Hazánk nemzeti parkjai élménygazdag töltekezést ígérnek

Vágólapra másolva!
A szabadtéri múzeumok, kiállítóhelyek, és bemutató terek színes programokkal várják a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat.
Vágólapra másolva!
Forrás: Agrármarketing Centrum

A nemzeti parkok hazánk olyan, páratlanul értékes területei, amelyek a magyar identitás szerves részét képezik, így érdemes ezek valamelyikét alkalmanként töltekezés céljából felkeresni, legyen szó hétvégi kiruccanásról, többnapos nyaralásról. A Bükk hegyei, a Dunakanyar, a Dráva folyókanyarulatai és árterei, vagy a Balaton-felvidék, a Hortobágy sokak számára fontos képeket, hozzájuk társuló élményeket jelentenek, melyek mind elválaszthatatlanul összefonódva ápolják hazánk hagyományait, kulturális örökségét, szakrális értékeit.

A nemzeti parkok létesítésének célja - általánosságban - az adott térség geológiai, hidrológiai, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti értékeinek védelme, a jellegzetes, részben vagy egészében még érintetlennek mondható táj megóvása, az alapvető ökológiai folyamatok, a biológiai sokféleség feltételeinek folyamatos biztosítása. A Mohácsi Nemzeti Emlékhely, a Martonyi Pálos kolostorrom, az Ócsai Tájház, a hagyományos gazdálkodási formák, a pásztoroló legeltetés, a kunhalmok, a régészeti lelőhelyek mind csak kiragadott példák, melyek fenntartása érdekében a nemzeti park igazgatóságok fáradhatatlanul dolgoznak. Míg a Kiskunsági Nemzeti Parkban a természeti és néprajzi értékek érhetők tetten, addig a Bükki Nemzeti Park Magyarország legnagyobb hegyvidéki, erdős nemzeti parkjában igen gazdag növényvilág figyelhető meg, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park életre hívásával pedig megvalósult a magyar természetvédelem régi álma: a sokáig egymástól külön álló védett területek összekapcsolásával létrejött a Balaton-felvidék összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszer. Keresett továbbá a védett területek természeti és kultúrtörténeti értékeit bemutató 186 db, csaknem 1000 km hosszú tanösvény-hálózat, a 64 bemutatóhely, a 33 látogatóközpont, a 4 arborétum, a 6 tájház vagy akár a 40 idegenforgalmi hasznosítású barlang is. A nemzeti parkok fő tudásátadási pontja természetesen az a 15 erdei iskola, ahol a fiatalok megszólítása szakképzett pedagógusok és speciális oktatási programok segítségével történik.

Forrás: Agrármarketing Centrum

A folyamatosan fejlődő ökoturisztikai létesítményhálózatnak és programoknak köszönhetően a nemzeti parkok képesek kiszolgálni a szabadidő aktív eltöltése kapcsán egyre fokozódó társadalmi igényeket, miközben a látogatóknak világszemléletét formáló üzeneteket is közvetítenek, és természetvédelmi kérdésekben is komoly véleményformáló erőt tudhatnak magukénak.

Forrás: Agrármarketing Centrum

Közismert, hogy március elején a tömeges megbetegedés kockázatának csökkentése érdekében, továbbá a kijárási korlátozásokkal összhangban a nemzeti parkok létesítményei átmenetileg bezártak, a meghirdetett programokat, a látogatás lehetőségét felfüggesztették, de közel 3 hónappal később, – az életbe lépett védelmi intézkedések által megszabott keretek között – újranyitottak és ismét várják a négy fal közül kiszakadni vágyókat.

A szabadtéri múzeumok, kiállítóhelyek, bemutató terek, állatparkok, állattartó telepek bemutatóterei újra fogadják látogatóikat, a szabadtéri szakvezetéseket megtartják, és az igazgatóságok által vagyonkezelt területeken lévő vendéglátó-ipari üzletek kerthelyiségei, teraszai is üzemelnek.

A különleges helyzetre vonatkozó együttélési szabályok és higiéniai elvárások betartása természetesen továbbra is kiemelt fontosságú; e tekintetben az igazgatóságok továbbra is kérik az együttműködést, munkatársaik pedig mindent megtesznek a gondtalan pihenés és minőségi időtöltés biztosítása érdekében.

Amellett, hogy immár a biztonság is megköveteli, a természet igazi élményét, feltöltő képességét is csak közvetlen tapasztalás útján lehet igazán átélni, legyen szó hajnali madárlesről, napközbeni tanösvénytúráról, kihívást jelentő teljesítménytúráról, vagy az éjszaka misztikumával áthatott csillagsétáról. Ha kikapcsolódásra vágyunk, érdemes megnézni nemzeti parkjaink kínálatát, hiszen a nyár folyamán az intézmények számtalan érdekes programmal, túrával várják a természetkedvelő felnőtteket, gyermekeket.

Forrás: Agrármarketing Centrum

Magyarország területén tíz összefüggő vagy mozaikos elrendezésű nemzeti parkövezet van, ahol állami feladatként, szervezetten, módszeresen gondoskodnak a természeti értékek megóvásáról. A kiemelten védett területek közül több a Világörökség része.

Hazánk nemzeti parkjai az alapítás sorrendjében:

Hortobágyi Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1973)

Kiskunsági Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1975)

Bükki Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1977)

Aggteleki Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1985)

Fertő-Hanság Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1991)

Duna-Dráva Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1996)

Balaton-felvidéki Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1997)

Duna-Ipoly Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1997)

Körös-Maros Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1997)

Őrségi Nemzeti Park (Az alapítás éve: 2002)

Hortobágyi Nemzeti Park (Az alapítás éve: 1973)

A helyzetünk javítását szolgáló gazdasági intézkedések mellett gondot kell fordítanunk arra, hogy segítsük a születendő gyermekek egészséges magyarságtudatának, Magyarországhoz való szoros kötődésének a kialakulását, amelyben a nemzeti parkok kulcsfontosságú szerepet töltenek be – fogalmaznak a nemzeti parkok igazgatóságai. A számos kikapcsolódási lehetőségről, a térségek egyedi látványosságairól, programjairól, szabadon látogatható tanösvényeiről, túraútvonalairól itt, valamint a nemzeti parkigazgatóságok központi elérhetőségein, weboldalain lehet tájékozódni.

A cikket az Agrármarketing Centrum támogatta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!