Mesterséges intelligencia: az új elektromosság

Vágólapra másolva!
Komoly üzleti és iparági tudásra tehetnek szert az informatika szakos egyetemi hallgatók a Programozd a jövőd! projekt keretein belül megvalósuló vendégoktatói program égisze alatt. A projekt lehetőséget biztosít a vele együttműködésben álló egyetemeknek, hogy a program adatbázisából, az úgynevezett „oktatói-pool”-ból piaci szereplőket vendégoktatásra hívjanak meg. Az infokommunikációs szektor leghaladóbb területeivel – például a mesterséges intelligenciával, a szoftverfejlesztéssel, az alkalmazásfejlesztéssel, a programozással, az adatelemzéssel, az adatbázis-fejlesztéssel – már az ország 22 egyetemén ismerkedhetnek meg az egyetemisták.
Vágólapra másolva!
Forrás: pixabay.com

A mesterséges intelligencia (MI) felhasználása ma már rendkívül sokrétű: alkalmazzák online marketing rendszerekben, gyártógépek meghibásodását figyelő rendszerekben vagy éppen szövegekben szentiment- (vagyis az érzelmi megnyilvánulásokat) elemző megoldásokban, de az önvezető autók sem képzelhetők el mesterséges intelligencia nélkül.

A Neuron Solutions Kft. mesterséges intelligenciával kapcsolatos képzések szervezésével, tanácsadással, valamint az MI-technológián alapuló rendszerek kiépítésével foglalkozik, ugyanakkor a cég munkatársai a Programozd a jövőd! projekt keretein belül idén két minikurzust – egy alapozó, valamint egy az alkalmazott mesterséges intelligenciát bemutató képzést – hirdettek meg több egyetem informatika, mérnök- és közgazdász szakos hallgatói számára.

magyarázza Werschitz Ottó, a Neuron Solutions Kft. egyik alapítója, stratégiai vezetője és a Programozd a jövőd! projekt egyik vendégoktatója.

Mivel a pandémiás helyzet miatt ebben a tanévben az egyetemi kurzusokra csak online formában kerülhetett sor, a Neuron Solutions Kft. előadója a jelenlétei oktatáshoz képest jóval több fővárosi és vidéki intézmény – a Budapesti Gazdasági Egyetem, a Soproni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem nagykanizsai kara, a győri Széchenyi István Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Kodolányi János Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, és a gödöllői Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – virtuális tantermeibe is eljutott.

„Az volt a feltételezésünk, hogy az informatika szakos hallgatók valamelyest ismerik a mesterséges intelligenciát, ám azt valószínűleg kevésbé látják, hogy mi az MI valódi jelentősége az iparban és az üzleti életben. Sokat beszélünk az órákon azokról a technológiákról és fejlesztési környezetekről is, amelyeket mi használunk.”

A Neuron Solutions kurzusai iránt igen nagy volt az érdeklődés a hallgatók és az egyetemi tanárok részéről is. Több egyetem oktatója is jelezte: szívesen látják a cég szakembereit a következő szemeszterben, és amennyiben van rá lehetőség, a jövőben gyakornokokat is örömmel küldenek majd a vállalathoz.

az „oktatói-pool”

A Programozd a jövőd! vendégoktatói projektjének célja, hogy a leghaladóbb IT‑technológiákat az ezekben a módszerekben jártas, sikeres cégek mutassák be az egyetemeken. Az „oktatói-pool" keretein belül gyakorló IT szakemberek az ország 22 egyetemén tartanak vendégoktatást, így a diákok a valós üzleti és iparági példákon keresztül szerezhetnek alapvető ismereteket. A diákokat mindez a további szakmai célok megfogalmazásában is segíti, az előadó cégek képviselői pedig akár saját leendő kollégáikkal vagy megrendelőikkel is megismerkedhetnek a projekt keretein belül.

Ha pályaválasztás előtt állsz és felkeltették az informatikai egyetemi szakok, akkor látogass el a programozdajovod.hu, illetve a felvi.hu weboldalakra és tudj meg többet ezekről a képzésekről!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!