Drágulnak az építőanyagok

Vágólapra másolva!
Az energiahordozók és a nyersanyagok világpiaci drágulása miatt infláció feletti áremelésre készülnek az építőanyagok gyártói. Egyes társaságok már ősszel, mások csak az újabb januári gázáremelés után lépnek.
Vágólapra másolva!

Az áram és a gáz árának emelése, illetve a növekvő adóterhek - más ágazatokhoz hasonlóan - arra késztetik a hazai építőipari alapanyaggyártókat, hogy a közeljövőben növeljék termékeik árát. Az említettek mellett azonban figyelembe kell venni az olaj, valamint a fémárak szinte töretlen növekedését is - az előbbi elsősorban a műanyag termékeket gyártó vállalatokat hozhatja "lépéskényszerbe". Attól függően lesz kénytelen egy társaság az eladási árain módosítani, hogy ezek a körülmények együttesen, mennyire érintik majd - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Potos János, a Bramac Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója.

Az euró/forint árfolyam változása is része a kalkulációknak, így a cégek egy része már ősszel 10 százalékkal vagy ennél is nagyobb mértékben emelné árait. Úgy tűnik azonban, hogy ezúttal lesz egy második hullám is. Több társaság - köztük a Bramac - tavasszal ugyanis már végrehajtott egy drágítást, így ezek ősszel minden bizonnyal nem lépnek, vagy csupán "árrendezést" hajtanak végre termékeik között. Így a nagyobb, a piacot utolérő árnövelést a jövő év elejére - az újabb gázáremelés utáni időszakra - tartogatják.

Az országban több telephelyet működtető Téglagyártó és -Forgalmazó Kft. gazdasági igazgatója, Szabó Kázmér szerint az energiaárak növekedése, valamint a különböző megszorító intézkedések miatt legalább 15 százalékos áremelésre volna szükség ahhoz, hogy gazdaságosan tudjanak termelni. Ugyanakkor a folyamatosan csökkenő kereslet óvatosságra inti a céget, hiszen az elmúlt hónapokban már így is jelentős készleteik halmozódtak fel. A beruházások csökkenésével párhuzamosan a kereskedők is visszafogták rendeléseiket, s immár több helyre bizományban szállítanak. Szabó hozzátette: megvárják, milyen mértékű áremelésről határoznak a legnagyobb gyártók, s csak azt követően döntenek egy várhatóan 5-10 százalék közötti áremelésről. Ettől függetlenül szinte biztos, hogy még az idén bezárják az egyik üzemüket, s mintegy 30 dolgozójuktól megválnak.

Száraz Béla, a Rába Tégla- és Cserépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója szerint az újabb energiaár-emelés és a bérköltségek növekedése (pontosabban változatlansága) padlóra küldheti az iparág magyar tulajdonban lévő, középméretű vállalatainak jelentős részét. Tavasszal 4,5 százalékkal emelték termékeik árát, ám májusban a szezonális kereslet drasztikus csökkenése miatt - egy-két termék kivételével - visszavonták az áremelést. Száraz elmondta: gyakorlatilag egész éven át szinte minden termékük akciós áron kapható, mert különben nem lehetne eladni. A növekvő költségek miatt újabb, legalább 10 százalékos áremelésre volna szükség, de ennyit nem mernek meglépni. Ezzel együtt a legkeresettebb termékek esetében, várhatóan szeptembertől 8 százalékos áremelés lesz, ám a közel 80 milliós idei költségnövekedést ezzel nem tudják ellensúlyozni.

Elsősorban az energiahordozók - az olaj és a gáz - és az alapanyagok árának emelkedése érezteti hatását a KÉSZ Kft. tevékenységében is - mondta Árvai István, a vállalat kommunikációs igazgatója. Emiatt kénytelenek emelni az általuk gyártott építőelemek árát, aminek mértéke azonban a piactól is függ: mit képes elfogadni, mit tolerál még a megrendelői kör. A keresletre egyelőre nem lehet panaszuk, az acélszerkezetekre már csak a következő évre vállal a társaság megrendeléseket, az idei kapacitásaikat lekötötték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!