Hatalmas a káosz az olasz börtönökben, egy rab felgyújtotta magát

Vágólapra másolva!
A híradások szerint mindennapossá vált a rabok lázadása az olasz börtönökben. Ráadásul egyre több rabnak sikerül megszöknie a fogdákból. A rabok szerint a körülmények elviselhetetlenek, ezért egyre elkeseredettebb módon nyilvánítják ezt ki, most egy férfi felgyújtotta magát.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is beszámolt róla, rendszeressé váltak a lázadások az olasz börtönökben, év eleje óta negyven börtönfelkelés volt, rengeteg rendőr is megsérült. Az olasz sajtó újabb tragédiáról számol be, egy 18 éves egyiptomi származású rab felgyújtotta magát a milánói San Vittore börtönben. 

Az őrök nem tudták megmenteni és meghalt a tűzben, majdnem a cellatársa is. 

Protest At San Vittore Prison In Milan
A San Vittore börtön. Fotó: NurPhoto via AFP / Mairo Cinquetti

Valószínű, hogy egy felkelést akart elindítani, amely végül tragédiával végződött. Az eset az olasz börtönök zsúfoltságának problémájára irányítja a figyelmet, hiszen idén már a 70. öngyilkosság történt. A San Vittore börtön az egyik legtelítettebb Olaszországban, 1100 rab él ott, noha csak 445 férőhely van. 580 őr felügyeli őket, de legalább 700 főre lenne szükség. A múlt héten Impedriában egy másik rab öngyilkosságot követett el a cellájában, miután megvárta, hogy cellatársai edzeni menjenek. Az esetek ismét rámutatnak a börtönökben uralkodó állapotokra és a pszichiátriai ellátás hiányosságaira.

Prisons, Peaceful Protest In Poggioreale.
A Poggioreale börtön Nápolyban. Fotó: NurPhoto via AFP/Paolo Manzo

A római Casal del Marmo fiatalkorúak börtönében a hétvégén zavargások törtek ki, amelyek során egy őrt súlyosan megsebesítettek, és két cellában tüzet is gyújtottak. 

A rend helyreállításához több tűzoltó és mentőegység beavatkozására volt szükség. A túlzsúfoltság itt is gondot okoz: a börtönben hetven fiatalkorú rab van, ami húsz fővel haladja meg a befogadóképességet. A milánói Beccaria börtönből három egyiptomi származású fiatal szökött meg a múlt héten, miután lázadást szítottak és tüzet gyújtottak. A dél-olaszországi Avellinóban szintén megszökött egy rab. A szakszervezetek azonnali kormányzati beavatkozást követelnek, mivel 

Olaszország börtöneiben jelenleg 15 ezerrel több rabot tartanak fogva, mint amennyi férőhely rendelkezésre áll.

Kiemelték, hogy javítani kell a börtönök egészségügyi és pszichiátriai ellátását, valamint a biztonsági intézkedéseket is meg kell erősíteni - írja a Magyar Nemzet.

Korábban arról is írtunk, hogy felnőtt börtönbe került egy 13 éves pittsburgh-i kislány, miután egy bolti lopást követően letartóztatták. A lány hazudott a hatóságoknak a koráról és személyazonosságáról is.

Nemrég beszámoltunk arról is,hogy egy fiatal lány eddig tisztázatlan körülmények között halt meg egy fiatalkorúak börtönében. A gyerek halálának ügyében három őrt, az intézmény igazgatóját és nővérét gyanúsítják, ugyanis ha időben cselekednek, a lány valószínűleg még mindig életben lenne.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!