Jobb üzlet a raktár, mint a pláza

Vágólapra másolva!
Öt éve még a bevásárlóközpontok hozták a legtöbbet a befektetőknek, hozamszintjük mára gyakorlatilag az irodákéra esett vissza. A logisztika valamivel jobban teljesít.
Vágólapra másolva!

A befektetési jellegű ingatlanok közül évek óta az A kategóriás irodák hozama a legkisebb Magyarországon, jelenleg 6 százalék - olvasható az Eston International elemzésében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez.

A saját erőre vetített hozam 2003-ban a bevásárlóközpontoknál volt a legmagasabb, akkor közel 12 százalékot mutatott. Akkoriban a logisztikai ingatlanok 11 százalékos, míg az A kategóriás irodák 9 százalékos hozammal bírtak.

Az elmúlt év végén a logisztikai ingatlanok hozama volt a legnagyobb 7 százalékkal, míg az irodák és a bevásárlóközpontok hozama 6 százalékon állt.

Az ingatlanbefektetések 54 százalékát adják az üzletek, 33 százalékát az irodák, az ipari ingatlanok részesedése 11 százalék, míg a szállodáké 2 százalék. A befektetések értéke a múlt évben 1,9 milliárd eurót - mintegy 500 milliárd forintot - tett ki.

Az elemzés összeállítói megjegyzik, hogy a finanszírozás drágulása miatt megnőtt a befektetők óvatossága. A tendenciát az egyedi termékek fogják meghatározni, így például az olcsón üzemeltethető "passzív irodaházak".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!