Miért is ilyen kiváló az alma?
Az alma az egyik legismertebb gyümölcs, több mint 7000 változatát termesztik a világon. Mitológiai szerepe épp oly nagy, mint a gyógyító ereje, hiszen egy közepes méretű alma 10-15 mg C-vitamint tartalmaz, E, B1, B2 és B6 vitamin is megtalálható benne, valamint ásványi anyagokban is gazdag, melyek közül a bórt, a cinket, a káliumot, a mangánt, a fluort és a jódot érdemes kiemelni. Emellett a benne található rengeteg antioxidánsnak köszönhetően erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, valamint rákmegelőző hatással is bír. Ezek tudatában érthető, hogy miért jól ismert a következő mondás: „minden nap egy alma az orvost távol tartja”.
Rosttartalma rendezi az emésztést; hasmenés ellen épp olyan kiváló, mint székrekedés ellen. Egy párnapos almakúra segít megtisztítani, méregteleníteni az emberi szervezetet. A csecsemők első szilárd étele az alma, amely segíti az emésztőrendszer helyes működését.
Magas pektin tartalma miatt hatásos koleszterin elleni szer, csökkenti a Magyarországon vezető halálozási ok, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. A pektin nagyszerű segítséget nyújt a fogyni vágyóknak is, csökkenti a cukor felszívódását a vékonybél falából, hatásosan távolítja el a szennyezőanyagokat, egészségmegőrző szerepe megkérdőjelezhetetlen.
Fogyasszunk egész évben almát!
Hazánkban az almához az év minden napján hozzá lehet jutni, legyen tél vagy nyár. A késői érésű fajták tárolhatóak a legjobban, míg az azonnali fogyasztásra szánt változatot éretten szedik le. Irány a piac, válogass az almák közül és készítsd el ízlésed szerint! Bármit választasz, a feldolgozás során megőrzi a benne rejlő hatóanyagának nagy részét. Eredeti állapotában kiváló tízórai vagy salátákba is felhasználhatjuk, lehet sütni, főzni, forrázni, gyümölcscentrifugába tenni.
Nem is kell olyan messzire menni a feldolgozást illetőleg, elég a nagymama házi almás pitéjére gondolni, a csodálatos illatra, ami sütés közben árad vagy a még meleg, omlós pite ízharmóniájára. Persze olyan is akad, aki inkább a nagypapa féle házipálinkára gondol és a vasárnapi ebéd előtt elfogyasztott kupicára.
Lássuk, miket készíthetünk belőle! Íme két recept:
Almakompót
Hozzávalók:
Elkészítés:
Omlós almás pite
Hozzávalók:
Töltelékhez:
Elkészítés:
Bővebb információért az alma jótékony hatásairól és az ősszel szervezett alma kóstoltatásokról látogass el a https://www.amc.hu/almakampany/ oldalra és figyeld az Agrármarketing Centrum Facebook oldalát.