Megfeküdte az ellenzék gyomrát Matolcsy főztje - parlament percről percre

Események

parlament, országgyűlés, plenáris ülés, ülésterem
Vágólapra másolva!
Brad Pitt fegyvereiről és a devizahitelekről is vitáztak hétfőn a parlamentben. Az ellenzéki képviselők a TEK-eseket az országból hülyét csináló markos Michelin-figuráknak, Dörner György programját pedig kriptonácinak nevezték, Matolcsy Györgyöt előbb rossz szakácsnak titulálták, majd lemondatták volna, Orbánt viszont nem tudták megkérdezni a kisemberek gondjairól, mert nem ment el az ülésre. A parlament leszavazta a volt MSZMP-s vezetők, többek között "Biszku Béla luxusnyugdíjáról" szóló jobbikos törvényjavaslatot, és elodázták az ebadóról szóló döntést is, de az uzsora-bűncselekményekről és a hajléktalanok büntetéséről is új törvényt hozhatnak a hétfőn kezdődő háromnapos ülésen.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül51 bejegyzés
13:20
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Háromnapos ülés kezdődik

Háromnapos ülést tart a héten a parlament, a megszokott hétfői és keddi ülésnap után szerdán az LMP-s Ertsey Katalin kezdeményezésére a nők közéleti és politikai részvételének erősítéséről tartanak politikai vitanapot, a témáról öt és fél órás időkeretben mondhatják majd el véleményüket a képviselőcsoportok és a kormány.

A hétfői és keddi ülésnapon a napirend előtti felszólalások, a kérdések és az interpellációk után az uzsora-bűncselekmények szigorításáról, a leghősiesebb város címről, a Büntető törvénykönyv módosításáról és a Gazdsasági Versenyhivatal múlt évi beszámolójáról is dönt majd a parlament. (A hétfői napirendről ebben a cikkünkben olvashat részltesen.)

Hétfőn dönt a parlament az adótörvények és a mozgóképről szóló törvény módosításának sürgős tárgyalásáról is, valamint arról, hogy napirendre vegyék-e a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot.

13:42
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

A kisemberek gondjairól kérdeznék Orbánt

Az adóemelésekről, az önkormányzatok kötvénykibocsájtásáról és a hajléktalanokról is kapnak majd kérdést a kormány tagjai a hétfői interpellációk során. A jobbikos Volner János Orbán Viktortól kérdezi majd meg, hogy "miért nem törődik a kormány a kisemberek gondjaival", az MSZP-s  Tukacs István pedig a nemzetgazdasági miniszteret fogja interpellálni "Az elvetemült diák" címmel.

13:53
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

A közétkeztetéstől a bezárt vasútvonalakig

A kérdések során a közétkeztetés helyzetéről, a bezárt vasútvonalak sorsáról, a foglalkoztatáspolitikáról és a korengedményes nyugdíjak megszüntetéséről kérdezik majd az ellenzéki képviselők a kormány tagjait. Elsőként az MSZP-s Pál Tibor kap majd szót a tervek szerint, aki "Az időjárás még támogatja a Kormányt" címmel kérdezi majd a nemzeti erőforrás minisztert.

15:00
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Mátrai Márta érkezik - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:10
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

A püspökladányi választás eredményét köszöni Kósa

Kósa Lajos fideszes képviselő napirend előtti felszólalásával kezdődik a hétfői ülés, Debrecen polgármestere a vasárnap rendezett püspökladányi választásról beszél. Kósa ismertette az eredményeket, majd megköszönte mindenkinek a támogatást. Kósa szerint az eredmény azt jelzi, hogy az emberek még egy ilyen szegény vidéken is "napnál is világosabban" látják, hogy csak a kormánykoalíció vezetheti ki a válságból az országot. Kósa szerint szükséges volt a választás érdekében hozott törvénymódosítás, mert nem lehet időközi választáson 20 százaléknál magasabb részvételt várni.

15:15
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Lekuktázta Demján Sándort egy szocialista képviselő

"Miután Kósa Lajos kiélvezte magát, komolyabb dolgokról is kell beszélni" - kezdte napirend előtti felszólalását a másodikként szót kapó szocialista Nemény András, aki az új Munka törvénykönyvéről beszél. "Végy mindenféle emberi fogyasztásra tökéletesen alkalmatlan alapanyagot, úgy is mint védett kor megszüntetése, műszakpótlék megszüntetése" - Neményi szerint így kezdődik a "Fidesz-módra" készülő Munka törvénykönyve repcepje, amelynek szakácsa Matolcsy György, a kukta pedig Demján Sándor. Nemény szerint az új törvénnyel az a kormány célja, hogy szétrombolják a közösségeket, és mindenki egyénként álljon szemben a munkaadóval és az állammal.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:21
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

A kormány a héten tárgyalja az új Munka törvénykönyvét

A kormány nevében Czomba Sándor válaszol a szocialista politikus felszólalására. A munkaügyi államtitkár szerint a kormány a héten fogja tárgyalni a Munka törvénykönyvét, és az hamarosan a parlament elé kerül. Az államtitkár szerint aki akart, az hozzászólhatott a javaslatohoz, a kormány több mint háromszáz észrevételt kapott. Czomba szerint szívesen fogadják a szakszervezetek javaslatait még most is. "Óriási felelősségünk van, hogy a következő hetekben az érdemi vitát lefolytassuk" - mondta az államtitkár, mert szerinte az új törvény évtizedekre meghatározhatja a munkavállalás feltételeit.

15:25
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Ma van a szegénység elleni küzdelem világnapja

Az LMP-s Szabó Tímea a szegénység elleni világnap kapcsán jelentkezett napirend előtti felszólalásra. Szabó szerint a jövedelmek igazságosabb elosztásával, a lakáshelyzet javításával tudnak többek között tenni a politikusok a szegénység ellen. A képviselő emlékeztet arra is, hogy ötven éve fogadták el az uniós szociális kartát, amelyet Magyarország is ratifikált, de szerinte ez nem elég védelem a szociális jogok érvényesüléséhez. Szabó azt kérdezi, hogy többek között az "erőltett közmunkaprogram" vagy a lakhatási politika, a "hajléktalanokat üldöző politika" mennyiben segíti ezeknek a jogoknak a teljesülését.

15:29
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Tegye fel a kezét, aki saját bőrén érezte a szegénységet!"

Szabó arra kérte a képviselőket, hogy tegye fel a kezét, aki már a saját bőrén érezte a szegénységet. A képviselők kisebb része jelentkezett. "Így már érthető, hogy miért a tehetőseknek kedveznek a politikájukkal."

15:31
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Nehéz pillanatok várnak még ránk"

Kövér László elnök a felszólalás után azt mondta a kéviselőknek, hogy "még nehéz pillanatok várnak ránk a napirend előtti felszólalások során is, kérem önöket, ne veszítsék el idő előtt a türelmüket".

15:33
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Mégis miből?"

Szabó napirend előtti felszólalására Balog Zoltán államtitkár válaszol a kormány nevében, és populistának nevezte a képviselőasszony felszólalását. "Mégis miből?" - kérdezte Balog, aki szerint osztogatni akkor lehet, ha megtermeltük - mondta Balog, aki szerint ez jelelöli ki a kormány útját. Balog szerint azt nem tudják megígérni, hogy "holnapra" felszámolják a szegénységet, de a közmunkaprogramokkal, az oktatási rendszer átalakításával, a vidéki újrakezdést segítő programokkal ezeken dolgoznak. "A szegények leszólása egyetlen közéleti szereplőnek sem lehet megengedett viselkedésforma" - mondta Balog.

15:42
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Unják a képviselők az uniós kohéziós politikát

Az Európai Unió interparlamentáris ülésén megtárgyalt kohéziós politikai kérdésekről számolt be a parlamentnek napirend előtti felszólalásában Habis László KDNP-s képviselő, majd Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol a felszólalásra a kormány nevében. A különböző támogatásokról és pályázatokról szóló felszólalásokat a képviselők nem nagyon követik figyelemmel, hangosan beszélgetnek, pedig Kövér László már a csengő kongatásával is megpróbálta őket csendre bírni.

15:45
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Biszku Béla "luxusnyugdíja" ellen beszél Novák Előd

A jobbikos Novák Előd Biszku Béla "luxusnyugdíjáról" beszél napirend előtt, de mielőtt a tárgyra tért volna, megjegyezte, hogy a hétvégi püspökladányi választás eredménye is az MSZP széthullását jelzi. Novák szerint a szocialista rendszerben vezető tisztséget betöltők nyugdíjáról szóló javaslat eredetileg a Jobbiké volt. Most arra kéri a képviselőket, hogy "ne vizezzék fel a javaslatukat", és "ne jutalmazzák még ma is Biszku Bélát" több százezer forintos nyugdíjjal. Novák szerint a Jobbik az ügynöklisták feltárását és azt is szeretné, hogy az előző rendszerben vezető tisztséget betöltők - például Gyurcsány Ferenc vagy Lendvai Ildikó - ne lehessen parlamenti képviselő. Novák arra kérte a parlamentet, hogy támogassák a Jobbik törvénymódosító javaslatát.

15:51
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Wittner Mária javaslatát akarja támogatni a kormány

Soltész Miklós államtitkár válaszol Novák Elődnek, szerinte jogos a felvetés, hogy ezt az igazságtalanságot rendezni kell, az a kérdés, hogy a Jobbik javaslata megoldás, vagy nem. Soltész szerint ha elfogadják a Jobbik javaslatát, akkor azoktól is meg kell vonni a nyugdíjat, akik például sportolóként kapták meg. Szerinte ma 1507 ember kap ilyen pótlékot. "Az önök javaslata nem ad megoldást erre a kérdésre" - mondta Soltész, aki szerint az 56-os szervezetek is kérik a módosítást. Soltész azt mondta, hogy hamarosan Wittner Mária is javaslatot nyújt majd be a kérdésben az országgyűlésnek, ezt fogják támogatni. "Nincs nála avatottabb ember" - mondta Wittnerről Soltész.

15:55
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Anyádnál van fűtés" - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A jobbikos Bödecs Barna "Anyádnál van fűtés!" feliratú pólóban ül a parlamentben

15:59
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

A nők politikai részvételéről vitatkoznak

A parlament szerdán az LMP-s Ertsey Katalin javaslatára vitanapot tart a nők politikai szerepvállalásának javításáról. Ertsey azt mondja, hogy azért kell erről a kérdésről vitázni, mert Magyarországon nagyon rossz a helyzet, Ukrajnával vagyunk egy szinten. A képviselők hangoskodnak az LMP-s képviselő felszólalása alatt, Kövér a csengővel figyelmeztette őket.

16:04
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Három képviselőt nem érdekel a nők helyzete

Az országgyűlés 309 igen szavazattal úgy döntött, hogy szerdán megrendezik a politikai vitanapot a nők helyzetéről. Két képviselő tartózkodott, hárman pedig ellene szavaztak. Két ellenszavazattal azt is elfogadták, hogy ötórás időkeretben fogják megvitatni a kérdést.

16:08
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Leszavazták a Jobbikot

Nem fogja a parlament ezen az ülésen tárgyalni a Jobbik javaslatait. Az egyik a szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíj-privilégiumok megszüntetéséről és a szocializmus áldozatainak társadalombiztosítási kompenzációjáról szól, a másik pedig a Rákóczi-szabadságharc emléknapjáról. Nem tárgyalják az LMP kampányfinanszírozással kapcsolatos javaslatát sem.

16:10
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Kedden szavaznak a kórházak átvételéről

Megszavazta a parlament, hogy a házszabálytól eltérve már ezen az ülésen, kedden tárgyalják azokat a javaslatokat, amelyek a kórházak állami kézbe adását segítik. Többek között alkotmánymódosítársa is szükség lesz ehhez.

16:11
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nem szavaznak ma az ebadóról

Kövér bejelentette, hogy módosító javaslat érkezett az állatok védelméről szóló törvényhez, ezért nem fognak ma szavazni róla. Ez a törvénymódosítás adna lehetőséget arra is, hogy az önkormányzatok ebadót szedjenek.

16:12
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Rogán Antal és Balog Zoltán szavaz - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:13
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Hányszor fog még adót emelni a kormány?

Az interpellációk következnek, elsőként a szocialista Kovács Tibor kérdezi a nemzetgazdasági minisztert arról, hogy "hányszor fog még adót emelni a kormány". Kovács szerint Matolcsy alkalmatlan a tisztségére, és a kormány elhibázott gazdaságpolitikáját próbálja az új adókkal kompenzálni. Kovács elmebajnak nevezte az ebadót, és megkérdezte, meddig lesz még adómentes a levegő. "Mi vár még az emberekre 2012-ben?" - kérdezte a minisztert.

16:15
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Cséfalvay szerint máshol is vannak furcsa adók

A miniszter helyett Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol az interpellációra. Az államtitkár az adórendszer átalakításának irányairól beszél, és azt mondja, az a cél, hogy az adóból származó bevételeket arra fordítsák, amire beszedték. Cséfalvay szerint jövőre minden jövedelemnél csökkenni fog az emberek adóterhelése. A termékadóra vagy a baleseti adóra azért van szükség, hogy az egészségkasszát gyarapítsa, mondta az államtitkár, aki azzal példálózott, hogy Európa más országaiban adót vetnek ki a telítetlen zsírokra vagy a cukros termékekre. Az ebadó szerinte helyi adó, amelyről az önkormányzatok majd saját hatáskörükben dönthetnek.

A választ az MSZP-s képviselő nem, de a parlament többsége elfogadta.

16:17
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Tarnai Richárd kukucskál - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:22
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Az elvándorló fiatalok miatt aggódik a Jobbik

A fiatalok elvándorlását kéri számon a jobbikos Z. Kárpát Dániel, aki szerint helyes politikával meg lehetne akadályozni ezt a tendenciát. "Nem fog egy fiatal, aki százezer forintot se keres, itthon maradni, ha Ausztriában 400 ezer forintot kereshet, ráadásul euróban" - mondta Z. Kárpát, aki szerint lenne forrás arra, hogy megteremték a magasabb fizetések feltételeit, csak "tisztességesen" meg kellene adóztatni a multikat.

16:24
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Szerződéssel akarják itthon tartani a fiatalokat

A kormány nevében Halász János államtitkár válaszol, szerinte Z. Kárpát téved, amikor azt hiszi, hogy a kormány nem támogatja a hazai vállalkozásokat. Halász az Új Széchenyi-tervet és a kormány eddigi, munkahelyteremtést célzó intézkedéseit sorolja, és arra kérte Z. Kárpátot, hogy "ne felejtse el", hogy a multik több társasági adót fizetnek be, mint amekkora kedvezményt kapnak.

Halász szerint az elvándorlást megpróbálják majd megállítani azzal, hogy a felsőokatási törvényben szerződéssel köteleznék az okatatási költségek visszafizetésére azokat, akik elhagyják az országot.

16:32
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Érszűkület Bács-Kiskun megyében

A fideszes Babák Mihály szerint Bács-Kiskun megye minden bajának az az oka, hogy nincs kész az M44-es út, "ez valódi érszűkület az ország úthálózatán". Azt kérdezi a minisztertől, mikor fog elkezdődni az építkezés. Fónagy János szerint az M44-es jár a megyének, és a kormány kiemelten fontosnak tartja. Fónagy szerint módosítani kell majd az engedélyeket, hogy megfeleljenek az EU-nak. 2013-ra kész lesz az előkészítés, majd elkezdődhet az építkezés.

16:38
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nem ördögtől való az eladósodás

Az LMP-s Szilágyi Péter szerint a kormány meg akarja szünteti az önkormányzati kötvénykibocsájtást, de erről az önkormányzatok még semmit nem tudnak. Hogyan történhet meg az, hogy egyes fideszes önkormányzatok ki akarják játszani a várható változásokat, miközben a kormány szerint az eladósodás a legnagyobb baj? - kérdezte Szilágyi, aki szerint az LMP nem tartja ördögtől valónak a kötvénykibocsájtást, de szerintük az eladósodás csak felelős gazdaságpolitika mellett megengedhető.

16:41
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem a sajtóból kell értesülni"

Tállai András önkormányzati államtitkár szerint "nem a sajtóból" kell értesülni arról, hogy mire készül a kormány, mert szerinte a kötvénykibocsájtást korlátozó szándék már az alaptörvényben is benne van.

16:43
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsány gondterhelten olvas - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:47
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Hajléktalanbűnözésről" kérdeznek a szocialisták

Steiner Pál szocialista képviselő szerint Tarlós a csepeli gyilkosságokra hivatkozva megalkotta a "hajléktalanbűnözés" fogalmát, és erre hivatkozva törvényeket hoztak. A szocialista képviselő azt kérdezi a belügyminisztertől, hogy szerinte van-e olyan, hogy hajléktalanbűnözés, és ha igen, milyen adatokkal tudják alátámasztani ezt.

16:50
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Több százmillióba kerül a hajléktalanok gondjának megoldása

Kontrát Károly szerint arról nincs szó, hogy valakit a hajléktalanságért büntetnek meg, de aki illemhelynek nézi az aluljárót, azt megbüntetik. Szerinte a kormány célja az, hogy visszaadják a közterületet az embereknek, és a hajléktalanoknak is az a céljuk, hogy megoldódjon ez a helyzet. Új szállókat nyitnak, és vissza akarják vezetni a hajléktalanokat a munka világába. Kontrát szerint a probléma megoldása több százmillió forintba fog kerülni.

16:56
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Beáldozná Matolcsyt az MSZP

"Az elvetemült diák" - ezzel a címmel interpellálja a nemzetgazdasági minisztert Tukacs István szocialista képviselő, aki a kormány gazdaságpolitikáját kritizálja a talányos cím alatt. Tukacs szerint a kormány alkalmatlan eszközöket választott, és ragaszkodik hozzájuk - ilyen szerint például az egykulcsos adó. Azt kérdezi, meddig akar ragaszkodni ezekhez a megoldásokhoz. Szerinte nem lenne nagy ár a változásért, ha a miniszter lemondana.

Cséfalvay államtitkár szerint jó a kormány gazdaságpolitikájának megítélése, a legtöbb intézet növekedéssel számol a jövő évre. Cséfalvay szerint az az elvetemült diák, aki meg sem nézi a jó diák dolgozatát, hanem hasraütésre "mond egy olyat, hogy recesszió lesz".

17:03
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nem tudják megkérdezni Orbánt

Orbán Viktor miniszterelnök nincs jelen a parlament ülésén, ezért nem ő, hanem Cséfalvay Zoltán államtitkár fog válaszolni a jobbikos Volner Jánosnak arra a kérdésre, hogy "miért nem törődik a kormány a kisemberek gondjaival, miért mindig csak a gazdagokon próbál segíteni?". Volner szerint a kormány a bankárok javára csoportosítja át a jövedelmeket, ennek pedig a szegények viselik minden következményét.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:07
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Cséfalvay szerint nőttek a gyerekesek jövedelmei

Az államtitkár szerint a kormány új adórendszere többletjövedelemet jelent a kétgyerekes családoknak, és átlagosan 4 százalékkal nőttek a reáljövedelmek az elmúlt fél évben. Cséfalvay újra felsorolta a kormány eddigi intézkedéseit az Új Széchenyi-tervtől kezdve a munkaprogramokig, és azt mondta, hogy a kormánynak köszönhetően a devizahitelesek minden csoportjának is "van már egyfajta megoldás".

17:11
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Hiller és Hoffmann a felsőoktatási tandíjakról

Az azonnali kérdések következnek. Elsőként Hiller István fog az oktatásról kérdezni, a miniszter helyett Hoffmann Rózsa válaszol majd neki.

Hiller szerint a kormány költségtérítést, tandíjat akar bevezetni a felsőoktatásban, és azt kérdezi, mikortól kívánják ezt bevezetni, és érinti-e a jelenlegi hallgatókat.

17:14
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Hoffmann: csak az újaknak lesz önköltséges az oktatás

Hoffann Rózsa szerint Hiller István csak tervezetekről beszél, amelyekből még nem biztos, hogy törvény lesz. Szerinte a képzésben bent levő hallgatókkal "pszichológiai szerződést" kötöttek, így az ő feltételeiken nem lehet változtatni, de az új belépőknél elképzelhető, hogy be fogják vezetni az önköltséget, amelynek összegét nem törvény, hanem kormányhatározat állapítja majd meg.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

 

17:17
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Mi van a forradalmon túl?"

Hiller szerint az államtitkárság tervezeteiben három változat szerepel, ezek között a NEFMI tervezetének nevezett változat is kevesebb hallgatóval számol, mint "a forradalmi" változat. "Mi van a forradalmon túl?" - kérdezte Hiller Hoffmanntól. Az államtitkár azt mondta, majd a hivatalos tervezetben lesznek a pontos számok, különben pedig Hiller nem szólhat semmit, mert az MSZP juttatta ilyen helyzetbe az országot.

17:32
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Azoknak segítettek, akiknek zsebben volt a pénz"

Vágó Gábor szerint a kormány otthonvédelmi programja csak azoknak segített, akiknek a zsebükben volt a végtörlesztéshez szükséges összeg. Soltész Miklós szerint akik gyereket vállalnak, azok érzik a segítséget.

17:38
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Térképet tanulmányoznak a fideszesek - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Font Sándor körül gyülekeznek, és Bács-Kiskun megye térképét tanulmányozzák a fideszes képviselők

17:41
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsyt szeretné látni Tóbiás

Az MSZP-s Tóbiás József Mikor ér véget a szabadságharc? címmel azonnali kérdést akart feltenni Matolcsy Györgynek. A nemzetgazdasági miniszter nincs jelen az ülésteremben, Tóbiás ezt szóvá is tette, és azt mondta, megvárja, amíg egyszer ellátogat az ülésre, ezért a kérdését végül nem tette fel.

17:44
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Kriptonáci propagandaműhely" lesz az Új Színház Lendvai Ildikó szerint

Az MSZP-s Lendvai Ildikó az Új Színház igazgatói posztjával kapcsolatban kérdez. Lendvai szerint a Dörner pályázata szerint a színház "kriptonáci propagandaműhely" lesz. Halász János államtitkár szerint az MSZP-kormány idején pályázat nélkül neveztek ki színházigazgatókat, most pedig volt pályázat. "Miért itt csinálja a műsort? A műsort a színházban kell csinálni" - mondta.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

17:49
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Itt a parlamentben könnyű kiabálni"

"Itt a parlamentben könnyű kiabálni" - mondta az államtitkár Lendvainak. Halász szerint aznap, amikor Dörner Györgyöt kinevezte Tarlós, több más színházigazgatót is megerősített a posztján. "Várja meg az előadásokat" - mondta Halász.

17:51
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

"Hülyét csinál az országból a TEK"

A jobbik szerint a Terrorelhárítási Központ "hülyét csinál" az egész országból azzal, hogy lefoglalták Brad Pitt filmjének kellékeit. Staudt Gábor képviselő azt szeretné tudni, meddig működik még a TEK, amelyet szerinte eleve "magánhadseregnek" hoztak létre.

Kontrát Károly szerint a lefoglalt fegyverek nem feleltek meg a magyar törvényeknek, a hatóságok törvényesen jártak el.

17:55
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsányra küldenék "a markos Michelin-figurákat"

A jobbikos Staudt Gábor szerint ha már van a TEK, akkor jó lenne, ha a kormány a Balsai-jelentések szereplőire, többek között Gyurcsány Ferencre "küldené rá" "ezeket a markos Michelin-figurákat". Kontrát Károly államtitkár válaszában komolyságot kért a képviselőtől, akinek szerinte meg kellett volna köszönnie a TEK tevékenységét.

18:03
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár János a faluról olvas - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője

18:10
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Reformot akar a közkonyhákon az LMP

A gyerekek és betegek ellátását biztosító közétkeztetésben reformra van szükség az LMP-s Szabó Tímea szerint, aki szerint a kiszervezett étkeztetés gyakran rossz minőségű és drága, és csak a cégek gyarapodását biztosítja. Az LMP-s képviselő arra kíváncsi, mint kíván tenni a kormány.

"Ez tarthatlan helyzet, valóban" - értett vele egyet Ángyán József államtitkár. Szerinte a kormány év végére elkészít egy átfogó programot, amivel ezt a problémát meg akarják oldani. Szerinte már eddig is történtek lépések, például kivették a közétkeztetést a közbeszerzési törvényből.

18:14
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Keveslik a gázár-támogatást a szocialisták

Az MSZP-s Pál Tibor szerint az eddig enyhe időjárás miatt nem kellett eddig fűteni, és ez segítette a kormányt. A képviselő szerint eltűnt a gázártámogatási rendszerből 20 milliárd forint, azt szeretné tudni, ez hova lett, és a kormány szerint hogyan fogják kifizetni a számlát a rászorulók.

Halász János államtitkár szerint pont a szocialista kormány akarta megszüntetni a támogatást, az Orbán-kormány pedig meghosszabbította azt decemberig. Szerinte nem csökkent a támogatási összeg, csak máshogy csoportosították át.

18:20
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Megvárja a kormány, mit lépnek a devizahitelesek

A kormány devizahitelekkel kapcsolatos intézkedéseit kritizálta a MSZP-s Simon Gábor. Cséfalvay Zoltán államtitkár azt mondta, meg kell várni, mit lépnek az emberek például a végtörlesztéssel kapcsolatban a megadott határidőig, december 31-ig, és majd az eredmények fényében lehet új megoldásokról gondolkodni.

18:38
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nem kell korengedményes nyugdíj a kormány szerint

A jobbikos Bertha Szilvia azt kérdezi a kormánytól, hogy mi értelme van a korengedményes nyugdíj megszüntetésének. A képviselő szerint a rendszer eddig mindenkinek jó volt, a cégek fiatalabb dolgozókat vehettek fel az idősebbek helyett, nem lettek munkanélküliek.

Halász János államtitkár szerint nem indokolt a korengedményes nyugdíj fenntartása, mert a kormány célja az, hogy egyensúlyba kell hozni a nyugdíjkasszát.

18:43
október 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nem jutott idő a vasútra

Nem jutott már idő a bezárt vasútvonalak sorsára vonatkozó kérdésnek, ezt a következő ülésen teheti majd fel a kormánynak a jobbikos Korondi Miklós. Háromnegyed öt előtt az ülést vezető elnök szünetet rendelt el 17 óráig. A szünet után az országgyűlés határozathozatallal folytatja a munkáját, sorra kerül többek között az uzsora-bűncselekményekről szóló törvény és a leghősiesebb város címének adományozásáról szóló törvényjavaslat is, a szavazások eredményéről később beszámolunk. Percről percre tudósításunk ezzel véget ért.

Fotó: Hartl Nagy Tamás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!