Tornádók, árvizek az Egyesült Államokban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hétvégi tornádó pusztítás után továbbra is árvízveszély uralkodik az USA középső vidékén. Az ismétlődő esőzésben patakok, folyók lépnek ki nagy területen medrükből.
Vágólapra másolva!

Texas északi vidékétől Nebraskáig közel egy hete rendkívül csapadékos idő alakult ki. Tulajdonképpen a szokásos instabilitás erősödött a térségre, amit a magasban érkező hideg levegő, és a Mexikói-öbölből előrenyomuló meleg, nedves légtömeg okoz. Bár a térség a világon tornádók által leginkább veszélyeztetett területe, sajnos most újabb rekordok dőltek.

Pénteken a kansasi kisvárosra, Greensburgra olyan heves tornádó tört, amit ebben az államban még nem észleltek. Az F5-ös erősségű forgószél 325 km/órás sebességet is elért, a városka épületeinek 95 százaléka megsemmisült. Szerencsére a lakosságot időben értesítették, de így is 10 ember életébe került a pusztítás.

Ezen a héten a zivatarok gyakorisága kissé csökkent, az ismétlődő esők miatt azonban számos folyó lépett ki medréből. A helyi szakemberek szerint akár az 1993-as híres nagy árvíz szintjét is elérhetik a folyók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!