Vágólapra másolva!
Csütörtök este kilenc körül a szövetséges légierő ismét támadást intézett Bagdad ellen. A légvédelmi ütegek tüzet nyitottak a város fölött elhaladó harci gépekre. A nap folyamán a szövetségesek folyamatos rakétatámadásokat intéztek az iraki főváros ellen.
Vágólapra másolva!
Térkép a hadműveletekrőljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep/terkep.html', 500, 620)Térkép a stratégiai pontokróljavascript:open_doc('http://www.origo.hu/adsminisites/kepgaleria/irak/terkep_telepulesek/terkep.html', 500, 620)

A szövetséges erők csütörtökön este újabb légicsapást mértek Bagdadra, működésbe léptek a légvédelmi szirénák. A támadó repülőgépekre az iraki légvédelem többször is tüzet nyitott. Csütörtökön több támadás is érte Bagdadot, az iraki válasz este kilenckor volt a legkeményebb. A szövetséges gépek Szaddám Huszein egyik palotáját is bombázták. Több találat a város határában robbant fel: feltehetően a Köztársasági Gárda beásott egységeit támadták ezekkel a bombákkal.

A BBC helyszíni tudósítója szerint harci gépek hangját és az iraki légvédelem ütegeit lehetett hallani a város fölött délután fél ötkor.

A bombázásokat a város központjából is hallani lehetett. Csütörtök délután erős bombarobbanások rázták meg az iraki fővárost.

Az MTI csütörtök délelőtt azt közölte, hogy három hatalmas robbanás döreje reszkettette meg Bagdad belvárosát, miközben harci repülőgépek húztak el a város felett, és motorbúgásukat légelhárító géppuskák sorozatainak hangja kísérte. Egy, az MTI által idézett hivatalos iraki személy közölte külföldi újságírókkal, hogy Bagdad déli részén találat ért egy lakótömböt, sok a halott és a sérült.

Más városokat is támadt a szövetséges légierő csütörtökön. Az iraki fővárostól délre elterülő Nedzsef és Kerbala városok ellen végrehajtott amerikai-brit bombázások következtében több ember életét vesztette vagy megsérült. Ezt az AFP jelentette csütörtök délután a bagdadi polgári védelemtől szerzett értesüléseire hivatkozva.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről