A kényelem és a biztonság miatt választják a magyarok a digitális fizetést

Vágólapra másolva!
Alapvetően minden feltétel adott ahhoz, hogy az emberek digitálisan fizessenek Magyarországon, de ehhez régi beidegződéseket kell felülírni, ez pedig új technológiák esetén sok időbe telik. A Digitális Fizetési Index alapján mind az infrastruktúra, mind a tudás szempontjából van hova fejlődni, de legyen szó azonnali fizetésről, érintésmentes kártyás- vagy mobilos fizetésről, a használat terén is sokan ragaszkodnak inkább a készpénzhez.
Vágólapra másolva!
Forrás: Mastercard

A Mastercard idén először állította össze a Digitális Fizetési Indexet, amely globális szinten is egyedülálló módon ragadja meg a hazai fizetési ökoszisztéma jelenlegi állapotát egy adott országban. Az eredmények a Mastercard saját adatain, MNB fizetési jelentésein, valamint kimondottan az Indexhez lefuttatott fogyasztói felmérésen alapulnak.

2020-ban a Digitális Fizetési Index 100-ból 51 pontot ért el. Mit jelent mindez? Az infrastruktúra érte el a legmagasabb pontszámot, 64 pontot A tudás 51, a használat viszont mindössze 38 pontot mutatott. Az infrastruktúra fejlettsége azért is stratégiai fontosságú, mert a vásárlóknak tudniuk kell, hogy bárhová mennek, lesz módjuk digitálisan fizetni. A Mastercard három éve hívta életre Doppio névre keresztelt fejlesztési programját azzal a céllal, hogy megduplázza a kártyás elfogadóhelyek számát Magyarországon. Az elmúlt két évben 100000 új terminál került ki a piacra, sok esetben olyan helyen téve elérhetővé a digitális fizetést, ahol korábban csak a készpénz volt az egyetlen opció. így az ezer főre jutó POS terminálok száma 17-ről 25,7-re nőtt. Ez megközelíti a V4 országok átlagát, de az európai átlagot még nem.

Forrás: Mastercard

A digitális fizetések használatára vonatkozó 38 pont bizonyítja, hogy kulcsfontosságú a pénzügyi edukáció, a képzés, amiben az iparági szereplők és döntéshozók segíthetik a fogyasztókat,Sokan például nem tudják, hogy akár mobiljukkal is fizethetnek, ami legalább olyan kényelmes és biztonságos, mint a kártyás fizetés, a mobilunk ráadásul mindig nálunk van, így nem kell más fizetési eszközt magunknál tartani. Érdekesség, hogy a felmérés során az is kiderült, hogy viszonylag magas volt a megkérdezettek körében az olyan fizetési megoldások ismertsége, mint például a Google Pay, az Apple Pay, vagy éppen a bitcoin, de elmarad azok száma, akik ezeket ki is próbálták, használták legalább egyszer. A használatot ösztönzi, ha a vásárló biztonságosnak vél egy fizetési módot, ennek megerősítésében is fontos szerepe van a piac szereplőknek.

Az index alapján a vásárlók a digitális fizetési módokkal kapcsolatos személyes tapasztalatai javítják a kényelem és a biztonság megítélését, és így gyakrabban is használják ezeket a megoldásokat. A megkérdezettek még mindig a készpénzes fizetést tartják legbiztonságosabbnak, ezt követi az érintésmentes fizetés POS-terminálon, majd az átutalás. A kényelem szempontjából magasan vezet az érintésmentes fizetés, a készpénz használata csak ezután következik, a többi alternatíva pedig nagyjából hasonlóképpen oszlik meg, mint a biztonságosság megítélésénél.

A Mastercard idén először állította össze a Digitális Fizetési Indexet, így a mostani számok egy pillanatképet mutatnak, objektív trendeket a következő évek eredményei láttatnak majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!