztráció)
Fotó: Szabó Gábor - Origo

A bank által közzétett tájékoztató szerint fejlesztési okokból 2024. szeptember 22-én 0:00 órától hajnali 2:00 óráig a következő szolgáltatások nem lesznek elérhetőek:

  • internet- és mobilbank
  • OTPdirekt
  • online termékigénylés (folyószámla, személyi kölcsön, áruhitel, értékpapírszámla)
  • az OTP Bank által kibocsátott bankkártyákkal kezdeményezett internetes fizetések jóváhagyása
  • SmartBróker alkalmazás
  • eBIZ
  • Electra alkalmazás
  • Vámpénztári alkalmazás

A tájékoztatást az OTP az ügyfélelvárások teljesítése, illetve az MNB bankszünnapokhoz kapcsolódó előírásai (Hpt. 286§) miatt hozza nyilvánosságra.

Mit jelent a bankszünnap?

Ahogy az Origo egyik korábbi cikkében bemutatta, bankszünnap az, ha a bank egy munkavonatkozóan előre meghirdeti, hogy aznap nem, vagy csak korlátozottan nyújt banki szolgáltatásokat az ügyfeleknek. A törvény szerint egy hitelintézet –minden szolgáltatása vagy akár csak egyes résztevékenységeit illetően – előzetesen megtervezett módon tarthat ilyet.

Az OTP ennek a feltételnek eleget is tesz, hiszen szolgáltatásainak átmeneti leállítását megtervezte és előírás szerint be is jelentette azt a nyilvánosságnak.

2022. júliusától pedig csak akkor van erre lehetősége, ha ennek feltételeit üzletszabályzatában, illetve az ügyfelekkel kötött szerződésében előzetesen meghatározta.

Korábban a hitelintézet köteles volt a bankfelügyeletnek bejelenteni, valamint legalább 15 nappal korábban legalább két országos napilapban meghirdetni, hogy bankszünnapot tart. 2022. július elejétől a 15 napos határidő, illetve a napilapban történő meghirdetés helyett legalább 30 nappal korábban, az ügyfélfogadásra nyitva álló helyiségében és az internetes honlapján kell előre meghirdetnie a bankszünnapot a hitelintézetnek, emellett tájékoztatnia is kell majd az érintett ügyfeleit a velük kötött szerződésekben meghatározott közvetlen módon – és nem utolsósorban a felügyeletnek is be kell jelentenie azt.

A bankoknak olykor azért van szükségük pár forgalommentes órára, hogy például üzembe állítsák új informatikai rendszerüket, esetleg levezényeljenek egy egyesülést egy másik bankkal.

További részleteket az Origón ebben a cikkben olvashat.

A pénzintézetek felügyeletét ellátó MNB időközben kidolgozta annak rendszerét, hogy egyetlen bejelentéssel több bankszüneti illetve üzemszüneti alkalmat lehessen előre jelezni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!