Megújult a világörökség részeként számon tartott Andrássy úti lakóház

Vágólapra másolva!
A munkálatok során a patinás ház utcai homlokzatának teljes felújítása megtörtént. Az Andrássy út 28. szám alatt található társasház – melynek építésze Schmahl Henrik volt, akit a szecesszió hatását is mutató üzlet-lakóházak alkotójaként tartanak számon – teljes körű tető-, utcai homlokzat és bejárati kapu felújításon esett át és ma már impozáns látványt nyújt a belvárost a Városligettel összekötő sugárúton.
Vágólapra másolva!
Forrás: MNV

A fejújításon átesett, tárgyi műemléki épület egy háromemeletes, mezzaninos, zárt sorba épített lakóház, körülépített belső udvarral és keskeny, utólag lefedett és beépített telekhatár melletti hátsó udvarral. A gangos körfolyosó udvarán a kovácsoltvas korlátok mellett római dór tartószerkezet jelenik meg, míg a lépcsőház ión oszlopfős, neoreneszánsz boltíves kivitelezésű, akár egy középkori várkastély. A ház legdíszesebb része a dongaboltozatos kapualj, melynek mennyezetén Lotz Károly festő és díszítőművész falfestményei találhatók, sőt a levéltári anyagok szerint a Stróbl Alajos faragta "Halászlány" szoborral díszített kút is az udvaron volt egykor, amely jelenleg a Budapesti Történeti Múzeumban tekinthető meg.

A ház építésze Ybl Miklós tanítványa, Schmahl Henrik volt, akit elsősorban az 1880-as évek végétől kezdődőleg a szecesszió hatását is mutató üzlet-lakóházak alkotójaként tartanak számon, a megrendelő pedig Gschwindt Mihály iparmágnás, gyártulajdonos. Az eredeti terv a megvalósultnál szabályosabb: nyíláskiosztása a földszinten is egyenletes (karcsú íves nyílások, fölöttük mezzanin-ablakkal), s csak három axis tér el a többitől. Az is lényeges változás továbbá, hogy az emeleti homloksíkot Schmahl egységesen téglaburkolatosnak tervezte, ám a valóságban csak az udvariak készültek el, de a terv szerint a kapualj is díszesebb lett volna. A tervmódosítás által az érett reneszánsz stílusjegyeket mutató architektúra ily módon késő-reneszánsz jellegűvé módosult.

Forrás: MNV

A teljes utcai homlokzatot – ritka módon – kőből építették meg, mely a pesti historizmus emlékei között – ahol a vakolatarchitektúra az általános – különlegességnek számít. Az elmúlt több, mint 100 év alatt, vastag por, és korom réteg alakult ki az eredetileg kezeletlen natúrkő felületen, valamint az épület az idők folyamán jóval kisebb mértékben épült át, mint az Andrássy úti házsor tagjainak többsége, így részben emiatt is volt rosszabb állapotban azoknál, ráadásul beállványozás óta a homlokzaton galambok telepedtek meg, így jelentős guanó halmozódott fel a párkányokon és a faragványok felületén. A falfronton lövedék okozta sérülés csupán egy helyen, a frízen volt látható, ahol egy repesz szántotta végig a felületet, eltűntetve egy oroszlános faragvány jelentős részét. A felület többi részén a csatorna korábbi rossz állapota miatt felületi mállás, a főpárkány alatti konzolokon hasonló csekély lepusztulás, továbbá egy konzolon friss letörés történt, valamint több helyen a bádoghibák miatt, a ráfolyó csapadékvíztől lefagyott, letöredezett élek voltak láthatók, de a bejárati kapu is kritikus állapotban volt: bizonyos részei hiányoztak, a vasalatok átrozsdásodtak, a felület kazettás tagolása a külső oldalon visszaállításra szorult. A nem használt lakásokban az ablakszárnyak vetemedtek, nem zártak rendesen, mázolásuk lepattogzott, a külső szárnyak faanyaga sok helyen teljesen elkorhadt. Az épület fedélszéke korához képest meglehetősen jó állapotban volt, s bár az elemek ugyan több helyen javítottak, de jellemzően az eredeti szerkezeti elemek látszottak.

Forrás: MNV

Az utcai front teljes körű felújítását az MNV Zrt. által alapított és felügyelt KIVING Ingatlangazdálkodó és Beruházásszervező Kft. végezte. A kivitelezés során a makacs szennyeződéseket a kőrestaurátori szakvélemény alapján a felület patinázásával tűntették el, a homlokzat jelenlegi állapotának konzerválására pedig az egészet hidrofóbizálták, a korábban megrepedt, letört, megsérült díszeket teljesen helyreállították, a párkányokon a bádogozást kicserélték és galambriasztó tüskézéssel látták el. A nyílászárók tokszerkezetét és a belső spalettáit felújították, az ablakszárnyakat egységes formában újragyártották: míg a külső szárnyak az eredetivel teljesen megegyezően készültek, a belső szárnyakat hőszigetelő üvegezéssel látták el. A tetőhéjalást a szarufákig visszabontották, az eredeti állapotot helyreállították, a kéményseprő járdákat megerősítették, a falazati záró fedköveket felújították, a tartószerkezetet megerősítették, a korhadt helyeken a gerendákat bárdolták és az összes fa elemet faanyagvédőszerrel bevonták, s ily módon teljesen megújult a világörökség részeként számon tartott, Andrássy úti lakóház.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!