A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Kiderült, hogy egy vagyont ér a rozsdás csavarnak hitt tárgy

Vágólapra másolva!
Egy izraeli tinédzser túrázás közben talált egy olyan tárgyat, amit először rozsdás csavarnak gondolt, ám később kiderült, hogy szinte felbecsülhetetlen értékű ősi leletről van szó.
Vágólapra másolva!

A 13 éves fiú édesapjával túrázott Haifa közelében, ahol egy ősi kőfejtő közelében, a Kármel-hegyen, amikor a fiú észrevett egy kis zöld tárgyat a földön.

„Koszos volt, és először azt hittem, hogy csak egy rozsdás csavar” – mesélte a fiú. „Otthon aztán láttam, hogy valójában egy gyűrű, amin egy alakot is felfedeztem”

– tette hozzá. A család ezt követően azonnal felvette a kapcsolatot a hatóságokkal, amely átadta az értékes leletet az Izraeli Nemzeti Kincsek Osztályának.

A gyűrű, amely a jelek szerint bronzból készült, Minervát, a háború és a katonai stratégia, valamint a bölcsesség istennőjét, a görög Athéné római megfelelőjét ábrázolja, aki egy sisakot viselt, kardot és lándzsát tartva a kezében

- írta meg a Promotions.hu.

„A kőbánya szélén két temetkezési barlang található. A gyűrű egy olyan nőé lehetett, aki ezen a környéken élt" - vélik a kutatók, hozzátéve, hogy vélhetően ezzel együtt temették el az 1800 éve élt nőt. A gyűrű a Jeruzsálemben található Jay és Jeanie Schottenstein Nemzeti Izraeli Régészeti Campusban lesz kiállítva.

image

Ahogy az Origo beszámolt róla, a múlt hónapban az izraeli partoknál világraszóló felfedezés született. Miközben a Földközi-tenger fenekét vizsgálta Izrael partjától 88,51392 kilométerre az Energean nemzetközi energiavállalat, egy megdöbbentő felfedezést tett: a valaha felfedezett legrégibb hajóroncsra leltek. A vízfelszín alatt 1,609344 kilométerre lévő roncs újraírhatja az ókori hajózás történelmét: a Földközi-tengeri hajósok a korábban véltnél sokkal korábban elhagyták a partvonal biztonságát.

Az ókori teherhajóból mindössze egy halom kánaáni korsó látszott, mely több, mint 3000 éve a Földközi-tenger fenekén feküdt. 

Ez az első ilyen fajta bizonyíték arra, hogy a bronzkori matrózok átkeltek a bármely közeli partról láthatatlan nyílt vizeken.

Korábban, csak két ebből a korból származó teherhajót fedeztek fel: a Cape Gelidonya roncsot és a híres Uluburun hajót, mindkettőt Törökország partjainál lévő sekély vizeiben találták. 

Mostanáig az volt a feltételezés, hogy abban az időben a kereskedelmet kikötőből kikötőbe való biztos hajózással végezték úgy, hogy a partvonal látható volt. Most ez a felfedezés megváltoztatja az ókori hajósok képességeiről való ismereteinket. 

(Cikkünk kiemelt képe illusztráció!)

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!