Kedden fejezték be a hétfői ülést - tudósítás percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A parlamentben kedden szavaznak a jövő évi büdzsé fő számairól, az ülésnek reggel 8 órakor kellett volna elkezdődnie, de a képviselők még a hétfői napirendi pontokat sem tárgyalták meg eddig. Kora hajnalban kezdődött meg ugyanis a Munka törvénykönyvének vitája, amelyet az ellenzéki képviselők nem akartak abbahagyni, így reggel is folytatódott. A Fidesz péntekre akarta napolni a vitát, de az ellenzéki pártok nem szavazták meg. Kövesse élőben a parlamenti eseményeket!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül74 bejegyzés
09:04
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy György mond zárszót a költségvetéshez

Az országgyűlés hétfőn elfogadott napirendje szerint kedd reggel nyolc órakor kellett volna kezdődnie Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetésről szóló beszédének. Ezt a 2012-es büdzsé fő számainak kialakítása és elfogadása követi majd. (A képviselők kedd reggelig nem végeztek a hétfői napirenddel.)

Matolcsy György pénteken Orbán Viktor miniszterelnök társaságában tárgyalt közgazdászokkal, ezután a nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a 2012-es költségvetés összeállításánál figyelembe vett 1,5 százalék helyett csak 0,5 és 1 százalék közötti gazdasági növekedés lehet elérhető 2012-ben.

09:06
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Csúszik a program

Több szocialista képviselő szerint méltatlan, hogy a parlament a hajnali órákban kénytelen tárgyalni munka törvénykönyvéről szóló javaslatot, de a fideszes Horváth Zsolt szerint a képviselőknek egész nap ugyanolyan komolyan kell tudniuk hozzászólni az előterjesztésekhez.

09:10
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

576 milliárd lesz a hiány

A képviselőknek első körben a jövő évi költségvetéshez érkezett több mint félezer módosító javaslatról kell dönteniük. Ezután összeül az költségvetési bizottság, amely - az elfogadott módosítások figyelembevételével - a parlament elé tárja a 2012-es büdzsé főszámait. Az eredeti javaslatban a jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 13 950 milliárd forintban, kiadási főösszegét 14 527 milliárd forintban, hiányát pedig 576 milliárd forintban határozta meg a kormány.

09:33
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Népszavazási javaslat a munka törvénykönyvéről

A munka törvénykönyvéről vitáznak, az ellenzéki képviselők a jogszabály hibáit sorolják, mert szerintük a munkavállalók érdekeit nem védi. Elhangzott olyan ellenzéki vélemény, amely szerint vissza kellene vonni a törvénykönyvet és népszavazást kell kiírni annak elfogadásáról.

09:43
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Röhej, hogy nem folyt párbeszéd"

Bertha Szilvia jobbikos képviselő közölte: "méltatlan, hogy a többmilló embert érintő munka törvénykönyvével éjszaka foglalkozott a parlament, ezért nem kapott megfelelő nyilvánosságot" - mondta a képviselő. Szerinte "röhej, hogy nem folyt párbeszéd a munka törvénykönyvéről".

09:59
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Szünetet kért Lázár János

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője azt kérte az ülést vezető elnöktől, hogy "tekintettel a Munka törvénykönyve és a róla szóló vita fontosságára" rendeljen el szünetet, és hívja össze a házbizottságot, mert a Fidesz javaslattal kíván élni.

10:14
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Reggeliznek, beszélgetnek a képviselők

Tart a szünet a parlamentben, de az [origo] tudósítója szerint legalább 50-60 képviselő, köztük sok fideszes is, az ülésteremben ülve várja a folytatást. Mások kihasználják a szünetet, hogy megreggelizzenek, vagy a folyosókon állnak és beszélgetnek.

10:20
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Éjszaka akarja megpecsételni a kormány a munkavállalók sorsát az LMP szerint

"Éjszakai vitában akarja megpecsételni a kormány több millió munkavállaló sorsát" - ezzel a címmel fog sajtótájékoztató tartani fél 11-kor az LMP-s Kaufer Virág. A szintén LMP-s Vágó Gábor ugyanakkor lemondta a ma délelőttre hirdetett sajtótájékoztatóját

10:28
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A kétharmadot is le lehet győzni Ertsey Katalin szerint

Lelkes hozzászólást írt a parlamenti történésekről Ertsey Katalin LMP-s képviselő a Facebook-oldalára. "Elképesztő! Egész éjjel bent voltak az ellenzéki pártok, obstrukcióval akadályozták meg, hogy éjjel, suttyomban lefolytassa a Fidesz a munka törvénykönyve vitáját. Hatalmas respekt az egész ellenzéknek, most először a szocik is tették a dolgukat, védték a munkavállalók jogait" - írta. Szerinte az éjszaka hőse párttársa, Kaufer Virág, aki "egész éjjel itt ült és tolta a hozzászólásokat Munkát, levegőt! feliratú pólóban". Erstey szerint "az ellenzék most először, egységesen olyan erőt mutatott, hogy abból látszott: semmi nem tart örökké, a kétharmadot is le lehet győzni. Lázár reggel bejött és szájrángatós idegességgel kért azonnali házbizottsági ülést".

10:33
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A Fidesz pénteken folytatná a vitát a Munka törvénykönyvéről

Lázár János arra tett javaslatot a házbizottság soron kívüli ülésén, hogy a parlament péntek délután folytassa a munka törvénykönyve előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitáját, ezt azonban az ellenzéki frakciók elvetették - közölte a Fidesz frakcióvezetője a testület tanácskozása után újságírókkal.

10:35
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Folytatódik az ülés

Az ülést vezető Lezsák Sándor bejelentette, hogy a házbizottság ülésén nem volt konszenzus, ezért az országgyűlés elnöke tett javaslatot. Kövér László a Fidesz javaslatával egyetértve arra tett javaslatot, hogy az országgyűlés a Munka törvénykönyvéről szóló vitát pénteken folytassa.

10:38
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár szerint az ellenzék visszaél a többség jóindulatával

Az ülés vezetője lehetőséget ad minden frakciónak, hogy reagáljon a bejelentésre. Elsőként Lázár János kapott szót, aki azt mondta, hogy a Fidesz frakció az ellenzék kérésére hirdetett időkeret nélküli vitát a Munka törvénykönyvéről. Azt mondja, a képviselők jelezték neki, hogy szerintük méltatlan, hogy ezt a vitát éjszaka kell lefolytatni, ezért javasolta, hogy pénteken "normális időben" folytassák. "Ha nem lesz vége, szombaton és vasárnap is lehet folytatni, ennek semmi akadálya" - mondta. "Az önök kéréseit próbáltuk teljesíteni, önök pedig a házbizottság ülésén közölték, hogy nem, nem akarnak eltérni a házszabálytól" - mondta Lázár, aki szerint az ellenzék visszaél a többség jóindulatával. Beszédét hangos bekabálásások kísérik.

10:42
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Ha a munkavállalóknak dolgozniuk kell, akkor önöknek is"

"Ne meneküljenek el a hétvégi vitától, ha a munkavállalóknak dolgozniuk kell, akkor önöknek is legyen gond péntek-szombat-vasárnap dolgozni" - mondta Lázár. Az ellenzék hangos kiabálással és fújolással kísérte a mondatot.

10:43
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A választójogi törvény miatt nem akar hétvégézni a Jobbik

A jobbikos felszólaló szerint az ellenzéki képviselők már korábban jelezték, hogy szerintük nem jó, ha hétfőn éjszakára teszik be a Munka törvénykönyve vitáját, de Rétvári Bence államtitkár ragaszkodott hozzá. A Jobbik szerint azért nem lenne szerencsés hétvégén tárgyalni a Munka törvénykönyvét, mert hétfőn a választójogi törvény vitája is várhatóan hosszan, akár éjszakába nyúlóan fog tartani.

10:46
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem most kell gesztust gyakorolni"

"Nem most kell gesztust gyakorolni" - mondta Lázár Jánosnak az MSZP-s Tóbiás József hangos, indulatos felszólalásában. "Nehéz úgy érvényesíteni a jogokat, ha sokszor még önök sem tudják, hogy miről szavaznak" - mondta, amit a kormánypárti képviselők hangos zúgolódással fogadtak.

10:49
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Önvizsgálatot kér a Fidesztől az LMP

"Ön nem bontotta ki az igazság minden részletét" - válaszolta Lázár Jánosnak Mile Lajos. Az LMP-s képviselő szerint az nem a Fidesz engedménye, hogy nem időkeretben tárgyalják a Munka törvénykönyvét, hanem a téma fontosságának szól. "Önök a határozathozatal után hanyatt-homlok menekültek ki a teremből, úgyhogy amikor a munkához való hozzáállásról van szó, nem ártana önvizsgálatot tartani" - mondta Mile, aki szerint az, hogy a Fidesznek csak hét képviselője vett részt az éjszakai vitán. Mile szerint a Munka törvénykönyvének vitája nem sürgető, mint például a választójogi törvény, mert nem kötődik az új Alaptörvényhez, úgyhogy az LMP azt szeretné, ha méltó vitát tudnának róla folyatatni akár a jövő héten, akár februárban.

10:55
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Bejelentettük a vita lezárását és be van fejezve"

A KDNP szerint két lehetőség van: az egyik, ha a Lázár János által felajánott "szerintem rendkívül nagyvonalú" ajánlatnak megfelelően péntek-szombat-vasárnap tárgyalják meg a törvényt. A másik - mondta Rubovszky György - az, hogy "bejelentettük a házbizottságnál a vita lezárását, és be van fejezve" - mondta.

10:58
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Molnár Oszkár azt szeretné, ha a kormány visszavonná a Munka törvénykönyvét

Molnár Oszkár független képviselő szerint is jó lenne, ha a kormánypártok felhagynának azzal a gyakorlattal, hogy nem hagynak időt a törvényjavaslatok méltó megtárgyalására. Szerinte a kormány akkor lenne nagyvonalú, ha visszavonná a Munka törvénykönyvét.

11:01
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Folytatódik a vita a Munka törvénykönyvéről

Ahhoz, hogy elfogadják a házelnök és a Fidesz javaslatát, a képviselők 4/5-ének igen szavazatára lett volna szükség, de a házszabálytól eltérést a Fidesz 245 igen és 95 nem szavazattal nem fogadta el, így folyatatódik a vita a Munka törvénykönyvéről.

11:02
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Vastapsot kapott Lázár János

Lázár János ügyrendi javaslattal jelentkezett felszólalásra, de a képviselők hangoskodása és bekiabálása miatt még nem tudta elmondani a javaslatot. Amikor azt mondta, hogy belátták, hogy tévedtek, hatalmas vastapsot kapott az ellenzéki képviselőktől.

11:03
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Gyógypedagógusra lenne szükség"

"Még szerencse, hogy házelnök úr pedagógus, bár több képviselőtársamhoz gyógypedagógusra lenne szükség" - mondta Lázár a felbolydult képviselőkre utalva. Végül el tudta mondani a javaslatát is: azt, hogy a törvényről összevontan tárgyaljanak. A képviselők kézfelemeléssel megszavazták a javaslatot.

11:07
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Totális káosz a parlamentben

Ügyrendi javaslatra jelentkezett az MSZP-s Lukács Tamás képviselő is, de kisebb probléma akadt a mikorofonjával. Azt hitte, még nincs bekapcsolva, de hallatszott, amikor azt mondták, hogy "nem hallom, bazmeg". Kis közjáték után elkezdte a felszólalást, működött is a mikrofon, de az ülés vezetője leállította, hogy nem hallja. Közben a képviselők folyamatosan kiabálnak, totális a káosz a parlamentben.

11:08
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem világos, hogy mi zajlik"

Az MSZP-s Tóbiás József szerint nem világos, hogy mi zajlik éppen a parlamentben, ezért az elnök segítségét kéri az értelmezéshez. Szerinte vitát kellett volna folytatni Lázár javaslatáról. "A vitának ezt a részét lezárom" - mondta erre Lezsák, aki bejelentette, hogy a frakciók 15-15 percben szólhatnak hozzá a Munka törvénykönyvéhez.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

11:11
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Sok a szemét a parlamentben

Scheiring Gábor LMP-s képviselő a Facebook-oldalán tett közzé egy videót, amelyben képviselőtársa, Kaufer Virág beszél az éjszakai vitáról. A videó nem igazán élvezhető, mert a vízszintes felvétel függőlegesen jelenik meg, de kiderül belőle például az is, hogy a fideszes padsorokban sok hulladék maradt az éjszaka.

11:13
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Kínai típusú munkavégzést" akar a Fidesz a Jobbik szerint

Elsőként a Jobbik jelentkezett hozzászólásra a Munka törvénykönyvének módosító javaslataihoz. "Persze, kihasználom a 15 percet" - hallatszott még a felszólalás előtt, ahogy a képviselő megnyugtatta párttársait, hogy kitölti az időt. A hozzászóló sorra veszi a Munka törvénykönyvéhez benyújtott módosító javaslatokat. Szerinte a Fidesz "kínai típusú munkavégzést" akar bevezetni az országban.

11:23
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Lamperth erős alt hangja sem elég a vitához

Az MSZP-től Lamperth Mónika jelentkezett felszólalásra, neki is 15 perce van arra, hogy elmondja a véleményét a Munka törvénykönyvéhez benyújtott módosító javaslatokról. Felszólalása közben a képviselők továbbra is nagyon hangoskodnak, ezért jelezte az ülést vezető alenöknek, hogy "elnök úr segítsége nélkül nem tudom leküzdeni a képviselőket, bár elég erős alt hangom van a parlamenti kórusban" - mondta Lamperth. Lamperth szerint az MSZP indítványai arra irányulnak, hogy a munkavállalók nagyobb védelmet kapjanak, mert a Fidesz olyan jogokat akar elvenni a képviselőktől, amelyeket nem tartanak elfogadhatónak.

11:28
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Az ország versenyképességéért kedvezne a munkaadóknak a Fidesz

A Fidesz frakció részéről Kara Ákos jelentkezett szólásra, aki szerint hajnali fél kettó óta "sok szakmai kérdésben tudtunk állást foglalni", de ettől függetlenül fontosnak tartja, hogy most újra összefoglalja és elmondja a Fidesz érveit a Munka törvénykönyvével kapcsolatban. Szerinte a Fidesznek az a legfontosabb, hogy olyan új Munka törvénykönyv szülessen, ami kellő garanciákat akar a munkavállalóknak és a munkaadóknak is. "Magyarországot versenyképessé kell tenni" - mondta, szerinte ezért fontos, hogy a munkaadók is garanciákat kapjanak.  

11:45
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár János az ellenzéket hibáztatja - kép

Forrás: MTI/Illyés Tibor

11:46
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Még sok felszólalás lesz

Nem látszik egyelőre a Munka törvénykönyvéről szóló vita vége. Az ülést vezető alelnök jelezte, hogy sokan jelentkeztek kétperces felszólalásokra, de ezek előtt újabb 15 perces hozzászólásokra ad lehetőséget a frakcióknak, mert "az a lényeg most, hogy minden frakció ki tudja fejteni az álláspontját".

11:47
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Kaufer Virág még nem öltözött át

Elsőként Scheiring Gábor, az LMP képviselője kapott szót. Párttársa, az éjszakai ülésen végig bent ülő Kaufer Virág még mindig abban a "Munkát! Levegőt!" feliratú pólóban ül a parlamentben, amit éjszaka is viselt.

11:50
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Képviselők munkában - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

11:52
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

LMP: Rossz irányba köteleződött el a kormány

Scheiring Gábor szerint az a többszáz módosító javaslat, amit az ellenzék benyújtott, mutatja, hogy a kormány rossz irányba köteleződött el, kiszolgálja a munkaadók lobbiját, és kiszolgáltatják a munkavállalókat. Szerintük a kormány azt sem akarja könnyíteni, hogy a nők szülés után könnyen vissza tudjanak állni a munkába. "Ha nem vonják vissza ezt a gyalázatos javaslatot, nem lesz más lehetőségünk, mint népszavazást kezdeményezni" - mondta. az LMP-s képviselő.

12:02
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Nagy kihívás lesz a szakszervezetek számára"

A KDNP szerint a párt sok tárgyalást folytatott a szakszervezetekkel, és fontosnak tartották, hogy a keresztény értékek megjelenjenek az új Munka törvénykönyvében. Felszólalójuk szerint igaz, hogy megújítja az egyéni és a kollektív érdekvédelmet, de széles lehetőségeket ad a munkavállalóknak arra, hogy képviseljék érdekeiket. "Igaz, nagy kihívás lesz a szakszervezetek számára", mondta, de szerinte rá kell jönni, hogy a munkaadók és a munkavállalók nincsenek antagonisztikus ellentétben egymással. Szerinte például a gazdasági kihívások miatt a munkavállalóknak és a munkáltatóknak azonos platformon kell állniuk.

12:07
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Molnár Csabával sugdolózik - kép

Forrás: MTI/Illyés Tibor

12:08
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A képviselők sem tudják, mi van

Úgy tűnik, a képviselőknek sem tiszta, hogyan és meddig fog most tartani a Munka törvénykönyvéről szóló vita, Szűcs Erika volt szocialista, most független képviselő azt mondta, úgy látja, kétperces hozzászólásokra nincs lehetőség, a kormánypártok le akarják zárni a vitát, így a módosítókról szóló részletes vita helyett az most átcsúszott újra egy általános vitába.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12:20
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Munkát, levegőt!" - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12:23
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Nincsenek érvei a kormánynak"

Elkezdődtek a kétperces hozzászólások. A jobbikos Bertha Szilvia szerint a viták tanulsága az, hogy "nincsenek érvei a kormánynak", az ellenzéki képviselők észrevételeire nem tudnak érdemben válaszolni, érvelés helyett lesöprik azokat.

12:26
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Az országban nincs már kétharmad az LMP szerint

"Az, hogy a kétharmad erőszakjával mindent letoltak az elmúlt másfél évben, itt még megtehetik, de az országban már az emberek többsége azt gondolja, hogy rossz irányba mennek a dolgok" - mondta az LMP-s Ertsey Katalin, aki felszólalásában azt is jelezte, hogy azoknak az édesapáknak, akiknek ikreik vannak, a javasolt 7 nap pluszszabadság szerint tizet szeretnének adni.

12:29
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A vita lezárásról szavaznak

Az ülést vezető elnök bejelentette, hogy szerinte már minden képviselőcsoportnak volt ideje kifejteni az álláspontját, ezért a parlament vita nélkül szavaz a vita lezárásáról. A bejelentést hatalmas felháborodás követte, a képviselők hangoskodása miatt az elnök folyamatosan kongatta a csengőjét, miközben az országgyűlés 219 igen és 33 nem szavazattal megszavazta a vita lezárását.

12:32
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP kifogásolja a döntést

Az MSZP-s Tóbiás József a szavazás után ügyrendi hozzászólásra jelentkezett, és kérte az elnököt, hogy magyarázza el, a házszabály mely részei alapján döntöttek a vita lezárásáról. Az ülést vezető Jakab István láthatóan zavarban volt, a közvetítésben hallatszott, ahogy a mellette ülő jegyző súgta neki, hogy "nem vagy köteles", valamint hogy "nem olvasunk fel listát", ezek után be is jelentette, hogy indítvány érkezett, de hogy kik indítványozták az ülés lezárását, azt nem olvassa fel.

12:36
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"A vita egészét az országgyűlés lezárta"

Az LMP is ügyrendi hozzászólásban kritizálta a vita lezárását, de az ülést vezető Jakab István nekik is csak azt mondta, hogy lezárta a vitát. Ezek után hosszas közjáték kezdődött, az MSZP-sek jelezték, hogy még nem zárhatták volna le a vitát, mert voltak hozzászólók. Jakab először elismételete, hogy lezárta a vitát, be akart jelenteni valakit hozzászólásra, mire a jegyző hangosan kérte, hogy "ne, ne, ne". Jakab végül szót adott az LMP-s Kaufer Virágnak.

12:37
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Példátlan dolog történik! Botrány!"

Jakab István hosszas bizonytalanság és káosz után végül mégis szót adott az LMP-s Kaufer Virágnak is, aki emelt hangon, indultosan azzal kezdte a felszólalást, hogy "Példátlan dolog történik ma a házban! Botrány!" Kaufer szerint az elmúlt 26 órában azért volt talpon, hogy egy 21. századi munka törvénykönyvéről vitatkozzanak. "Az a helyzet, hogy magukra nagyon-nagyon csúnya jövő vár! Sztrájkokra számíthatunk, maguk vissza fogják sírni még a parlament melegét!" - mondta Kaufer, miközben a kormánypárti képviselők hangosan kiabálnak.

12:42
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár János mosolyog - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12:44
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Újra a Munka törvénykönyvéről vitáznak

Kaufer Virág után a jobbikos Bertha Szilviának adott szót a levezető elnök. "Akkor én most visszatérek a törvényjavaslat tárgyalásához" - mondta Bertha, mire az ellenzéki képviselők megtapsolták.

12:45
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Meggyalázták a ház működését"

Újabb ellenzéki képviselőnek adott szót Jakab István, aki alig pár perce még határozottan hirdette, hogy lezárta a Munka törvénykönyvéről szóló vitát. Gúr Nándor szocialista képviselő szerint a kormánypártok "meggyalázták a ház működését", és ha megszavazzák a Munka törvénykönyvét, akkor ezt fogják tenni a munkavállalókkal is. Gúr Nándor gyorsan, indulatosan sorolja a törvényjavaslattal szembeni, korábban többször megfogalmazott kifogásaikat.

12:48
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Szemét a fideszes padsorokban - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

12:51
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A KDNP szerint az ellenzék adta fel

"A vita lezárásra azért került sor, mert önök kifogytak a szóból" - mondta a KDNP-s Rubovszky György, aki szerint azért zárták le a vitát, mert már "nem kérünk az önök szóismétléseiből". "Önök adták fel, nincs már mit mondaniuk a törvényhez, csak önöknek köszönhetik, hogy lezártuk a vitát" - mondta fölényesen.

12:54
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Nem akarja a törvényt a Demokratikus Koalíció

A független képviselőknek is szót ad még Jakab István. Ők megosztják egymás között az időt, elsőként Szűcs Erika a Demokratikus Koalíció nevében szólal fel, és arra kéri a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot, mert "nagyon súlyos következményei lesznek".

12:55
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Ivády nem utálja zsigerből a kormányt

"Vagyunk egy páran, akik nem utáljuk önöket zsigerből, úgyhogy engedjék meg, hogy megjegyezzem, nagyon méltatlan, ahogy ezt a vitát lezárták" - mondta a kormánypártoknak Ivády Gábor független képviselő, aki a rendelkezésére álló időt arra használja ki, hogy a javaslatnak a szakszervezeteket nehéz helyzetbe hozó részeit kritizálja.

12:58
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Fidesz: Az idő fog dönteni a Munka törvénykönyvéről

Kétféle típusa van a vitának: az egyik, amikor egy közösség együtt megpróbálja megtalálni a legjobb megoldást - mondta Kara Ákos fideszes képviselő, aki szerint ma nem ez történt a parlamentben. Szerinte majd az idő fog dönteni a Munka törvénykönyve felett, és arra kérte a képviselőket, hogy támogassák azt..

13:00
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Az államtitkár mondja a zárszót

Jakab István most jelentette be, hogy a korábbi döntésnek megfelelően az országgyűlés lezárta a Munka törvénykönyvéről szóló vitát, ezért most Czomba Sándor államtitkár következik, aki elmondja a zárszót. "Ki-ki nézze meg videón, hogy mi történt itt az elmúlt tíz órában, és ki volt mellette meg ki nem" - kommentálta az államtitkár a vitát.

13:02
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Ez már döfi!"

"Egy kis vizet esetleg, képviselő úr?" - kérdezte Czomba Sándor a felszólalása közben bekiabáló szocialist képviselőktől. Czomba épp arról beszélt, hogy ne érveljenek azzal az ellenzéki képviselők a javaslat ellen, hogy milyen sok módosító javaslat született hozzá, mert annak nagy része "duplikáció", szerinte ugyanazokat a javaslatokat benyújtotta az MSZP és a Demokratikus Koalíció is. "Ez már döfi!" - mondta erre.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13:06
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Dörzsölik a szemüket a fideszesek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13:11
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Nem a parlament támogatása a legfontosabb a kormánynak

Czomba szerint az ellenzék félelmei alaptalanok: nem csökken a szabadság, megmaradnak a szakszervezetek jogai is, csak az Európában is kirívó gyakorlatokat szüntetik meg. "Fontos számunkra, hogy a parlament nagy többséggel fogadja el a javaslatot, de ennél fontosabb, hogy a munkaadók és a munkavállalók nagy többsége fogadja el" - mondta.

13:12
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Most jönnek a napirend utáni felszólalások

Jakab István az államtitkár felszólalása után bejelentette, hogy ezzel a hétfői napirend végére értek, az ülés lezárása előtt még következnek a napirend utáni felszólalások, így öt percre szót adott egy jobbikos képviselőnek, aki "Mi lesz veled magyar vidék?" címmel jelentkezett felszólalásra. "Amikor benyújtottam a kérésemet, nem sejtettem, hogy ilyen körülmények között fogom előadni" - mondta a képviselő, aki arról beszél, hogy bizonytalan a magyar gazdák sorsa.

13:15
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Amíg a hajó süllyed, nem lehet a fedélzeten rendet tenni"

A kormány álláspontját Ángyán József államtitkár fejti ki a napirend utáni felszólalás témájáról. "Addig egyet is értünk, hogy egy kirabolt vidékkel van dolgunk" - mondta Ángyán, aki szerint az első másfél év ilyen körülmények között csak a tűzoltásról szólhatott. "Amíg a hajó süllyed, nem lehet a fedélzeten rendet tenni" - mondta, de megírgérte, hogy újjá fogják építeni a vidéket.

13:21
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Lezárták a hétfői ülést

Jakab István megköszönte a képviselők munkáját, és lezárta a hétfőn délben elkezett november 28-i ülést. A keddi ülés 15 perc szünet után kezdődik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13:25
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy kezdené a költségvetés vitáját

A keddi ülés az eredeti tervek szerint reggel nyolc órakor kezdődött volna. Első napirendi pontként a költségvetéshez érkezett módosító indítványokról fog dönteni a parlament, a törvényjavaslat tárgyalása Matolcsy György zárszavával kezdődik. A fél napos csúszás miatt egyelőre nem világos, hogy tudják-e tartani ezt a tervet.

13:34
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Hibát jelez az információs tábla a szünetben - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13:35
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Teljesen üres az ülésterem

Lassan letelik a szünetre szánt tizenöt perc, de az ülésterem egyelőre szinte teljesen üres, csak egy-két képviselő és a gyorsírók ülnek a helyükön.

13:36
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Elfáradtak a képviselők - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az LMP-s Scheiring Gábor masszírozza a fejét

13:48
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Napirend előtti felszólalásokkal kezdődik a keddi ülés

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke megnyitotta a parlament keddi ülésnapját. A teremben alig vannak képviselők, szinte teljesen üresek a padsorok. Először a napirend előtti felszólalások következnek.

13:50
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Nem bírja a tempót a kormány Vágó Gábor szerint

Elsőként Vágó Gábor LMP-s képviselő kapott szót, aki a hajléktalanok problémáival kapcsolatban jelentkezett szólásra, de arról beszél, hogy "sokat akar a szarka, de nem bírja a farka": a kormány képtelen tartani a maga által diktált tempót.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

13:52
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Matolcsy politikailag halott ember"

Vágó Gábor szerint gazdasági fordulatra lenne szükség, mielőtt végképp dúsgazdagokra és szegényekre szakad szét az ország. "Nem csak Matolcsy Györgyről van szó, mert ő már egy politikailag halott ember" - mondta. Szerinte a mai nap bebizonyította, hogy az ellenzék le tudja törni a kormánypártok úrhatnámságát, és azt, hogy a kormány nem bír az erejével. 

13:54
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Jó lenne koncentrálni"

A kormány nevében Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszol, szerinte a mai nap azt is megmutatta, hogy a képviselők nagyon fáradtak, mert ha már napirend előtti felszólalásra jelentkezik, "jó lenne egy témára koncentrálni", Vágó pedig legalább hármat érintett a beszédében. Az államtitkár elsorolja, hogy a kormány álláspontja szerint mit tettek már eddig a devizahitelesek megsegítésére, valamint azt is, hogy szerintük a piac azt jelezte nekik - a Munka törvénykönyvével kapcsolatban -, hogy végig kell vinni a megkezdett reformokat.

14:00
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Van, aki nem vár választ a kormánytól

"Csodálatos dolog itt beszélni ebben a gyönyörű épületben" - kezdte napirend előtti felszólalását a fideszes Bartos Mónika, de kiderült, hogy nem a saját érzéseiről beszél, hanem a múlt heti tudományos konferencia egyik résztvevőjének mondatát idézte. Arról beszél, mennyire nagyszerű volt a konferencia, majd jelezte, hogy nem vár választ a kormánytól.

14:05
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Csokival készül a költségvetési vitára egy fideszes - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:07
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Ki segíti az asszonykórusokat?"

A magyar falvak sorsáról beszél napirend előtt Tóbiás József MSZP-s képviselő, aki szerint a kormánypártok faluromboló programot kezdett, és ellehetetleníti a 2000 fő alatti falvak életét azzal, hogy a tervek szerint az ilyen településeken nem lesz majd önálló hivatal. "Ki segíti majd az asszonykórusokat, a futballcsapatokat?" - kérdezte Tóbiás. A kormány szerint ilyen megoldás korábban is volt, nem újdonság, amit terveznek, hivatal lehet, csak jegyző nem lesz. "Amikor arról beszél, hogy leáll az élet, legállnak a civil szervezetek, akkor nem tudom mást mondani: riogat és hazudik" - mondta Tóbásnak Ángyán József államtitkár.

14:11
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

"Biztos nyugtatót is találunk itt a teremben"

A szocialist kéivselők folyamatos bekiabálásokkal kísérik Ángyán József államtitkár hozzászólását, aki arra kérte az képviselőket, hogy hallgassák végig. "Biztos találunk nyugtató is itt a teremben" - mondta a bekiabálóknak.

14:20
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Wittner Mária az Ufó magazint olvassa - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

14:29
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Matolcsy mégsem mond beszédet

Bár a keddi napirendben külön beírták, hogy a költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról szavazás és javaslat megtárgyalása az előterjesztő Matolcsy György gazdasági miniszter felszólalásával kezdődik, a napirend előtti felszólalások után Lezsák Sándor bejelentette, hogy "az előterjesztő zárszó a részletes vita után már elhangzott", egyből a szavazások következnek.

14:32
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

Nem mondott zárszót Matolcsy korábban

A költségvetéshez benyújtott módosító javaslatok részletes vitája utána Lezsák Sándor állításával ellentétben Matolcsy nem mondott zárszót. Korábban, november 17-én az akkor elnöklő Latorcai János alelnök azzal zárta le a részletes vitát, hogy a kormány majd most kedden reagál az abban elhangzottakra. "Államtitkár úr jelezte, hogy a határozathozatalok előtt kívánnak majd válaszolni a vitában elhangzottakra" - mondta akkor Latorcai.

14:33
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A Hende Csabától kapott Doxa órát mutogatja Simicskó István - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Az [origo] tudósítója szerint az államtitkár ötvenedik születésnapjára kapta az órát  a honvédelmi minisztertől.

14:39
november 29, 2011
Vágólapra másolva!

A költségvetésről szavaznak

Miután elmaradt Matolcsy György zárszava, a parlament szavazni kezdett a módosító javaslatokról - az első csomagok közül csak azokat fogadták el, amelyeket támogatott a kormány, az ellenzéki javaslatokat nem. A határozathozatal várhatóan hosszan elhúzódik, a szavazások eredményéről későbbi cikkeinkben számolunk majd be. Percről percre közvetítésünk ezzel véget ért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről