A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNPusztai Liza
11:15VívásLiza Pusztai-Michela Battiston
HUNSzűcs Luca
11:15VívásMartina Criscio-Luca Szucs
HUNMárton Anna
11:40VívásAnna Marton-Lucia Martin-Portugues
HUNKovács Richárd
12:20ÖkölvívásHarrison Garside-Richard Kovacs
HUNDósa Dániel
13:05VívásDaniel Dosa-Abdelrahman Tolba
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Szócska Miklós bányamentőnek érzi magát - tudósítás a parlamentből

Események

országgyűlés, parlament, plenáris ülés, Szócska Miklós
Vágólapra másolva!
Az egészségügy átalakítása volt a slágertéma a parlament hétfői ülésén- Szócska Miklós államtitkár a föld alatt rekedt chilei bányászokéhoz hasonlította az ágazat helyzetét, az ellenzék viszont aggódott, hogy nem lesz pénz a beígért béremelésekre. Hétfőn is sokat emlegették a földbérleti szerződéseket és a zöldbárókat, Lamperth Mónika pedig arról kérdezte a közigazgatási államtitkárt, hogy törvényt sértette-e Lázár János Hódmezővásárhely polgármestereként.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül42 bejegyzés
12:03
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Először módosítják a költségvetést

Várhatóan elfogadják a költségvetés idei első módosítását, amivel Matolcsy György azt szeretné elérni, hogy a munkavállalók ne járjanak rosszabbul a 2012-es adóváltozások miatt, a módosítással 21 milliárd forintot csoportosítanak át kompenzációra. Kedden elkezdik tárgyalni az Országgyűlésről szóló új törvényjavaslatot, valamint a házszabályt. Fideszes javaslatra várhatóan mentesítik a háziorvosokat a helyi ingatlanadó fizetése alól. Szó lesz többek között a máriapócsi kegyhelyről, a hungarikumokról, a cukorgyárak privatizációjáról, arról, hogyan tudná megakadályozni az állam a devizaeladósodást és arról is, hogy tartsanak-e emléknapot a kuláküldözés során tönkretett gazdáknak. Kedden a parlament felülvizsgálja a bírósági reformról szóló törvényt is.

12:13
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Németh Lászlóné megint készülhet

A hétfői ülés a határozathozatalok előtt az interpellációkkal, az azonnali kérdésekkel és a kérdésekkel kezdődik, ezt a körülbelül délután öt óráig tartó részt percről percre közvetítjük. Az interpellációk között három olyan is van, amelyben az egészségügyi átalakításokkal kapcsolatban szeretnének választ kapni az ellenzéki képviselők a nemzeti erőforrás miniszteréttől, akinek a fideszes Herman István Ervin titokzatos, Teljes gőzzel előre című interpellációjára is válaszolnia kell majd.

Az MSZP-s Lamperth Mónika Lázár Jánosról kérdezi majd a közigazgatási és igazságügyi minisztert, interpellációjának címe szerint az Állami Számvevőszék szerint törvényt sértett a hódmezővásárhelyi polgármester, Lamperth azt szeretné tudni, hogy ezt a miniszter is így gondolja-e.

 Az azonnali kérdések során a múlt heti ülés után újra személyesen kell válaszolnia több kérdésre Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek.

12:24
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Kiderül, nevezhetik-e magukat egyháznak a szcientológusok

A kórházak átszervezéséről még a kérdések alatt is be kell majd számolnia a nemzeti erőforrás miniszternek vagy megbízottjának. A Jobbik a Honvédség vagyonának kiárusításáról kérdezi majd a honvédelmi minisztert, de a közigazgatási és igazságügyi miniszter is kap tőlük kérdést: azt szeretnék tudni, hogy továbbra is használhatják-e hivatalos nevükben az egyház megnevezést a szcientológusok. Az MSZP arra kíváncsi, hogy "miért büneteti a kormány a nagykanizsai lakosokat", az LMP pedig az egyházi iskolák finanszírozásáról kérdezi majd a nemzeti erőforrás minisztert.

14:56
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Egyelőre hiányosak a padsorok

Jórészt üresek még a parlamenti padsorok négy perccel a hétfői ülés kezdete előtt. Mobiltelefonáló, beszélgető, jegyzeteiket rendezgető képviselőket látni a kamerákon keresztül.

15:04
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Oligarchákkal kezd a parlament

Meddig támogatja az oligarchák uralmát a kormány? - kérdezte Volner János jobbikos képviselő napirend előtti felszólalásában. Volner egykori MSZP-hez köthető, szerinte megkérdőjelezhető körülmények között állami megrendeléshez jutott nagy cégeket említett, majd közölte: az LMP-t pedig Amerikából pénzelik. Ezután tért rá a fideszes "zöldbárókra".

15:07
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Volner János kérdez

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:08
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mikor fejezik be az oligarchák kiszolgálását?

Mikor mondanak végre igent a magyar föld megvédésére, mikor fejezik be az oligarchák kiszolgálását? - kérdezte Volner János. Fazekas Sándor miniszter szerint a földhaszonbérleti pályázatoknak köszönhetően a kisbirtokok irányába hat a mozgás. Sokan pályáznak, és természetes hogy vannak viták, mivel nem nyerhet mindenki. A miniszter szerint nincsen szó oligarchákról és nagybirtokokról. A földeket néhány érdekcsoport helyett több ezer családi vállalkozó számára tesszük elérhetővé - mondta.

15:17
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Fideszes gyarmatosítókról beszél az LMP

A gyarmatosítók közelebb vannak, mint gondolnánk - mondta Vágó Gábor (LMP), aki a Fidesz gazdasági háttérembereire, Simicska Lajosra és Nyerges Zsoltra utalt. A képviselő milliárdos mutyikról, stadionépítésekről, földbérlésekről beszélt, és saját pártja népszavazása mellett érvelt. "Nem leszünk Fidesz-gyarmat!" - mondta.

15:22
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Könyvet kap Semjén Zsolt - kép

Fotó: Hajdú D. András [origo]

15:23
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

A megbukott népszavazás felett érzett kudarc

Szatmári Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár az LMP megbukott népszavazása felett érzett kudarcélménnyel magyarázta az ellenzéki képviselő indulatait. Közölte, Magyarország sem külső, sem belső gyarmat nem lesz.

15:30
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mesterházy aggódik a béremelés miatt

Az MSZP örül, ha az egészségügyben bármilyen béremelés megvalósul - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, de szerinte fontos megnézni, igazságos-e a kormány által bejelentett emelés. A frakcióvezető szerint aggódnak amiatt is, hogy lesz-e forrás az emelésre, valóban bejön-e például 20 milliárd a chipsadóból, illetve meg lehet-e takarítani 15 milliárdot a kórházak átszervezésével. Az emelés a szocialisták szerint nem is igazságos, mert nem általános, nem jut mindenkinek, vagy nem elég, illetve az ügyeleti díjak sem emelkednek. A frakcióvezető arra is garanciákat szeretne látni, hogy a béremelés később is folytatódik. Volt, amiben hibáztunk, de ne kövessék el önök is ezeket - előlegezte meg Mesterházy, hogy a kormány az elmúlt nyolc évet fogja emlegetni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:35
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Szócska bányamentőnek érzi magát

Én nem fogom elmondani, hogy az elmúlt nyolc évben önök mit tettek, mert ezzel szerencsére mindenki tisztában van - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki a chilei bányászokéhoz hasonlította az ágazat helyzetét: "Én most abból a bányából mentek embereket, amelyet önök berobbantottak" - mondta az államtitkár, aki szerint csak egyenként lehet felhozni az embereket a bányából. A most bejelentett béremelés Szócska szerint csak egy lépése a hosszú folyamatnak, és azt kérte, hogy a szocialisták ne keltsenek pánikot a dolgozók közt. Egy korábbi fogadásra hivatkozva az államtitkár elvárná, hogy az MSZP-frakció két tagja emeljen előtte kalapot, hiszen bérekre fordították a népegészségügyi termékdíj bevételét.

15:40
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem tárgyalnak az ellenzéki javaslatokról

Szűcs Lajos jegyző hosszan sorolja, hogy a bizottságok milyen ellenzéki törvényjavaslatok tárgysorozatba vételét utasították el. A Jobbik sokadik alkalommal is hiába javasolta, hogy vegyék napirendre a szocialista nyugdíjak felülvizsgálatáról szóló törvényt, a kormánypárti többség ezt nem támogatja, ahogy a Rákóczi-emlékévről szóló határozati javaslatot sem. Az LMP a kampányfinanszírozásról szóló törvényről tárgyalna, de a Fidesz nem szavazta meg.

15:45
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem veszik le napirendről a parlamenti törvényt

Az MSZP levenné a napirendről az országgyűlési törvényt, de a többség ezúttal sem támogatja. Tíz független - a Demokratikus Koalícióhoz tartozó - képviselő azt javasolta, hogy kedden egyben bonyolítsák le a vitát, de a kormánytöbbség ezt sem támogatta.

15:49
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Őszinte beszédet vár Göndör István

Kezdődnek az interpellációk. Elsőként a szocialista Göndör István sérelmezi, hogy a kormány nem hozta nyilvánosságra, milyen bérajánlatot tett tavaly év végén az egészségügyi dolgozóknak, csak titokban tett ajánlatot a rezidensszövetségnek. A képviselő szerint az után, hogy kiderült, az alapellátásban dolgozó orvosok kimaradnak a múlt héten bejelentett béremelésből, egyre több háziorvos fogja megtagadni a túlmunkát. "Nincs többletforrás, csak kábítás" - mondta Göndör, aki őszinteséget várna a kormánytól.

15:52
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem most kell kiabálni!

Halász János államtitkár szerint a képviselő nem vette észre, hogy a múlt héten az elmúlt évek legnagyobb béremelését jelentették be, amit a rezidensszövetség is elfogadott. Az államtitkár szerint az MSZP-nek nem most kellene kiabálnia, hiszen a szocialisták korábban megszavazták a vizitdíjat és a hatalmas forráskivonást az egészségügyből. Halász szerint nyáron szeretnék végrehajtani a fizetésemelést, januárig visszamenőleges hatállyal.

Majd ha 50 százalékos béremelést fognak adni, akkor mutogathatnak vissza a szocialista kormányra - mondta Garai István Levente, a másik szocialista kérdező, aki kifogásolta, hogy az alapellátás kimaradt a béremelésből, és nem fogadta el a választ. A parlamenti többség viszont igen.

15:57
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Brutális gyógyszeráremelést lát Volner János

A jobbikos Volner János a miniszterelnököt interpellálná, de Halász Jánossal kell beérnie. A képviselő szerint a jelenlegi kormány a Bokros-csomagot is meghaladó megszorításokkal sanyargatja a magyar embereket, leginkább a legkiszolgáltatottabbakat, most éppen a betegeket. Volner a Széll Kálmán-tervre hivatkozva azt mondta: a kormány 120 milliárd forintot kíván kivonni a gyógyszerkasszából, ami brutális gyógyszeráremelést fog jelenteni, ami ahhoz vezet majd, hogy sokan nem jutnak hozzá a gyógyszereikhez. A kormány emberéletekkel játszik - jelentette ki a képviselő.

16:01
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

A gyógyszergyáraktól kér többet a kormány

Visszautasítom azt a képtelen állítását, hogy a kormány emberéletekkel játszik - mondta válaszában Halász János, aki arra kérte Volnert, hogy ne keltsen pánikot. Az államtitkár szerint eddig a gyógyszergyártóktól kértek több hozzájárulást, adóztatták meg a reklámtevékenységüket, illetve a generikus programmal árversenyre kényszerítették őket. Egyes drága gyógyszereknél egységes beszerzési rendszert alakítottak ki, ami szintén csökkenti az árakat, ahogy a gyógyszerfelírás új szabályainak változása is.

Volner nem fogadta el a választ, mert szerinte az államtitkár félrebeszél, valójában az emberek zsebéből veszik ki a pénzt. A parlamenti többség elfogadta a választ.

16:08
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Kormánypárti képviselőt oktat ki az államtitkár

A korábbi kormányt támadta, de közvetve a jelenlegit is bírálta interpellációjában a fideszes Herman István is. Szerinte a megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazására Csizmár Gábor volt szocialista miniszter olyan diszkriminatív rendszert hozott létre, amelyben 21 szervezet a teljes támogatás mintegy 80 százalékát kapja, és ezen a jelenlegi kabinet sem változtatott, másfél éve helyben jár.

Halász János szerint a korábbi rendszer valóban igazságtalan volt, de a kormány már több intézkedést hozott azért, hogy kialakítsák az egységes támogatási rendszert. Az államtitkár emlékeztette a képviselőt, hogy ő is megszavazta azt a törvényt, amely alapján már három végrehajtási rendelet is megszületett. Ezek közt Halász szerint a rokkantak minősítéséről szóló rendelet igazi mérföldkő volt. A támogatási rendszer viszont csak az után változhat meg, hogy minden ehhez szükséges alapot megteremtenek.

Herman István reménykeltőnek nevezte az állatitkár válaszát, és elfogadta azt, de szeretett volna egy konkrét időpontot is hallani.

16:16
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Európát nem érdeklik a kisebbségek

Előremutatónak nevezte Németh Zsolt külügyi államtitkár, hogy az Európa Tanács leköszönő emberi jogi biztosa éves jelentésében külön is foglalkozott a szlovákiai magyarok nyelvhasználatával. Németh a KDNP-s Kalmár Ferenc interpellációjára válaszolt, aki viszont azt kifogásolta, hogy a biztos alig foglalkozik a nemzeti kisebbségekkel, legfeljebb a romák diszkriminációjával, illetve a melegek kirekesztésével. Az államtitkár egyetért a képviselővel abban, hogy az európai intézmények nem foglalkoznak eleget az őshonos kisebbségek helyzetével, amelyeket az asszimiláció fenyeget. A tendencia megfordítása Magyarországnak nemzeti érdeke, ezért a kormánynak is kiemelt célja, hogy a rasszizmushoz hasonló módon elítéljék a lingvicizmust, vagyis a nyelvi alapú diszkriminációt.

16:27
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Lopakodó magánegészségügytől tart az LMP

Kapkodás, tűzoltás és forráskivonás jellemzi a kormány egészségyügyi politikáját - mondta az LMP-s Szilágyi László, aki szerint nem látszik garancia arra, hogy a kórházak átszervezéséből meg lehet takarítani azt a 15 milliárd forintot, amelyet a béremelésre szánnak. A képviselő felhívta a figyelmet, hogy a közelmúltban egy törvénymódosítás lehetővé tette, hogy a munkáltató adómentesen magán-egészségbiztosítást kössön a munkavállalókra, illetve egyre elterjettebb gyakorlat a kapun belüli magánpraxis, vagyis amikor az orvosok magánrendelésre a kórház eszközeit veszik igénybe. Ez Szilágyi szerint ahhoz vezethet, hogy sokan kiszorulhatnak az ellátásból.

Az önök liberális elődei voltak, akik több százmilliárd forintot kivontak az egészségügyből - vágott vissza Halász János, aki korábban is szívesen hasonlította az SZDSZ-hez az LMP-t. Az államtitkár szerint nem kapacitáscsökkentés, hanem ésszerűsítés zajlik, a magánpraxisokat pedig csak az után fogják szabályozni, miután felmérték, pontosan mekkora körről van szó. A magán-egészségbiztosításnak Halász szerint csak kiegészítő szerepet szánnak, de jelenleg is vannak olyan ellátások, amelyeket nem fizet az egészségbiztosító.

Szilágyi szerint az ő frakciójukban olyanok ülnek, akik már annak idején is felléptek az egészségügy magánosítása ellen. A képviselő nem fogadta el a választ, szerinte valódi baj van az egészségügyben. A parlamenti többség elfogadta a választ.

16:31
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Rogán és Lázár sugdolóznak - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

16:35
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Túl szigorú a szemétellenőrzés

Az Európai Unió és az Interpol követeli meg Magyarországtól, hogy minden hulladékszállítmányt meg kell állítani a határon és ellenőrizni kell a szállítmány papírjait - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a szocialista Horváth András Tibor kérdésére. A képviselő azt kifogásolta, hogy a hulladékszállítmányok ellenőrzése a határokon napokig, sőt, hetekig is eltarthat, és nem tudnak információt adni a fuvarozóknak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Illés szerint azért is kötelező az ellenőrzés, mert Románia és Bulgária mentességet kapott az Uniótól, így Magyarországon kell ellenőrizni a szállítmányokat. Az államtitkár szerint a szigorra azért is szükség van, mert sok legális cég folytat félig legális tevékenységet, például a kamionok egy részén nem a papíron feltüntetett anyag van, és ezt a gyakorlatot 2011-ig semmi nem szűrte ki. Horváth András Tibor nem fogadta el a választ, de a parlamenti többség igen.

16:44
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhely adósságai

Kinek a dolga számon kérni Lázár Jánoson a törvénysértést? - kérdezte az MSZP-s Lamperth Mónika, aki az Állami Számvevőszék jelentésére hivatkozva támadta Hódmezővásárhely gazdálkodását. Az ÁSZ jelentése többek közt azt írja, hogy jelentősen nőtt az önkormányzat úgynevezett lejárt tartozásainak mértéke, ami napi finanszírozási problémákat okoz, de a polgármester ennek ellenére sem kezdeményezte az adósságrendezési eljárás megindítását. Lamperth szerint ez már bűncselekmény gyanúját is felveti.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szabó Erika államtitkár szerint tiszteletben tartják ugyan az ÁSZ jelentését, de intézkedési jogkörük nincs. Az államtitkár kifogásolta, hogy a képviselő nem tett feljelentést, csak hangulatot kelt. A jelentés alapján Szabó szerint nem állapítható meg bűncselekmény, hiszen az a tényállás még nem is létezett, amire Lamperth hivatkozik. A képviselő szerint viszont az nem igaz, hogy nincs a minisztériumnak hatásköre, mert kezdeményezhetett volna törvényességi felügyeleti eljárást. Lamperth nem fogadta el a választ, a parlamenti többség viszont igen.

16:56
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Oktatásügyi időutazás 1978-ba

Véget értek az interpellációk, az azonnali kérdések következnek. Elsőként a szocialista Hiller István kérdezi Hoffmann Rózsát a Nemzeti alaptantervről (NAT). A korábbi oktatási miniszter olyan szakmai véleményeket idéz, amelyek elfogadhatatlannak tartják a NAT-ot, és amelyek szerinte azt jelzik, hogy "ez a szöveg megbukott". Visszavonja-e ezt a szöveget? - kérdezte Hiller.

Hoffmann szerint jelenleg is folyik a több ezer, a NAT-hoz beérkezett véleméyn feldolgozása, illetve a tervezet kijavítása. Lehet, hogy valóban kissé túlburjánzott lett az első verzió, ezért csökkenteni fognak a tananyag mennyiségén.

Hiller szerint már 1978-ban, az MSZMP Központi Bizottságának határozatára megszűnt a központi tanterv, mert már akkor is elavultnak tartották azt, amit most a kormány visszahozna. Hoffmann szerint 1978 után sem volt az iskoláknak szabadságuk, mert a csökkentett központi anyag is elvette minden idejüket.

16:58
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Megvárják Orbánt a jobbikosok

Varga Géza és Balczó Zoltán jobbikos képviselő is Orbán Viktort szeretné kérdezni, de a kormányfő nincs jelen. Mindkét képviselő úgy döntött, megvárja a miniszterelnököt.

17:03
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

A kormány miatt drága a tojás?

A tojás árának emelkedése miatt kérdez a jobbikos Magyar Zoltán. A drágulás egyik oka a tojáshiány, aminek oka a képviselő szerint az, hogy a kormány meg sem próbálta felkészíteni a termelőket az uniós szabályok teljesítésére. A másik ok Magyar szerint az üzemanyagok drágulása.

Óriási tévedés, hogy nem tettünk semmit - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, aki szerint a támogtások hatására a termelők öt százalékának kellett csak feladnia a korábbi ketreces tartást. A miniszter szerint a dráguló tojás valószínűleg kedvet csinál majd a több tyúk tartásához, így kiegyenlítődik  a piac.

Magyar Zoltán szerint fontosak az állatjóléti intézkedések, de a szigor csak arra jó, hogy teret nyerjen az import. "Most mutassák meg, hogy nem leszünk gyarmat" - mondta a képviselő. A miniszter viszont tájékozódást ajánlott neki, mert álltólag Magyarország tojásexportőr és nem -importőr ország.

17:08
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Mi lesz az Arany Alkony idősotthonokkal?

Az Arany Alkony időotthonok jövőjéről kérdezett az LMP-s Szabó Tímea, aki szerint a korábban egyházi fenntartó által működtetett nyolc idősotthonban 1300 idős ember ellátása került veszélybe azzal, hogy a fenntartó elvesztette egyházi státuszát. A képviselő elismerte, hogy bonyolult problémáról van szó és ki kell szűrni a bizniszegyházakat, de az ellátottak érdekében azt kérdezte, milyen megoldást tud ajánlani a kormány.

Soltész Miklós szociális államtitkár szerint a cél az, hogy az idős emberek ugyanabban az épületben maradhassanak, ahol eddig éltek. Szabó Tímea kifogásolta, hogy nem kapott választ arra, hogy érik el ezt a célt és hogyan segítenek annak az országszerte 60 ezer embernek, akit a döntés érintett. Az államtitkár szerint három percben ezt nem lehet elmondani, ehelyett inkább arról beszélt, korábban milyen sok pénzt vett fel az idősotthonok fenntartója.

17:20
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Steiner várni fog Pintérre

Az MSZP-s Steiner Pál továbbra is várja, hogy Pintér Sándor belügyminiszter ráérjen és megkérdezhesse tőle, miért állt le vitatkozni Vona Gábor Jobbik-elnökkel a Corvinuson.

17:24
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Kik nyerhetnek állami földeket?

Lehet-e 30 hektáron 1500 birkát tartani Magyarországon? Lehet-e termőföld nélkül tehenészetet működtetni? - kérdezte Gőgös Zoltán szocialista képviselő, utalva az állami földbérleti pályázatok visszásságaira, például arra, hogy működő gazdaságoktól veszik el a földet. Fazekas Sándor szerint az állami földek hasznosítási programjában minden esetben helyben lakók nyertek, akiknek vállalni kellett állattartást is. Nem csak az államtól lehet földet bérelni - mondta a miniszter, aki szerint nem érhette felkészületlenül a szerződések lejárta a gazdálkodókat.

Gőgös Zoltán szerint teljesen érthetetlen, hogy nyerhet egy 19 éves, kezdő vállalkozó egy működő tehenészet előtt. "Ki kell mondani, hogy aki eddig szerpelt az ágazatban, az mostantól nemkívánatos személy" - mondta a képviselő. A miniszter szerint viszont pártatlan, szakmai alapú pályázatok vannak, aki pedig ennek felülvizsgáltát szeretné, az meg akarja akadályozni a családi gazdálkodók földhöz juttatását.

17:32
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik is ügynöklistákat akar

Az ügynökakták nyilvánosságra hozatalának elmaszatolását kifogásolja Novák Előd, a Jobbik képviselője. Szerinte a Fidesz az MSZP-hez hasonlóan valójában nem akarja nyilvánosságra hozni, csak áthárítja a felelősséget az egyelőre ismeretlen összetételű Nemzeti Emlékezet Bizottságára. A képviselő emlékeztett, hogy a Jobbik már korábban, az alaptörvény vitájában is javasolta, hogy mindent nyilvánosságra kell hozni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerint a kérdésről vita van a Fidesz soraiban, ezért türelmet kért a képviselőtől. Navracsics szerint óvatosnak kell lenni, mert lehetnek hamisítások és hiányok az iratok közt. Ha ez a probléma könnyen megoldható lenne, akkor már megoldották volna - mondta a miniszter.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

17:38
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Eltűntek-e a felvételizők?

Jelentősen, 20 százalékkal visszaesett az egyetemekre jelentkezők száma - mondta az LMP-s Osztolykán Ágnes, aki szerint ezt a hirtelen csökkenést nem lehet demográfiai adatokkal magyarázni, ezt az állami finanszírozás visszavágása okozta. Súlyosan negatív következményekkel jár, ha a fiatalok feladják továbbtanulási szándékukat - mondta a képviselő, aki szerint beérett a felsőoktatási reform, eltűntek a felvételizők.

Hoffmann Rózsa szerint a felsőoktatás túlburjánzott, szétaprózott és gazdaságtalan, azért generális átalakításra, modernizációra van szükség. Osztolykán szerint viszont nem modernizálták a felsőoktatást, és az ország csak akkor lehet sikeres, ha nem lehetetlenítik el azt. Hoffmann szerint még nem zárult le az átalakítás, még nincs elegendő adat ahhoz, hogy a képviselőhöz hasonló állításokat fogalmazzanak meg.

17:43
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Ismét Némethnét kérdezné az MSZP

A múlt heti kérdésmaraton után ismét Németh Lászlónét kérdezné egy szocialista képviselő, hogy "hol volt a fejlesztési miniszter?" Mivel Némethné nincs jelen, a képviselőnek várnia kell a soron következő harmadik ülésig.

17:48
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Megszűnnek a vonatok, de nem a vonalak

A vasúti közlekedés tervezett leépítéséről kérdezi a kormányt az MSZP-s Garai István Levente, aki kifogásolja, hogy Kiskunfélegyháza környékén több mint harminc vonatot szüntetnének meg. Fónagy János államtitkár szerint nem lehet egy-egy járatot kiragadni a vasút és a buszközlekedés összetett rendszeréből. Változatlanul elsődleges szempont a vasút előnyben részesítése, de csak azokon a vonalakon, ahol ez megvalósítható. A legalacsonyabb forgalmú vonalakon csökken a vonatok száma, ezzel párhuzamosan felülvizsgálják, kell-e sűríteni a buszjáratokat. Egyetlen vonalat nem fogunk bezárni - ígérte az államtitkár.

17:51
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Eltűnt a honvédelmi miniszter

A jobbikos Staudt Gábor a honvédelmi minisztert kérdezte volna, de várnia kellett, mert sem Hende Csaba, sem az államtitkára nincs jelen a teremben. Miután a miniszter előkerült, a képviselő azt kifogásolta, hogy a Honvédelmi Minisztérium a jelenlegi nyomott ingatlanpiaci árak mellett próbál eladni 88 ingatlant, köztük balatoni nyaralókat. Mi indokolja ezek eladását, és mire költik a bevételt? - kérdezte Staudt, aki szerint nem lenne szerencsés a "családi ezüstöt" lyukak betömésére használni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A Magyar Honvédség hatalmas ingatlanállományt örökölt a Néphadseregtől - mondta Hende Csaba, aki szerint ezek nagyrészt fölösleges ingatlanok, se most, sem a jövőben nem lesz rájuk szükség, viszont évi egymilliárdba kerül az őrzésük. A bevétel a miniszter szerint idén nem a költségvetésbe folyik be, hanem a Honvédség technikai fejlesztésére szolgál majd.

 

18:00
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

A Közgép a láthatáron

Nagykanizsa elkerülő útjait hiányolja a szocialista Göndör István, aki szerint csak öt kilométert kellett volna megépíteni ahhoz, hogy az átmenő forgalom elkerülje a várost, de a határidő 2011 végén lejárt, a munkák mégis torzóban vannak. Az a cél, hogy a vállalkozó felmondja a szerződést és a Közgép végezhesse a munkát? - kérdezte Göndör.

Fónagy János államtitkár szerint a kivitelező konzorciummal 2009-ben írtak alá szerződést, és 20 százalék előleget is kifizettek. A vállakozónak ennek ellenére pénzügyi gondjai támadtak, és még az előleget sem dolgozta le, sőt, a csúszás miatt az állami infrastruktúrafejlesztő követel kötbért. Ha elkerülhetetlen, valóban új pályázatot kell kiírni.

18:04
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Egyházi iskolákért aggódik az LMP

Mikor oldódik meg az egyházi iskolák finanszírozása? - kérdezte az LMP-s Szabó Tímea, aki szerint még mindig nem született meg az erről szóló kormányrendelet. A képviselő szerint az egyházak is kifogásolják a rendeleti kormányzás miatt kialakult helyzetet, ami bizonytalanságot okoz. Halász János azt mondta: megkezdődött a korábbi kormányok által visszatartott négymilliárd forint kifizetése, az egyházi iskolák finanszírozását pedig eddig is kormányrendelet szabályozta.

18:10
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Járási központ lesz-e Devecser?

A kormány nem a közösség céljaira fordította a vörösiszap-katasztrófa után összegyűlt adományokat - mondta a jobbikos Ferenczi Gábor, aki szerint Devecser fellendítéséhez többek közt arra lenne szükség, hogy a város 2013-tól valóban járási központ lehessen.

Ha a kérdéséből levonjuk a politikai epeömlést, akkor néhány szóban lehet jellemezni a kormány céljait - válaszolt Fónagy János, aki szerint Devecsernek és Kolontérnak külön kereteket különítettek el a pályázatokon, fejlesztik a nyugati elkerülő utat, és segíti a fejlesztést az is, hogy a leghátrányosabb térségek közé sorolták a kistérséget.

18:15
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lehet egyház a szcientológia

Az egyházi státusz elvesztése után is használhatják-e a szcientológusok az "egyház" megnevezést" - kérdezte a jobbikos Németh Zsolt, aki szerint nagyon helyes volt, hogy az új egyházügyi törvény kizárta ezt a kártékony szervezetet az egyházak sorából. Rétvári Bence államtitkár szerint a szcientológusoknak egyesületként kell magukat bejegyeztetniük a bíróságokon, de csak megfelelő névvel, így hivatalosan nem lehetnek egyház, mert az megtévesztő elnevezés lenne.

18:21
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Lesz-e több munkahely?

Egyre nagyobb arányban terveznek elbocsátásokat a kis- és középvállalkozások - mondta egy felmérésre hivatkozva az MSZP-s Tóth Csaba, aki szerint az árbevétel helyett csak a bérterhek növekednek. Közben pedig a szakemberek külföldre mennek, így munkaerőhiány is kialakulhat. Hogyan kívánják megállítani a munkahelyek megszűnését? - kérdezte a képviselő.

Czomba Sándor munkaügyi államtitkár szerint idén jelentősen javultak az üzleti vállalkozások várakozásai, egy általa idézett felmérés szerint jelentős foglalkoztatásbővítés lehet. Munkahelyteremtésre az új Széchenyi-terv tízmilliárd forintot szán, míg a munkahelyek megőrzésére másfél milliárdot. A szakképzés átalakítása az államtitkár szerint épp azt szolgálja, hogy ne legyen hiány szakemberekből.

18:24
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Titkos-e az egészségügyi reform?

Miért nem nyilvános a fekvőbeteg-ellátás átalakításának a terve? - kérdezte a szocialista Tukacs István, aki szerint jelenleg semmit nem lehet tudni erről, mert a tárca titkolózik, közben pletykák terjednek. Halász János a képviselő szemére vetette, hogy annak idején támogatta a "betegellenes" szocialista intézkedéseket, és válaszokat igért, ha erre hagy időt neki a képviselő.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

18:26
március 26, 2012
Vágólapra másolva!

Szünetet tart az Országgyűlés

A kérdések végére értek a képviselők, az elnöklő Lezsák Sándor szünetet rendelt el. Percről percre közvetítésünk ezzel véget ért, de a parlament fontos döntéseiről később is beszámolunk az [origo]-n.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!