A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Kiadós esőzést okoz ismét egy alacsony nyomású légköri képződmény Magyarországon. A vízzel telített talajon az összes csapadék lefolyik, így eleinte a patatokon, később a kisebb folyókon, egy hét múlva pedig a Tiszán is újabb árhullám indulhat el. A tegnap reggel kezdődött esőzés során helyenként 50 millimétert is meghaladó csapadék hullott.
Vágólapra másolva!

Országszerte kiadós esőzés várható kedden is. A legkevesebb csapadék a nyugati határszélen és a délkeleti megyékben várható. Mivel a talaj általában telített, az újabb csapadék szinte teljes mértékben lefolyik. Pécsett hétfő reggeltől kedd reggelig 65 milliméter csapadék hullott, és estig további esőzésre kell számítani. Először a patakok vízszintje növekszik meg, kedden már a kisebb folyókon, a Bódván, az Ipolyon, a Kaposon és a Zagyván is megindulhat az árhullám, mert sok kisebb folyón eleve magas a vízállás. Árvízveszély a hét közepétől alakulhat ki a Bodrog, a Hernád, a Rába, a Sajó és a hasonló nagyságú vízfolyások magyar szakaszán.

Elöntheti a Balaton a déli part egyes szakaszait

A Balaton déli partjának vízszintjét tovább emeli a sok csapadék mellett a az erős, helyenként viharossá fokozódó északnyugati szél, a hullámokkal ismét sok víz kerülhet a part menti térségbe. Ez azt jelenti, hogy ismét víz alá kerülhet a déli part több szakasza is. A Fertő-tó magyar szakaszán is jelentős vízemelkedés várható.

Az esőzést egy Skandinávia felől nagy magasságban, 4000-7000 méteres szinten Közép-Európa fölé érkező hideg levegő okozza. Az ilyen típusú légtömeg magassági hidegcseppnek számít, mert szigetszerűen helyezkedik el a térség felett, körülötte minden irányban melegebb levegő található. A hidegcsepp kedvez a nagytérségű feláramlásnak, a feláramló levegő pedig kiterjedt esőzésekhez vezet. A hidegcseppben lévő feláramlást a felszínen lassú összeáramlás kompenzálja. A Föld forgásából származó kitérítő erők miatt egy ciklon alakult ki a térségben, amelyet az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes légmozgások jellemeznek. A ciklon napokig térségünk felett marad és bőséges esőzést, a Dunántúlon pedig viharos északnyugati szeleket okoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!