A digitális térbe szorulás veszélyei koronavírus idején

Vágólapra másolva!
A koronavírus okozta helyzetben különösen fontos, hogy figyeljünk családtagjainkra, magunkra. A felelősségre és digitális térbe szorulás következményeire, a függőségekkel kapcsolatos figyelmeztető jelekre hívja fel a figyelmet a Katolikus Karitász a vírushelyzetben kialakult nehézségek kapcsán.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi járványügyi helyzetnek sok oldala van: a közösségi programoktól való tartózkodás, az otthoni munkavégzés és az online oktatás miatt leszűkülnek a társas érintkezés lehetőségei. Távol tartjuk magunkat nagyobb társaságoktól, csökkentek a közösségi szórakozási lehetőségek, így adja magát a helyzet, hogy többet üljünk a számítógép előtt, vagy többet legyen a kezünkben a telefonunk. Vonz minket az online tér és játékok okozta örömök, az online kikapcsolódás. A mérték nélküli játék, vagy „gépezés”, „telefonozás” függőség kialakulásához vezethet és veszélyeket rejthet.

Forrás: Katolikus Karitász

A koronavírus megjelenése előtti becslések szerint Magyarországon 1,5-2 millió ember játszik szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenved. Ez a szám a jelenlegi helyzetben jelentősen megemelkedhet, ha nem figyelünk oda magunkra és családtagjainkra, barátainkra. Ha közvetlenül nem is, de közvetetten mindenki érintett. Játékfüggőséggel érintett személy lehet a családban, szomszédban, vagy osztálytársaink, munkatársaink, barátaink között. Vajon figyelünk e rájuk? Teszünk-e értük, vagy csak végignézzük nehézségeiket? Vajon én veszélyeztetett vagyok-e, beismerem-e magamnak, ha már átléptem a határt? Hol a határ? Ezek a kérdések kell, hogy foglalkoztassanak bennünket, hiszen közösségben élünk, akkor is, ha most otthonainkba és az online térbe szorultunk. A családi szeretet megéléséhez ez is hozzátartozik, hogy figyelünk a saját nehézségeinkre és mások problémájára is, azokban az időszakokban is, amikor ezt nehezebb megtenni.

Néhány figyelmeztető jel:

- Ha a munkaidő vagy a tanulás rovására játszom

- Ha a játék miatt gondterheltté válik a magánéletem

- Ha egyre több pénzt költök online játékra, és késztetést érzek, hogy visszanyerjem, vagy még többet nyerjek

- Ha anyagi nehézségeim kifizetéséért játszom

- Ha az utolsó filléremet is eljátszom, ha kölcsönkérek vagy eladok valamit, hogy játszhassak

- Ha már az alvásban is zavar a játék

- Ha a feszültségek, konfliktusok és bánat játékra késztetnek

- Ha valami törvénysértő dolgot csinálok, hogy játszhassak

- Ha naponta órákat játszom, úgy, hogy közben egyáltalán nem törődők magammal

- Ha annyira belefeledkezem a játékba, hogy teljesen kizárom a környezetemet

Ha felmerült Önben, hogy Ön vagy családtagja többet foglalkozik online játékokkal, mint kellene, és ez túl sok időt vesz el, illetve több kényelmetlen következménye van, és a fentiek közül bármelyiket tapasztalja családtagján vagy saját magán, nagy eséllyel fennáll a játékfüggőség lehetősége. Érdemes felkeresni konzultáció érdekében egy szolgálatot, amelyik függőséggel foglalkozik, vagy egy önsegítő csoportot.

Forrás: Katolikus Karitász

Az egyéni konzultációk a vírushelyzet ideje alatt telefonon és online is elérhetők.

Még többet megtudhat a Katolikus Karitász által összeállított www.jatekfuggosegnelkul.hu oldalon. Rengeteg hasznos információ található a szerencsejáték- és online függőségekről, illetve arról, hogy hová lehet fordulni, és milyen segítséget lehet igényelni, ha a családunkban, környezetünkben ilyen érintettséget tapasztalunk.

Emellett a járványhelyzet idején a Katolikus Karitász önkéntesei és munkatársai több területen igyekeznek továbbra is segíteni, és ha fizikailag távolságot is tartanak, képletesen nem engedik el a rászorulók kezét! Idősotthonokat, szociális intézményeket segítenek fertőtlenítő szerekkel, vitaminokkal, maszkokkal. Segítik a nehéz helyzetbe került családokat, részt vesznek az idősek otthoni segítségnyújtásában is. Megváltozott körülmények között működtetik az öngondoskodást segítő és szociális programjaikat és a függőségekhez kapcsolódó szolgáltatásaikat is.

Saját gondjaink és családunk problémái mellett ne feledkezzünk meg azokról sem, akiket különösen nehéz helyzetben ért a koronavírus járvány, és azokról sem, akik rajtuk próbálnak segíteni.

A Karitász küldetésénél fogva segíti a bajba jutott embereket, de egy ilyen helyzetben nagy szükség van arra is, hogy karitatív munkájukat támogassuk. A támogatásokra és az SZJA 1%-felajánlásra most még nagyobb szükség van, mint valaha, hogy minél jobban és minél több helyen tudjanak segíteni. Ha tudunk azért tenni, hogy ne legyen most annyi felajánlás nélkül maradt adó 1 százalék, mint a korábbi években, tegyük meg, és így több helyre juthat segítség is.

Forrás: Katolikus Karitász
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!