Pálya- és szakmaválasztás – A láthatatlannak tűnő mázsás súly

Vágólapra másolva!
Az a legszerencsésebb ember, aki olyan munkát végez, amit szeret – tartja a mondás. Ám ez úgy hangzik, mint valami kiváltság, pedig közel sem az. Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. jövőt idéző rendszerének köszönhetően, bárkinek megadatik a lehetőség, hogy az első munkanapjától az utolsóig, örömét lelje abban a tevékenységben, amivel a kenyerét keresi.
Vágólapra másolva!

A fiatalok soha nem voltak könnyű helyzetben, hiszen tizennégy évesen felelős döntést hozni a jövőnkkel kapcsolatban, mondhatni merész vállalkozás, és igencsak megviseli az ifjúságot, de ne legyen kétségünk afelől, hogy legalább ugyanekkora traumán mennek keresztül a szülők is. Jól döntöttünk? Ebben az időszakban minden bizonnyal ez a leggyakrabban ismételgetett kérdés, ami rendre elbizonytalanítja az egész családot, olyannyira, hogy a bölcsőde óta vadakat terelő juhász is szentül kezdi hinni, ő mindig is tűzoltó akart lenni, de lehet, hogy inkább katona.

Forrás: shutterstock

Az IKK Zrt. nem ígéri, hogy a jövőben teljesen felhőtlenné válik ez az időszak az életünkben, ám azt igen, hogy a jól felépített rendszernek köszönhetően, leveszi a láthatatlannak tűnő, mázsás súlyokat a család válláról, és olyan egyedülálló lehetőséget biztosít, amelynek köszönhetően öröm lehet a tanulás, a munka.

A hároméves szakképző iskolában a szakma mestereit képzik, az ötéves technikumban pedig a szakmatanulás és a gimnázium előnyeit élvezhetik a hallgatók. A következő kijelentés szinte hihetetlen, de igaz: a szakképzésben résztvevők - kivétel nélkül - ösztöndíjat kapnak, igaz, a mértéke a tanulmányi eredménytől függ. Az alapszakmák oktatása iskolarendszerben folyik, ám a gyakorlati képzést duális partnerek, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben sajátíthatják el a tanulók.

Az IKK Zrt.-nél hisznek abban, hogy az igazi sikert kitartó, jól megalapozott munkával és sok gyakorlattal lehet elérni. Éppen ezért, a beiratkozásnál még nem kell szakmát választani, csak ágazatot!

Forrás: shutterstock

Tételezzük fel, hogy gyermekünk kreatív, és remek fotókat készít a családi nyaralásokon. Összeül a kupaktanács: legyen fotográfus, de legalább középvezetői szintű tudást vigyen magával. Bejelöli a kreatív ágazatot és az ötéves képzést, amelyért cserébe érettségi, illetve technikusi szakképzettség jár. Az oktatás az ágazati alapok megismerésével indul, és ha netán a csemeténk időközben rádöbben, hogy sokkal otthonosabban érzi magát kiadványszerkesztés közben, akkor sincs semmi veszve, hiszen egy év múlva, amikor a választásra kerül sor, gond nélkül lehet belőle grafikus. És ugyanez a lehetőség adott akkor is, ha a két iskolatípus között váltana!

Ha tüzetesebben áttekintjük az IKK Zrt. által vázolt lehetőségeket, hamar rájövünk, hogy az eddig nagy kihívásokat jelentő kérdések, merre tovább, mit tanuljak és hol, szinte értelmetlenné válnak, és marad a - közel sem mázsás - dilemma: mestere legyek a szakmámnak vagy technikusa?

Tájékozódni az IKK Zrt. alábbi weboldalain érdemes: https://szakkepzes.ikk.hu; https://szakkepzes.ikk.hu/tovabbtanulas

Az IKK Zrt. támogatását az NFA terhére a Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Miniszter biztosítja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!